- Tämä aihe sisältää 25 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, 8 kuukautta sitten toimesta.
-
Vaikuttaako maaperän typpipitoisuus männyntaimien maistumiseen hirville?
Olen usein ihmetellyt sitä, miksi suurin piirtein samanlaisella kuviolla toisella säästyvät istutuskuusten sekaan kasvaneet männyt ja toisella ne syödään. Esimerkiksi kerran samana viikonloppuna kahteen melko läheiseen aukkoon istutettujen kuusten joukkoon on toisella kuviolla kasvanut hyvä mäntytaimikko. Toisella taas ne luontaiset männyt syötiin pääosin pois. Oma johtopäätös on, että maaperässä on jotain eroja. Voiko olla kyse esimerkiksi typpipitoisuuden eroista. Siis paremmin maistuu vähätyppisessä aukossa kasvanut taimi.
Viime talvena silmiinpistävä havainto oli taas sellainen, etteivät aukkojen männyt maistuneet hirville lainkaan. Ne hakivat ruokansa varttuneista metsistä. Kävelivät tietä pitkin aukkojen ohi. Olisiko ollut niin, että kuiva kesä lisäsi mäntyjen pihkapitoisuutta aukoissa, jolloin ne eivät maistuneet hirville?
Tutkittu on lehtipuusekoituksen vaikutusta taimikoiden syöntialttiteen. Onkohan tätä mäntyjen syöntiongelmaa käsitelty tutkimuksessa tältä kantilta? Siis maaperän typpipitoisuuden vaikutusta ja tietysti muidenkin ravinteiden. Tässä olisi selkeä tutkimusaihe. Jos typen lisääminen auttaisi, niin sehän olisi helppo ja suhteellisen halpa keino varmistaa männiköiden ja mänty-kuusisekametsien kasvu.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.