Keskustelut Metsänhoito Vanha metsälaki takaisin

  • Tämä aihe sisältää 68 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 8 vastausta, 61 - 68 (kaikkiaan 68)
  • Vanha metsälaki takaisin

    Merkitty: 

     

    Metsien hiilensidonnan lisäämiseksi on ehdotettu niin lisäsuojelua kuin metsänomistajille maksettavaa korvausta hakkuiden lykkäämisestä. Molemmat vaihtoehdot ovat vaikeita toteuttaa ja aiheuttaisivat yhteiskunnallista eripuraa.

     

    Pöytälaatikosta kannattaisikin pelastaa Metsäkeskuksen muutosneuvotteluiden tuoksinassa vanhan metsälain mukaiset metsien uudistamisläpimitat ja -iät. Yksityisten metsänomistajien mielissä ne toimivat edelleen yleisesti päätehakkuun ajankohtaa määrittävänä tekijänä. Paluu vanhaan olisi siksi helppo hyväksyä ja valtion rahoja säästyisi.

    Kiertoaikojen määrittäminen palvelisi myös metsäluontoa. Valtion ja yhtiöiden metsissä hakataan parhaillaan aukoksi 1970-luvulla perustettuja männiköitä. Tämä hirvittää jopa leimikoita suunnittelevia metsäammattilaisia. Tauti tarttuu yksityismetsiin, sillä uuden sukupolven käsitys päätehakkuukypsyydestä on hämärtynyt.

    Vanhan lain mukaiset uudistamisrajat loisivat luontevan rajapyykin myös hiilensidontakorvauksille. Metsänomistajat sitoutuisivat lakirajoihin, mutta jos kiertoaikaa tästä jatkettaisiin, olisivat he oikeutettuja korvaukseen hiilivaraston ylläpidosta.

    Valtion ja yhtiöiden metsissä päätehakkuisiin saattaisi tosin tulla muutaman vuosikymmenen tauko.

    Artikkeli viimeisessä Metsälehdessä

  • Tolopainen Tolopainen

    Jos et voi muuttaa markkinoita sopeudu niihin oli vanha sijoitus ohje. Nykyinen tilanne sopii hyvin, päätehakkuut on osaltani tehty, antaa metsän kasvaa. Viime vuosina parhaiten olisi tuottanut hakkuiden ajoitus huippu suhdanteeseen. Huomattavasti parempi tuotto kuin lannoituksella.

    KeMeRat

    Osta halvalla ja myy kalliilla on ollut oma motto. Vaurastuminen on ollut väistämätöntä.

    Makarov

    Entä jos on lannoittanut ja myy huippu suhdanteessa, silloin tuotto on ollut suorastaan erinomainen.

    Visakallo Visakallo

    Niin olen minäkin sen tuoton Makarovin tapaan laskenut. Katsotaan nyt, todistaako joku kohta taas toisin tämänkin asian.

    mehtäukko

    Rukopiikki aiemmin: ”Tässä on nyt puhe vanhan lain takaisin ottamisesta. Vanhan lain uudistamisläpimitat olivat kaukana ylijäreydestä. Ja pohjoisessa ylijäreyden uhkaa ei ole vaikka kasvatettaisiin sata vuotta pitempään.” Tuohon voi perään todeta, että eräs RR kehui tukkimittoja pohjoisen männyllä 30 vuoden iässä..?

    Lannoituksella ja muilla toimin kun on saanut puuston aikanaan reilusti hakkuukypsäksi, on pelivaraa osuttaa myynti hyvään hintapiikkiin.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tuohon voi perään todeta, että eräs RR kehui tukkimittoja pohjoisen männyllä 30 vuoden iässä..?

    On se tuossa iässä jo varttunutta taimikkoa!

    tamperelainen tamperelainen

    Metsälehti on ottanut asiakseen saattaa Suomeen vanhan metsälain mukaiset läpimitat ja hakkuuiät

    Pääkirjoituksessa ,otsikolla ”Paluu vanhaan houkuttelee”päätoimittaja Petri Koskinen haikailee vanhojen järeysmittojen perään.Kantaa suurta huolta Suomen hiilinieluista.Ei milläään tavoin esim. käsittele kuusikoiden nykyistä haavoittuvuutta.

    Olen nähnyt kuinka heikko suomalainen virkamies on ,jos on joku määrätty läpimitta niin siitä ei poiketa( =ei uskalla),vaikka olisi metsätuhoa,vajaatuotoisuutta,Hakkulupa ei tipu helpolla

    Puumarkkina elää jatkuvasti,vuosi sitten sai parhaillaan tukkimotista 80e,markkinat veti olisi ollut myynnin paikka,mutta läpimitta ei riitä.kasvata 10v ja myy vaikka 65e/motti

    Metsäteollisuus tarvitsee puuta ja metsänomistaja yllättävästi rahaa.läpimittakiintiöt ei sovi tähänkään

    Ei nyt kannata läpimitta edellä mennä,ei ole mitäään takeita,että joku korvaisi järeydestä mitäään,hiilikorvaukset ovat täysin levälläään,toteutuuuko koskaan

    Tuskin missään muussa yritysmuodossa on niin paljon niskasta roikkujia kuormasta syöjiä kuin metsätaloudessa.kettutytöistä ,kaikenkarvaisista järjestöistä EUhun,Jokaisenoikeudet jne…

    Metka yhteensattuma,että päätoimittaja Koskisen pääkirjoitusen kanssa samalla sivulla oli Yläkerta-kirjoitus:EU-komissio hamuaa itselleen metsien valvontavaltaa

    Nyt metsänomistajien on oltava hereillä.Perustuslakivaliokunta voi  kirjoituksen mukaan painavista syistä puuttua yksitysisomaisuuden suojaan

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tamperelaisella on hyviä näkökohtia.

    Metsälaki velvoittaa uudistamaan metsän, mutta missään ei kielletä metsän hävittämistä, eli sen muuttamista vaikka sähkölinjaksi tai taajamaksi. Eli ei metsällä maassamme kovin vahvaa suojaa ole. En sitten tiedä pitäisikö isoilla puillakaan olla. Läpimitta- ja ikärajojen sijoittaminen oikeaan paikkaan olisi vaikea tehtävä. Olisiko oikea päätehakkuun ajankohta se jossa kiertoajan keskikasvu maksimoituu vai olisiko joku muu kohta parempi?

    Se on selkeää että muilla sektoreilla kuin maankäytössä on menty nopeammin eteenpäin päästöjen vähennyksissä. Vapaaehtoisuuden ja markkinaehtoisuuden periaatteet olisivat kuitenkin myös tärkeitä. Markkinat periaatteessa löytävät kustannustehokkaimmat päästöjen vähennysratkaisut, jos niiden annetaan toimia. Esimerkiksi annetaan maille päästötavoitteet, mutta ei määrätä miten niihin tulee pyrkiä. Metsien hiilinielujen kohdalla markkinaehtoisuus voisi tarkoittaa sitä, että metsästä voi saada tuloja muustakin kuin puun myynnistä, esimerkiksi juuri hiilen nielemisestä (hiilivuokra) tai monimuotoisuuspalvelujen tuottamisesta.

Esillä 8 vastausta, 61 - 68 (kaikkiaan 68)