Keskustelut Metsänhoito Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
  • Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

    Kun tässä viime vuosina tehnyt ensiharvennuksia hankintana ja katsellut naapureiden motolla tehtyjä ensiharvennuksia,niin alkanut mieli yhä enemmän kääntymään kasvatuskierrossa yhteen harvennuskertaan
    -hankintahakku on taloudellisesti kannattamantonta,ensiharvennuksen voi korvata
    myöhäisellä taimikonhoidolla maahankaatona
    -motohakkuussa metsä meneen usein liiankin harvaksi ja tuulituhot lisääntyvät etenkin kuusikoissa,samoin maanousemariski kasvaa,taloudellisesti kehnoa tienestiä
    ´-ajolinjat kannattaa suunnitella jo istutusvaiheessa,on turha istuttaa taimia ajolinjoille,taimet jouttuu kuitenkin kaatamaan 4m:n leveydeltä

  • tamperelainen

    Päämääränä on järeän runkopuun kasvatus.
    Tuolla edellä muistutettiin(A.J) oksikkuuden lisääntymisestä harvassa kasvatusasennossa.Nykuinen kuusimateriaali ei kyllä näyttäisi kovinkaan oksikkaksi muodostuvan avoimellakaan paikalla.Mänty ja raudus kyllä tarvii tiheyttä alkuvaiheessa.
    Petellä oli mielenkiintoinen näkemys ajolinjoista:Niillä pitäisi olla ylimääräistä tiheyttä,joka voitaisiin hyödyntää ajourille ,hakkuujäte ja juuristot lisäisi selvästi kantavuutta sulan maan aikaan kosteilla keleillä

    A.Jalkanen

    Rivikasvatustakin voi kokeilla. Vaikka sivuoksat tulevatkin paksuiksi, oksatonta lautaa tulee siinäkin periaatteessa riittävästi puun ympärysmitasta laskien. Itse olen niin vanhanaikainen, että kasvatan mieluummin perinteisessä symmetrisessä tasavälisessä mallissa, kunnes joku osoittaa rivikasvatuksen paremmaksi; sahausvaiheessahan se menetelmien paremmuus vasta näkyy.

    Metsuri motokuski

    Tuo on vähän kaksjakoinen asia. Jos metsä jätetään yhden harvennuksen vaiheeseen niin aika usein se ainoa harvennus on aika voimakas. Toisaalta puiden juuristot ovat sopeutuneet juuri sellaiseksi kun niiden tarvitsee ollakkin. Nyt kun harvennus tehdään vain kerran juuristo ei välttämättä kestä tuulikuormaa ja harvennus tulee tuulituhoille altiiksi.

    Tiedän mm että Metsäliitto harrastaa kuusikoissa tätä yhden harvennuksen kiertoa. Joskus raivasin heidän taimikoitaan ja silloin tiheys oli noin 1700 – 1800 kpl /ha. Ensi harvennusta myöhästetään muutamalla vuodella ja sitten kertaharvennuksena oikeaan lopputiheyteen. Ehkä tämä on se oikea kohta missä se harvennus kuuluukin tehdä ja varmasti ajankohta pitää olla oikea. Ei liian myöhäinen. Lahriski pienee ilman muuta ja kun talvet on mitä on niin näin ne harvennusajankohdat osuvat paremmin sopiville keleille.

    Pete

    Ensiharvennuksen jälkeisten tuulituhojen estämiseksi olennaisen tärkeää on tehdä taimikonharvennus aikanaan niin, että vesakkoa ei enää nouse latvuskerrokseen. Ja riittävän harvaksi sitten siinä taimikonharvennuksessa, eli aivan paljon parjattujen Tapion mallien mukaan kuusikoissa 1800kpl/ha. Siinä asennossa sitten ensiharvennuksen ja sekin ajallaan. Eli siis ei lykätä sitä vaikka puut kestäisikin viivästystä latvuksen osalta. Tässä olen vaihtanut mielipidettä. Aikaisemmin ajattelin, että harvennusken voi lykätä 16-18m pituusvaiheeseenkin, poistuma noin 80mottia ja tukkia 10-20%. Tuuli ja myrskyt ovat opettaneet tekemään harvennusken ihan normi 12-14m pituusvaiheessa puhtaana kuituharvennuksena. Puut kestävät hyvin pystyssä riukumetsävaiheen ”harvan” kasvuasennon takia ja harvennuksessa jätetyt 800-900 valtapuuta pysyvät pystyssä myös. Tämä mahdollistaa sitten aikanaan vaika ylähervennuksen jos siihen on mielenkiintoa, mutta vähimmillä tuhoilla selviää kun kasvattaa päätehakkuuseen suoraan.

    Pähkäilijä

    Mielenkiinnosta jos muistais käydä katsomassa kuvioa joka just käsiteltiin, tästäkin tuli 1 harvennuskerran tapaus. II harvennukseksi merkattu mutta ykkönenkin tekemättä ja puuta lähti noin 155 m3/ha, litrakoko jäi 140 paikkeille ja tukki% 14. Näitä unohtuneita kuusikoita maassamme riittää, jospa vielä virkoais kasvuun. 600 runkoon/ha vedettiin

    hatelo

    Kuuselle yksi harvennus Peten tyyliin jees.Olen alkanut miettiä,jos myös männylle riittäisi yksi ajoissa tehty harvennus ainakin mt/omt pohjilla.Viljavalla maalla mänty näyttää järeytyvän tasaisena männikkönä myös melko pienellä latvalla ja suurehkolla noin 1000 rungon tiheydellä.Ja löytyy parikymmenmetrisissä metsissä motteja.

    pihkatappi

    Männiköissä olen nyt tavoitellut peräti kolmea harvennusta Keski-Suomen korkeudella (VT – MT). Ensiharvennus ala ja laatuharvennuksena 1200 runkoon (tässä kelkalla tai mönkijällä ajo), 2 harvennus ylä tai laatuharvennuksena 800 runkoon. Ja kolmas poimimalla tukkeja siten että kasvamaan jää lähinnä hyvälaatuisia yhden tukin puita kohti päätehakkuuta. Tämähän on se optimi malli teorissa kun tavoitellaan reipasta 4 % tuottoa ja siihen pyrin, myrskytuhoja ei vielä ole mulle sattunut. Tosin ei noita kolmosharvennuksia ole vielä ehtinyt tehdä kuin kerran, kun olen asiaan vihkiintynyt vasta 2007 tekemällä ensimmäisen kerran 2-harvennuksen selkeänä yläharvennuksena.

    Jos puhutaan suht hyväpohjaisista maista ja rajoitutaan Eteläisempään Suomeen niin sanoisin että yhden harvennuksen taktiikalla männikössä hukataan tukkiainesta poistamalla potentiaalisia tukkipuita ensiharvennuksessa tai päätehakkuussa tukkipuun osuus on hieman pienempi kun kaikki puut eivät ole edes kahden tukin runkoja. Tietysti jos koneella pitää tehdä ensiharvennus niin kerralla harvempi säästää konekustannuksia, mutta ei siinä säästössä ole metsänomistajan kannalta missään tapauksessa järkeä näillä kuidun hinnoilla.

    OMT-kuusikossa voisi onnistua hyvinkin 800 – 1000 runkoa pääätehakkuuseen vajaassa 50 vuodessa. Tuotto itse hoitotoimet tehden on todella hyvä, ei kärsi kauaa seisottaa 300 mottia pystyssä kun sen kasvattaminen on sen verran nopeaa. Tuossa on vielä se etu että ensiharvennus on sellainen rääpäisy että siinä ei tarvitse isolla alallakaan ajokonetta käyttää, voi kerätä puut mönkkärillä tai kelkalla, mikä on kyllä huomattava etu näinä talvina.

    Anton Chigurh

    2007 harvensimme 1987 istutetun (2000/ha) männikön tavoitteena saattaa se suoraan päätehakkuuasentoon. Männä suvena huomasin sen kuitenkin jääneen hieman tiheäksi (885/ha). Kasvamaan jätetyn puuston olimme pystykarsineet ennen harvennusta. Nyt harvennamme sen tavoitetiheyteen (600/ha). Jäävässä puustossa on runsaasti rk-mitaltaan 27-senttisiä kahden tukkipölkyn runkoja (istutuksesta 27 vuotta).

    pihkatappi

    Mahdotonta kasvua. Itsellä oli silloin 2007 35 vuotias tuo eka kakkosharvennus yläharvennuksena ja siinä oli niitä 8 – 8,6 metriä tukkiosaa olevia jonkinverran, silloin otettiin 3,7 metrin tukitkin.

    Anton Chigurh

    Voin esitellä tuon kuvion vaikka ensi kesän nimimerkkien tapaamisessa, mikäli a jalkanen tuo seurueen tutustumaan kohteeseen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)