Keskustelut Metsänhoito Vanha metsälaki takaisin

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)
  • Vanha metsälaki takaisin

    Merkitty: 

     

    Metsien hiilensidonnan lisäämiseksi on ehdotettu niin lisäsuojelua kuin metsänomistajille maksettavaa korvausta hakkuiden lykkäämisestä. Molemmat vaihtoehdot ovat vaikeita toteuttaa ja aiheuttaisivat yhteiskunnallista eripuraa.

     

    Pöytälaatikosta kannattaisikin pelastaa Metsäkeskuksen muutosneuvotteluiden tuoksinassa vanhan metsälain mukaiset metsien uudistamisläpimitat ja -iät. Yksityisten metsänomistajien mielissä ne toimivat edelleen yleisesti päätehakkuun ajankohtaa määrittävänä tekijänä. Paluu vanhaan olisi siksi helppo hyväksyä ja valtion rahoja säästyisi.

    Kiertoaikojen määrittäminen palvelisi myös metsäluontoa. Valtion ja yhtiöiden metsissä hakataan parhaillaan aukoksi 1970-luvulla perustettuja männiköitä. Tämä hirvittää jopa leimikoita suunnittelevia metsäammattilaisia. Tauti tarttuu yksityismetsiin, sillä uuden sukupolven käsitys päätehakkuukypsyydestä on hämärtynyt.

    Vanhan lain mukaiset uudistamisrajat loisivat luontevan rajapyykin myös hiilensidontakorvauksille. Metsänomistajat sitoutuisivat lakirajoihin, mutta jos kiertoaikaa tästä jatkettaisiin, olisivat he oikeutettuja korvaukseen hiilivaraston ylläpidosta.

    Valtion ja yhtiöiden metsissä päätehakkuisiin saattaisi tosin tulla muutaman vuosikymmenen tauko.

    Artikkeli viimeisessä Metsälehdessä

  • mehtäukko

    ”Turha huolehtia siitä, että toisi lisää holhousta..” eurostoliitossa tämä on viherpunikkien toimesta solutettu kaikkeen valmisteluun. Piiperöt sotkevat muka laillisena toimijana maassa kaiken yhä hankalammaksi. Hännystelijät olisi siivottava joka portaasta.

    Tolopainen

    Viimeaikoina on kovin usein kuultu miten kansainväliset sopimukset estävät tekemästä itsenäiselle valtiolle kuuluvia oikeuksia kuten estää laiton maahan tunkeutuminen. Näitä julkeavat esittää erityisesti vasemmiston edustajat. Näyttää, että meillä ei ole itärajaa ollenkaan näiden vasemmiston neropattien mielestä. Heillä on jo agentti valvomassa ylintä toimeenpanovaltaa. Miksi vaaleja pidetään, jos hallitus ei saa päättää asioista. Jopa ay vastustaa demokraattisesti valittua hallintoa jälleen kerran. Kun tottuivat takavuosina kävelemään eduskunnan yli ja toteuttivat laittomuuksia kuten yleissitova TES. Sehän on perustuslain vastainen.

    Rane

    Perustuslain vastainen ei merkitse mitään.Esim.sen 10 pykässä sanotaan että ”Kirjeen,puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.”

    Tuoreimpia kaikkien tuntemia tämän lain rikkomuksia ovat esim. kun Helsingin Sanomat julkaisi Ville Rydmanin ja Aku Hirviniemen yksityisiä tekstiviestejä ilman heidän lupaansa.HS:n toimittajat tuntevat kyllä lain mutta nykyisessä viestittelytulvassa tämän lain rikkomisesta ei joudu enää vastuuseen.

    Suomen perustuslaki 731/1999 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

    Rane

    Mitä muuten Tolopainen tarkoitti perustuslain vastaisuudella?En pikaisella lukemisella löytänyt sopivaa kohtaa?

    Tolopainen

    Perustuslaissa taataan vapaa sopimisoikeus, koskee myös työsopimuksia.

    Elon Musk ei suostu Ruotsissa tekemään työehtosopimusta. Hän on luultavasti lukenut Ruotsin perustuslakia.

    A.Jalkanen

    Kysymys oli Ruotsissa yleissitovuudesta eli koskeeko sopimus myös liittoon kuulumattomia. Loukkaako tämä liittoon kuulumattomien sopimusvapautta?

    Tolopainen

    No ei ollut, koska siellä ei ole yleissitovuutta.

    isaskar keturi

    Perustuslaista takaisin metsälakiin. Jos Suomen metsäteollisuuden puuhuolto on sen varassa, että hakataan keskenkasvuisia metsiä aukoksi, niin varmaan paha puhua kestävyydestä. Hyvä puolet olisi alan imagon paraneminen: ei ainakaan hakata liian nuoria metsiä aukoksi; harvennushakkuiden määrä lisääntyy ja maisemat ja ulkoilijat kiittää; mahdollisesti jatkuvan kasvatuksen osuus kasvaa, mikä tyydyttäisi joitakin. Se mihin tämä ei auttaisi, on todella vanhat metsät. Siihen tarvittaisiin lisäksi kannuste mennä yli uudistusikärajojen.

    Mitään kauhuskenaarioita tällaisesta muutoksesta on turha povata, vaikka näennäisesti valinnanvapaus vähenisikin.

    A.Jalkanen

    Ensiksi tulisi tietää kuinka laajasta ongelmasta on kysymys, että tietäisi kuinka paljon muutoksella voidaan vaikuttaa. Eli kuinka paljon pinta-alaa uudistetaan ns. keskenkasvuisena ja mitkä omistajaryhmät etupäässä?

    Sen uskon kyllä että Musk pystyy tekemään ongelman itselleen työntekijän liittoon kuulumisesta. Ehkä ei kannata investoida Pohjoismaihin jos se on ongelma.

    Tolopainen

    Turha luulo, että vaikuttaisi enää mitään, kun ei ole virkamiehiä valvomaan lain noudattamista. Mitäs väliä sillä muka on, jos teen päätehakkuun kun rungot on keskimäärin 21cm tai 25cm. Saattaa olla että hakkuiden väli pitäisi olla yli 10v. Eli taloudellinen merkitys iso kituvassa männikössä.

    Sopisi ajankohtaan, kun puut piti leimata ennen hakkuuta. Oli piirimetsälautakunta ja myhistys vielä vallassa.

    Mikä on ongelma, metsien puumäärä on kolminkertaistunut niistä ajoista kun valvonta oli tiukkaa. Meillä ei ole koskaan ennen ollut suojelussa vanhaa metsää, nykyisin on. Talosmetsät on asia erikseen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)