Keskustelut Metsänhoito Vanha metsäkärry Riihimäkeen

  • Tämä aihe sisältää 124 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten oksapuu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 124)
  • Vanha metsäkärry Riihimäkeen

    Tuota noin. Vanhempani hoitelevat edelleen sellaista sukutilan pihametsää, jossa olisi nyt tarkoitus pudottaa kuutiomäärä sieltä 350/ha lukemista johonkin noin kahteensataan, jotta saadaan vähän kuusentaimia syntymään sinne alle. Toimenpiteen kannattavuudesta ei ole nyt tarkoitus keskustella.

    Vanhukset ovat edelleen ihan pystyviä ihmisiä, mutta ymmärrettävästi Ford 5000 ja muutama metri kettinkiä ei ole ehkä ihan optimaalinen tapa ajaa puita metsästä ns. kartanolle. Hommaa on aiemmin hoitanut peltojen vuokralainen, mutta tämä on vähän tuulellakäypä luonne eikä nyt ole pariin vuoteen enää ollut käytettävissä. Vastaavasti lähinaapurien vehkeet eivät ole käytössä, koska he hävisivät eräässä tieriidassa, ja vanhempani eivät itse ole asuneet paikkakunnalla vuosiin, joten normaaleja sosiaalisia kontakteja ei paikkakunnalla enää ole. Kysymys kuuluukin nyt: mikä neuvoksi?

    Eli: mikä on optimaalinen vehje tuon vanhan traktorin perään, jos tavoitteena on tehdä vuosittain tai joka toinen vuosi 100 kuutiota JÄREÄÄ tukkia hankintana (saha ostaa kyllä), ja mitä sellaisesta kannattaa enintään maksaa? Entä vuokrataanko tuollaisia laitteita jossain ja mikä olisi paras ja halvin kanava kontaktoida vuokravehkeiden omistajia?

    Ymmärrän, että joku varmaan sanoo, että pitää tilata ihan oikea ajokone jostain, mutta mulla on ainakin sellainen käsitys, että ne on talvisin kiinni yhtiöitten töissä ja tuollainen pikkukeikka ei todennäköisesti kiinnosta. Lisäksi koska maastokuljetusmatka on luokkaa 200 metriä, niin ihan hirveän ihmeelliset tarpeet eivät ole kyseessä.

    Eli siis, palstan asiantuntijat, antakaa vinkkejä siihen, miten voin auttaa vanhuksia 😉

     

     

  • jees h-valta

    Lasse oikeassa, eihän tässä keskustelussa ainakaan taloudellisessa mielessä ole mitään mieltä. Mutta harrastuksistahan maksaa ehkä sitten kuuluukin. Ken jaksaa. Sata kuutiota järeää tukkia kiinnostaa varmasti pystykauppaosapuoltakin.

    tamperelainen tamperelainen

    Lyhyt ajomatka ja 100 mottia puuta.Jos JeanS kuntoilee muutenkin ja haluaa selvitä mnimikustannuksilla,niin lovipanko ja siihen viidet ketjut ja 10m vaijeria,molemmissa päissä,vaijerikoukku.Puut sitten kokorunkojuontona lanssipaikalle ja siellä apteeraus ja tukin teko.Kokorunkona siksi,että sahat ei halua tukin päihin hiekkaa.Vaikeista paikoista pakko ottaa jo metsässä tukkina

    Astetta tehokkaampi vinssi+ lovipankko.Näin 50 -60-luvulla,kun pienetki miehet käsittelivät hevosajossa isoa tukkeja kahden kädentukkisaksilla ja eritoten kuusesta tehdyllä n 2,5metrisellä puukangella

    Y.o metodilla ei puukauppa mene miinukselle ja kuntokäyrä nousee.Tolla 200m ajomatkalla pankko tehokas.

    harrastelija harrastelija

    Ei tuolla touhulla ole talouden kanssa mitään ongelmaa pikkupuiden kanssa, mutta tukit kyllä saa antaa pystyssä, niin säästyy monelta vaivalta. Sen jälkeen, kun hankintana myymäni tukkikasasta n. 5 % meni alennettuun kuituhintaan, niin sahuutin tuulenkaatojen ja siemenpuiden tukit rantteella rakennuspuuksi.

    1960-luvulla olin harjoittelemassa Fordin liikkeessä. Dexta ja Major tuli tutuiksi, mutta sen jölkeen eipä ole paljon muuta käyttöä ollut. Fiatin jälkeen puusavotassa on ollut Valmet ja Valtra. Valmettia pidän metsätraktorina siksi, että pohjaa ei juuri tarvitse suojata, tankkikin toimii lujana apurunkona. Valtrassa alkaa olla johtoja ym lisukkeita, joita Nisulakin näkyy suojaavan omissa virityksissään.

    Aliupseeriloulussa kurssitoveri sai viikon putkaa, kun kurssia johtavalle mjurille vastasi iltalomalta vähän maistaneena tervehdykseen, että ”terve herra Fordsonmajuri”! Tiukka mannerheiminritari ei oikein ollut huumorituulella 🙂

    Jätkä

    Kun tukkikaupan tekaisee hankintana ja saa pari euroa vähemmän kuin kuutiolta kuin pystykaupassa, saattaa olla, että seuraavana vuonna oma korjuukalusto pysyy ladossa.

    Tukkien poiskorjuu kuusikossa saattaa aiheuttaa jääville puille niin kalliita kolhuja, että kannattaa uudelleen harkita veteleekö puita maata pikin, vai tuoko ne kantamalla, eli pyörien päällä pois metsästä.

    arto arto

    Hei haloo..5900e vanha kärry nosturilla. 100kiintoo tukkia….Eka kauppa tulo 0e menee kärryyn….Halvemmalla ulkoistaa ajun. Itse merkkaisin puut ja möisin pystykaupalla. Olisi kaikki minkä saa tuloa.

    Rane2

    Haloo,haloo.Luepas Arto aloitus ajatuksen kanssa.

    Tolopainen Tolopainen

    Eiköhän tuollaisen tukkikärryn saa vuokrattua. Ei niillä yleensä monta päivää vuodessa ajeta. Minäkin voin vuokrata metsäkärryn milloin tahansa sitä tarvitsevalle, myöskin kippikärryn.

    Jätkä

    Loppujen lopuksi puiden ajo palstalta tulee olemaan se pienin ongelma. Ensimmäinen – ja oikeasti ratkaiseva vaihe on jäävien puiden valinta. Puut olisi järkevää valita pieniin ryhmiin, joiden väliin jäisi ns. pienaukkoja. Jos noin tehdään, niin sammaleet saavat kyllä pöyhiintyä, koska se edesauttaa taimettumista.

    Kun aukkopaikkoihin on muodostunut taimia, voisi ryhmistä muodostaa suojuspuuasennon, siinä pitäisi olla myös mäntyjä. Puhtaaseen kuusikkoon ei oikein suositella suojuspuumenetelmää. Sitten onkin huomioitava kaikki taimikon ja suojuspuiden vaurioitumisriskit.

    Kannattaa hyväksyä myös rauduskoivut, mutta kernaasti niiden pitäisi kehittyä kuusikon kanssa samankorkuisena, tai matalampana, ellei sitten täydellisenä koivikkona.

    Kannattaisi ehkä kokeilla sukupolvenvaihdoksen nimissä sitä tieriita-naapuria. Vai onko hän riidoissa aloittajankin kanssa. Minusta pöytä pitäisi puhdistaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    ”Sata mottia järeää tukkia vuosittain tai ainakin joka toinen vuosi.”

    Vastaus on tietenkin jo lähtökohdiltaan väärin tuo kysymyksen asettelu huomioiden. No annan kumminkin.

    Merkkaa poistettavat puut ja myy pystyyn päin. Siihen jää hakkuutähteitten keruuta ihan tarpeeksi sille vanhalle parille.

    Sellaisenkin sopimattoman vastakysymyksen vois heittää, vallankin kun kukaan teistä ei enää asu sillä tontilla. Että eikö sen ilmeisen hakkuukypsän kuusikon voisi panna nurin ja vanhukset sitten hoitelisivat siihen kuusentaimikon Sinun jälkikasvusi iloksi. Miksi se pitää pilata jollakin harsintahakkuulla. Siinä tulis vanhemmillesi kunnon eläkerahat samoin tein, voisivat matkustella vapaasti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    No kun se muokkaus, istutus ja taimikonhoito on niin kallista. Mieluimmin harsii ettei näihin tarvii rahallisesti panostaa. Eihän sillä ole mitään väliä mitenkä sen metsän kasvun laita on tai lähteekö se edes uudistumaan harsinnan jälkeen.

    Nuo uudistamis- ja hoitokulut tuntuu olevan sellainen peikko joka paikassa että se viimeistään pudottaa järjenkäytön metsänhoidosta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 124)