Keskustelut Metsänhoito Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)
  • Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

    Kun tässä viime vuosina tehnyt ensiharvennuksia hankintana ja katsellut naapureiden motolla tehtyjä ensiharvennuksia,niin alkanut mieli yhä enemmän kääntymään kasvatuskierrossa yhteen harvennuskertaan
    -hankintahakku on taloudellisesti kannattamantonta,ensiharvennuksen voi korvata
    myöhäisellä taimikonhoidolla maahankaatona
    -motohakkuussa metsä meneen usein liiankin harvaksi ja tuulituhot lisääntyvät etenkin kuusikoissa,samoin maanousemariski kasvaa,taloudellisesti kehnoa tienestiä
    ´-ajolinjat kannattaa suunnitella jo istutusvaiheessa,on turha istuttaa taimia ajolinjoille,taimet jouttuu kuitenkin kaatamaan 4m:n leveydeltä

  • Anton Chigurh

    Kun (kuusen)taimikko on perustettu oikein, niin ei ole lainkaan tarpeen harventaa. 1000 tainta hehtaarille (hehtaarilla on 1000 neljännesneliömetrin kokoista paikkaa, joihin taimien on tarkasti osuttava) riittää hyvin. Noista kehittyy 700-800 laadukasta tukkirunkoa.
    Olen päätehakkauttanut tuollaisen. Toiset elävät kivikautta edelleen.

    Metsuri motokuski

    Ei ole vielä minun eteen tullut sellaista metsää että 27 vuodessa saavutetaan kahden tukkipölkyn kasvu. Sehän tarkoittaa vähintään 8.6 m tukkiosuutta jolloin latvaosassa on vielä vähintään 15 cm latvusta. Käytännössä vähintään 16 cm pitäisi löytyä. Eikä siinä saa olla mutkaisuutta eikä liian suuria oksia.

    En ihan taida uskoa että suomessa tuollainen kasvu lähtee muilta kuin AC:n metsistä. Laittappa AC kuva niin katsotaan minkälaisesta metsästä on kyse ja mikä on puun laatu.

    jees h-valta

    Antonin haaveena on varmaan Yaran mannekiiniksi pääsy mutta valitettavasti se vain alkaa kutistua tuo Yara täältä H-vallastakin aika mitättömiin. Silti en myös usko noihin kasvuihin vaikka olisi jokaisen istuttanut suoraan Yaran säkkiin. Hiukan liikaa kotiinpäin vetoa silmissä tahi kaihi leikkaamatta.

    Anton Chigurh

    Kuvia ei tule tuolla asenteella. Asenteen tulee olla nöyrä ja kunnioittava.

    Tuonkin kuvion on nähnyt ainakin kolme tälle palstalle kirjoittavaa, lisäksi muutama palstaa säännöllisesti lukeva (kyseinen petäjikkö näkyy muuten google mapsissa).

    jees h-valta

    Varmasti näkyykin. Siellä on monensorttista metsänreunaa mutta eri asia on mitä se oikea ikä on. Täällä palstoilla niitä huonolaatuisen muistin omaavia on nimittäin esiintynyt muitakin kuin minä.

    Anton Chigurh

    Tervetuloa lustoja laskemaan! Tai kairaamaan runkoja. Tai molempia. Sillähän tuo selviää.

    Niko

    Tuo kehuosato on ihan oma lukunsa. Lähelle totuutta päästään kun otetaan kolmannes kuutioista pois ja 15v kiertoajoista. Ei tarvitse edes kairata.

    Kurki

    Minulla syksyllä harvennettiin 20 vuotias männyn istutustaimikko, joka pinta-ala oli 0,9ha ja hakkuumäärä 60m3 eli 67m3 hehtaaria kohden. Se oli räkämännikkö ja kerran lannoitetu RPK:lla.
    Suurimmat puut olivat 10 m ja rk-mitta noin 20cm.
    Leimasin nauhoilla alan ja lähes kaikki suurimmat lähtivät hakkuussa, sillä eivät olleet tukkipuiksi kelvollisia kasvattaa lenkouden ja latvanvaihtojen vuoksi.
    Tosin muutamia tuota kokoa jäi, kun olivat laadukkaita.
    Kasvu nyt kiihtyy harvennuksen jälkeen ja arvioisin, että 30 vuoden ikäisinä suurimmat puut ovat 15m ja rk 30cm.
    Näin täällä Länsi-Kainuussa.

    Puun takaa

    Joidenkin on edelleen vaikeata tai jopa mahdotonta uskoa, miten hyvin puut kasvavat, jos niillä on kunnolla tilaa ja maaperä ja muut kasvutekijät ovat kunnossa.
    Lähes aina syy huonoon kasvuun löytyy myöhästyneistä hoidoista ja hakkuista.
    Vesitalouskaan ei läheskään aina ole kunnossa, vaikka vettä ei aivan maanpinnalla näkyisikään.
    Märkä maa on keväällä kylmä ja kasvuun lähtö viivästyy silloin jopa parillakin viikolla.
    Silloin on aivan turha odottaa kunnollista tuottoa metsästä.
    Ei nämä puunkasvatuksen perusasiat mitään kovin monimutkaisia ole, mutta vaikeasti ymmärrettäviä ne tuntuvat siitä huolimatta joillekin olevan.

    Puun takaa

    Tulevaisuudesta en tiedä, mutta menneen 40 vuoden aikana minulle ja varmasti suurimmalle osalle Suomen puunmyyjistä on tukeista maksettu kuutioiden eikä laadun perusteella.
    Oksattomat ja virheettömät erikoistyvet ovat tietysti oma lukunsa, mutta niiden osuus kokonaispuukaupasta on hyvin pieni.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)