Keskustelut Metsänhoito Vanha metsälaki takaisin

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 68)
  • Vanha metsälaki takaisin

    Merkitty: 

     

    Metsien hiilensidonnan lisäämiseksi on ehdotettu niin lisäsuojelua kuin metsänomistajille maksettavaa korvausta hakkuiden lykkäämisestä. Molemmat vaihtoehdot ovat vaikeita toteuttaa ja aiheuttaisivat yhteiskunnallista eripuraa.

     

    Pöytälaatikosta kannattaisikin pelastaa Metsäkeskuksen muutosneuvotteluiden tuoksinassa vanhan metsälain mukaiset metsien uudistamisläpimitat ja -iät. Yksityisten metsänomistajien mielissä ne toimivat edelleen yleisesti päätehakkuun ajankohtaa määrittävänä tekijänä. Paluu vanhaan olisi siksi helppo hyväksyä ja valtion rahoja säästyisi.

    Kiertoaikojen määrittäminen palvelisi myös metsäluontoa. Valtion ja yhtiöiden metsissä hakataan parhaillaan aukoksi 1970-luvulla perustettuja männiköitä. Tämä hirvittää jopa leimikoita suunnittelevia metsäammattilaisia. Tauti tarttuu yksityismetsiin, sillä uuden sukupolven käsitys päätehakkuukypsyydestä on hämärtynyt.

    Vanhan lain mukaiset uudistamisrajat loisivat luontevan rajapyykin myös hiilensidontakorvauksille. Metsänomistajat sitoutuisivat lakirajoihin, mutta jos kiertoaikaa tästä jatkettaisiin, olisivat he oikeutettuja korvaukseen hiilivaraston ylläpidosta.

    Valtion ja yhtiöiden metsissä päätehakkuisiin saattaisi tosin tulla muutaman vuosikymmenen tauko.

    Artikkeli viimeisessä Metsälehdessä

  • jees h-valta

    Turvemaiden hakkuut loppuisivat pitkäksi aikaa jos vanha laki palautettaisiin. Siellä harvemmin männyt kovin järeiksi kasvaa.

    Kalle Kehveli

    Turvemaiden päätehakkuussa tukkiprosentti meilläpäin 10-20%! Kyllä pohjoisen metsäyhtiöt jäisivät ilman puita, jos järeysvaatimukset olisi entiset.

    Jovain

    Määrämittaharsinnat koettiin tumiollisena. Toisaalta harsinnassa mentiin vielä pidemmälle. Läpimittaluokat poistettiin kokonaan.

    Nostokoukku

    Järeysvaatimuksen rinnalla oli ikä uudistamiskriteerinä. Pohjoisen turvemaiden tukkiprosentin ollessa 10-20% sahat jäävät ilman tukkia olipahan uudistamisraja mikä tahansa.

    Jovain

    Tarkoitan, ettei keskenkasvuisia metsiä hakattaisi aukeaksi, se on tukkisaannon kannalta turmiollista.

    Nostokoukku

    Jovainin kanssa olen täysin samaa mieltä. On tukki- ja eurosaannin kannalta turmiollista. Tietenkin Jovain ja minä emme ole oppineet vielä korkolaskua…….Mutta metsäteollisuushan elää sellunkeitolla ja mustalipeästä saadulla energialla. Mitäpä väliä sillä tukkisaannolla on. Parempi vain kun halpaa kuitulatvaa on rungossa mahdollisimman paljon

    Kalle Kehveli

    Raha voi tuottaa paremmin muualla kuin metsässä. Silloin metsä nurin.

    Metsuri motokuski

    Niin se 300 litraa bensaa raivaussahassa vuodessa olikin vain yhden korona vuode kulutus.

    Visakallo

    Metsuri motokuski: ”Niin se 300 litraa bensaa raivaussahassa vuodessa olikin vain yhden korona vuode kulutus.”

    Niin Metsuri motokuski, kyllä se luku oli 500 litraa eikä 300. Minulla niitä ”koronavuosia” oli kaikkiaan kolme. Jäin eläkkeelle marraskuussa 2019, ja saman tien alkoi saha soida, kun aikaa oli, emännyys työelämässä, eikä sinä talvena ollut lumestakaan juuri kiusaa. Koronasulku alkoi maaliskuussa 2020. Silloin loppui matkustamiset muiltakin kuin minulta. Uudenmaan sulku oli täällä oikein hyvää aikaa, kun bensan hinta oli sen aikana vain 1,25 euroa. Sahakauppiaat alkoivat uusien sahojen osalta myydä eioota, kun Veikkaus sulki huoltoasemien baarien peliautomaatit! Paikallinen kauppias kertoikin, että silloin vanhat isännät toivat jopa 30 vuotta tallin seinällä kuivumassa roikkuneita raivaussahojaan heräteltäväksi työkuntoon! Vuosi 2021 oli sitten sellainen, että matkustusrajoituksia oli kyllä lievennetty, mutta lentoja oli aika huonosti, eli raivatessa kului sekin vuosi. 2022 menikin sitten raivatessa jo vanhasta muistista! Tänä vuonna on jo vedetty henkeä. Litramäärä taitaa jäädä alle kolmensadan. Kymmenen hehtaaria olisi ensiharvennukseen tulevien kuusikoiden ennakkoraivausta, mutta odottelen, josko puut edes hieman puhdistuisivat lumesta.

    Visakallo

    Nykyinen markkinatilanne osaltaan auttaa metsien järeytymistä, sillä puunostajat ovat nyt keskittyneet ostamaan kuitupuu- ja energiapuu harvennusleimikoita. Voi olla, että tilanne ei tästä muutu vähään aikaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 68)