Keskustelut Metsänhoito Valikoituvatko metsäalalle heikkolahjaisimmat yksilöt?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 299)
  • Valikoituvatko metsäalalle heikkolahjaisimmat yksilöt?

    Merkitty: 

    Perin metsää ja perintöveron maksamiseksi teetin sinne aukkohakkuun, tilaamani metsänhoitosuunnitelman mukaisesti. Metsäyhtiö, joka osti puut teki palvelusopimuksen mukaisesti aukon taimetuksen. Keväällä istutetut taimet olivat syksyllä sienestämässä käydessämme terhakan pikkupuun näköisiä. Kesän kuivuudesta huolimatta taimetus oli onnistunut hyvin.

    Sitten alkoivat vaikeudet. Seuraavana kesänä huomasimme, että osa taimista oli hävinnyt kokonaan, osa oli keskeltä poikki ja pienet oksantyngät vain jäljellä. Otin yhteyttä taimetuksen tehneeseen yhtiöön. Olivat käyneet katsomassa ja soittivat, että näytti siltä, että hirvet tai kauriit olivat tuhonneet taimet. Ihmettelin, mitä nyt tehdään. Sanoivat, että koska olin tehnyt sopimuksen vain taimien istutuksesta, enkä sopimusta, jossa yhtiö olisi huolehtinut taimikosta sen jälkeen, he eivät ole enää vatuussa taimikosta. Toki he voivat tehdä uuden istutuksen, mutta puulaji pitäisi vaihtaa kuuseksi tai minun pitäisi myrkyttää jollain hirvimyrkyllä kaikki mäntytaimet, taimivaiheen ajan. Ihmettelin voiko puulajin vaihtaa, kun metsänhoitosuunnitelmassa on merkitty ”istutus mänty”. Puutarhanhoitoa harrastaneena sen verran ymmärrän, että puu pitää istuttaa sille sopivalle kasvupaikalle, eli kuivaan maastoon mänty.

    Kyselivät vielä onko metsästä tehty metsästysvuokrasopimus ja pyysivät ottamaan yhteyttä paikallisiin metsästäjiin.Sopimus oli voimassa ja kysyin voidaanko siihen lisätä, teksti, että metsästysseura sitoutuu siihen, ettei hirviä tai kauriita ole liikaa ja metsässä voidaan tehdä onnistuneesti taimetukset. Sanoivat ettei tule kysymykseen, sillä heillä ei ole lupaa poistaa kuin tietty määrä eläimiä ja lupa tulee pääkonttorista.

    Otin yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen. Sieltäkin oli käynyt mies katsomassa tilannetta ja selitys oli likimain samanlainen, kuin metsäyhtiön. Eivät suositelleet taimien myrkyttämistä hirvimyrkyllä, muttaheidänkään mielestään männyn kasvatus ei näy onnistuvan. Kysyin mitä sitten pitäisi tehdä, kun metsänhoitosuunnitelmassa lukee, että pitää istuttaa mäntyä. Kyseli kuka oli tehnyt metsänhoitosuunnitelman. Antoi neuvon, että otapa yhteyttä sinne Metsäkeskukseen, siellä pitäisi tietää. Sieltä tuli vastaus, ettei missään tapauksessa kuusta noin karuun maaperään. Yritin sanoa, että kuka takaa, ettei niitä uusia taimia taas syödä, tulee kokeilut kalliiksi. Kysyi onko metsästysvuokrasopimus ja pyysi ottaamaan yhteyttä metsästysseuraan. Sanoin, että otin jo yhteyttä ja sieltä sanottiin, ettei heillä ole lupaa vähentää hirviä ja kauriita niin paljoa. Joku pääkonttori kuulemma määrää ne asiat. Kyselin mikä mahtaa olla sellainen pääkonttori? Pyysivät ottamaan yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen. Soitin sinnekin ja joku johtaja sieltä selitti, että he eivät anna lupia, ne antaa joku riistakeskus. Tässä vaiheessa luovutin, sillä se pääkonttori, jos sellainen yleensä on olemassa, näkyy karkaavan yhä kauemmas horisonttiin.

    Tiekokouksen jälkeen otin hihasta erästä tieosakas-metsänomistajaa ja kyselin häneltä mielipidettä. Hän sanoi, ettei metsänviljelyyn ole paikkakunnalla järkevää enää panostaa, ainoastaan luontaisesti uudistumiseen. Jos teet aukon, jätä jäljelle harvakseltaan koivuja ja mäntyjä, jotka siementävät aukon. Maaperästä riippuen voi olla järkevää antaa jonkun paikallisen kaivinkonemiehen raapia maanpintaa rikki, jolloin siemenille tulee hyvä kasvualusta. Yleensä syntyy erittäin tiheä koivikko ja piempiä kuusia. Kymmenenen vuoden kuluttua pitää alkaa seurata mitä taimikkoon jää jäljelle ja miten edetään. Ennen kuin taimet alkavat yltää viiteen metriin, ei saa mennä harventamaan niitä. Jos koivut harventaa ennen sitä ne menetetään. Kun viiden metrin pituus on saavutettu, hoidetaan taimikko kuntoon raivaussahalla tai kasvatetaan hiukan lisää ja myydään enegiapuuharvennus, joka voidaan tehdä koneella.

    On tämä ihmeellistä. Olen teettänyt kalliin metsätaloussuunnitelman, miten metsiä hoidetaan parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan. Sitten ilmeneneekin, että käytännössä metsää ei voidakaan hoitaa sen mukaisesti. Suunnitelma oli turha ja jopa vahingollinen. Eikä edes kukaan neuvontaorganisaatioiden ”asiantuntijoista” pysty antamaan ohjetta, mitä pitäisi tehdä. Paikalliselta metsäomistajalta sen sijaan saa ilmaiseksi ohjeita, jotka ainakin hänen tapauksessaan näyttävät toimivilta. Ovatko metsäalan neuvontaorganisaatiot täysin turhia ja jopa vahingollisia?

    Tällaisia kaupunkilaisia metsänomistajia tulee koko ajan lisää ja hyvät neuvot olisivat tarpeen. Selkeitä ohjeita ei kuitenkaan saa mistään, pompotellaan paikasta toiseen ja vältellään vastaamasta. Suomi on huippuosaajien maa, mutta nyt tuntuu, että huippuosaajat ovat jossain muualla kuin metsäalalalla. Tuli mieleen opiskeluaikaisen tyttökaverin kommentti tansseissa, että hän yrittää vältellä maa-ja metsätieteen opiskelijoita, koska sinne ovat jääneet ”pahnanpohjimmaiset”, jotka eivät ole muualle päässeet. Pidin sitä silloin vitsinä, mutta onko siinä kuitenkin perää, vai mistä tässä on kysymys, pelkästä rahastamisestako?

  • sikari

    Ei ne kaupunkilaiset meitäkään maalaisia neuvo. Oppirahat on vaan maksettava.

    Puuki

    Se voi olla niinkin, että lahjattomat seuloutuu metsäpuolelle. Ehkä vain pölkkypäät pääsee opiskelemaan , kun ala vaatii melkoista puupäisyyttä. Vaikkakin aikoinaan oli melko vaikeaa päästä metsäpuolelle lukemaan ja autoilemaan valtion autoilla, n. 2 % hakijoista pääsi sisään. Ainakin ennustajan lahjat on monella huonot. Kun ei kukaan oikein osaa ennustaa etukäteen varmaksi , minne tulee milloinkin hirvipartio ja syö taimet. Tuo on hyvin tavallista nykyään, että mä-ja koivun istutus ei onnistu ja ymmärrettävästi harmittaa maksajaa.  Hirvitieheys on liian iso ja siihen voi vaikuttaa aika vähän muut kuin jotkut tietyt piirit jotka luvista päättää.

    A.Jalkanen

    Hakkuualue on varmaankin jo taimetuksen aikaan muokattu, joten luontainen taimikko tulee jos vaan jaksaa odottaa. Jos ei jaksa, sitten siihen voi istuttaa harvakseltaan kuusia.

    Kirjoittaja haukkuu nyt väärää puuta – oikea osoite olisi alueellinen riistaneuvosto. Millä alueella mahtaa tämä epäonninen taimikko sijaita?

    ChesterC

    Suosittelen myymään palstan vaikka sille ystävälliselle tieosakkaalle. Luulen, että tulevaisuudessa vältyt monelta mielipahalta ja harmilta. Rahat voi sitten sijoittaa vaikka pankin sijoitusneuvojen avulla, josko sieltä puolelta löytyisi enemmän viisautta.

    Gla

    En osaa sanoa metsäalalle valikoituvien henkilöiden lahjakkuudesta. Vain sen, ettei aloittajan tilastodatan perusteella asiasta voi mitään päätellä. Se kuitenkin on syytä muistaa, että metsätalouden harjoittaminen vaatii osaamista ja jos on päätöksenteossa 100% ulkopuolisten armoilla, lopputulos on huono. Samasta syystä on hiukan kyseenalaista metsätalouden harjoittajalta moittia muiden osaamista. Isäntä on isäntä ja rengit renkejä. Ellei näin ole, silloin on mielestäni kaksi vaihtoehtoa: Joko hankkia osaamista itselle ja ottaa isännän saappaat tai myydä metsä pois.

    Hirvieläinongelma on todellinen ja aihetta on tälläkin palstalla käsitelty vuosien ajan kyllästymiseen saakka. Etenkin Satakunta-Häme-Uusimaa-alueen sisällä on ongelmana hirvien lisäksi myös tolkuttoman suuri valkohäntäpeuräkanta, eikä kauriistakaan ole pulaa. Vastuullisia on vaikea löytää, kun luvan hakijat ja luvan myöntäjät syyttelevät toisiaan, edunvalvontajärjestö MTK istuu kahdella jakkaralla, MMM on kiinnostuneempi metsästyksestä kuin metsätaloudesta, luonnonsuojelijat sivuuttavat kysymyksen hirvieläinten monimuotoisuuden kuormituksesta, poliisi ja Väylävirasto/Ely-keskus on aseeton jopa liikenneturvallisuuden osalta. Niinpä eläinten määrä jatkaa kasvuaan.

    Hirvimyrkkyä ei ole käytössä. Itse olen toistaiseksi onnistunut syönninestoaineella kasvattaa mäntyä. Koivusta en tiedä, auttaako sama lääke siihen.

     

    Tolopainen

    Ei pitäisi mennä istuttamaan mäntyä, mänty pitää kylvää hirvituhoalueilla. Silloin taimia tulee niinpaljon 40000 kpl ha, että hirvien syönnistä ei ole mitään suurempaa haittaa. Yritystoiminnassa joutuu vastaamaan itse taloudellisista vahingoista, se tulee luontaisetuna, isot tulot ja isot menot. Muutaman satasen jutuista ei yleensä kannata välittää. Yhtiön ostomies tyrkyttää aina taimia, siemenet pitää vaatia.

    metsänkasvattaja

    hirviä  tosiaan  tuntuu  riittävän  vaikka  niitä  kuin verotetaan kohdistuuko  kannan  vähentäminen varmasti  oikeisiin eläimiin  siis  aikuisiin  jos  se  kohdistuu  vain  vasoihin  niin  riittäähän  niitä  joka  vuosi  mutta  metsästäjän kannalta  on  tietysti  hyvä  mutta   huono  mo  kannalta  siis  se  joka   sallii  metsästyksen maillaan

    Metsuri motokuski

    Aloittajalle neuvoksi että ilmottautuu seuraavaan metsänomistajien neuvontatilaisuuteen joita mm mhy:t järjestävät. Sieltä saa paljon hyviä neuvoja ja pääsee alkuun. Metsänomistajuus kuten kaiken omaisuuden omistajuus tarvii jotain pohjatietoa jotta omaisuuttaan voi hyvin hoitaa. Mutta tässäkin kannattaa pitää järki päässä ettei osta palveluita ilman kilpailutusta.

    Tuohon metsäsuunnitelmaan sen verran että se on suunnitelma ja perustuu mahdollisimman hyvän  metsän kasvun ja tuoton saamiseen. Jos ympäristötekijät eivät anna mahdollisuuttaa maksimaaliseen hyödyntämiseen niin sitten kannattaa ottaa toiseksi paras vaihtoehto käyttöön. Saamasi neuvot ovat varmaan toimivia mutta ratkaisun teko on helpompaa jos itsellä on jotain tietopohjaa asian ratkaisemiseksi.

    Metsäkoneen kuljettajista saa hyviä miehiä ja vaimoja. En taida uskoa että ystäväsi neuvo pitää paikkansa. 🙂

    Tolopainen

    Niin systeemi on rakennettu niin, että puolet ammuttavista hirvistä on vasoja, jolloin saadaan mahdollisimman iso lukumääräinen tuotto hirvikannasta eikä lisääntymiskykyisiä naaraita tarvitse ampu kuin pieni prosentti mahoja lehmiä ja mullikoita. Hirvilupamäärä  vasojen amupisen takia näyttää isolta. Hirvien määrä ei ole mihinkään vähentynyt enää vuosikymmeniin.

    Timppa

    Ohje on joka tapauksessa ollut väärä, koska tulos on tuo.  En osaa sanoa metsäalan ihmisten tyhmyydestä verrattuna muuhun väestöön.  Sen voi kaiketi kuitenkin sanoa, että nuo käsittelyohjeet tehdään rutiininomaisesti ajattelematta enempää ja kertomatta asiakkaalle eri vaihtoehdoista ja niiden eduista ja riskeistä.  Erityisesti uudelle metsänomistajalle pitäisi kertoa.

    Meillä metsissä on suuri hirvikanta.  Siksi emme istuta mäntyjä.  Siis juuri tuon hirvituhoriskin vuoksi.  On kuitenkin mahdollista uudistaa männiköt yleensä hyvin onnistuvalla tavalla.  Nimittäin yleisesti käytössä on äestys ja sen yhteydessä männynsiemenen kylvö.  Jostain syystä nämä siemensyntyiset taimet kiinnostavat hirviä vähemmän.  Siis kylvämme karut maat.  Kasvuun lähtö on toki hitaampaa, mutta ei tarvitse ihmetellä tuottamatonta kuviota.  Jos kyseessä ei ole kovin karu kuvio, niin istutamme seuraavana vuonna n 1000 kuusentainta/ha.  Tällä varmistetaan se, että kuviolla kasvaa aina jotain havupuuta.  Nimittäin kylvössä on taas riskinä joskus keväisin itäneiden siementen kuivuminen.

    Mitä tuolle kuviolle pitäisi tehdä?  Meilläkin kerran istutettiin mäntyjä ja joku hävitti suuren osan niiden taimista.  Minulla sattui olemaan lapsityövoimaa käytettävissä.  Otin neljä runsaan 10 vuoden ikäistä poikaa, kuokkia ja männynsiementä.  Kuokilla kaivettiin kivennäismaa esille ja käsin kylvettiin tuo reilun hehtaarin kuvio.  Nyt siinä kasvaa tosi hieno taimikko, joka lähentelee tuota 5 metrin maagista rajaa.  Tähän taimikkoon ei syntynyt juuri lainkaan koivua.  Kuusista puhumattakaan.  Johonkin toiseen saattaa syntyä runsaastikin.

    Siis neuvoni on, kuokka jonkun käteen ja vakoon siemeniä.  Jos kuviossa on runsaasti heinää, niin sitten istuttaisin lisäksi nuo n 1000 kuusta/ha ammattimiesten puheista huolimatta.  Nimittäin heinä saattaa surmata runsaasti männyntaimia.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 299)