Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • A.Jalkanen

    Jos siemenpuita jää paljon pystyyn, uudistamisvelvoite ei välttämättä laukea. Iso osa jk-hakkuistakin on yläharvennettu niin rajusti, että metsä näyttää siemenpuustolta. Uudistettavan ja kasvatettavan metsikön raja on tietenkin lain valvonnassa tärkeä, mutta muuten epämääräinen.

    Timpalle vastaisin, että myös jk-menetelmän kokeilijat ovat kertoneet, että ellei uudistuminen onnistu niin sitten käytetään avohakkuuta. Kustannuksia on silti säästetty, kun uudistamista on siirretty eteenpäin.

    Pukkalan puolustukseksi sen verran, että sanavalintani johti Planterin väärille jäljille. Pahoittelen. Timo on sanonut esitelmissään, että jatkuvassa kasvatuksessa ovat sallittuja tai tavoiteltavia kaikki muut hakkuutavat paitsi avohakkuu. Hänen lanseeraamassaan ”vapaan kasvatuksen menetelmässä” tehdään aina se mikä on järkevintä. Ehkä tämä on ainakin osavastaus Timpallekin; menetelmien välillä voidaan vaihtaa aina jos se vaikuttaa järkevältä. Esimerkiksi erirakenteiden ojitetun turvekankaan – lähinnä korven – hakkuussa voidaan ensin tavoitella luontaista uudistumista, mutta jollei se onnistu, tehdään avohakkuu.

    Timppa

    Kustannuksia on silti säästetty, kun uudistamista on siirretty eteenpäin.

    Päin vastoin.  Rutkasti tuhlattu rahaa.  Maksettu Arvometsälle.  Saatu harvennuksesta huono hinta.  Siis ensimmäiselläkin kerralla rahaa jäi vähemmän käteen kuin uudistuksessa. Muutama puu on kaatunut harvennuksen jälkeen.  Arvo 0 euroa.  Kun sitten on uudistettu, niin taimikon hoito on oleellisesti vaikeutunut, koska harvennuksen jälkeen on luotu oivalliset edellytykset heinälle ja pusikolle.

    Tuollaista korpea mekin yritämme kasvattaa poimintahakkuilla.

    Perko

    Tässä kun ennustajaksi toisten tavoin heittäydyn ja uskon kokeiden perusteella on osoitettuun. Jotenkin tuntuu tuo yhtiö haittaavan puun kasvua muutamille visionäärille.

    Vapaata kasvatusta voi toki toteuttaa  omassa metsässä ei ainoastaan Arvometsässä.  Mikäli taimettumista on 30 kpl /v/ ha niin 30 vuodessa  metsässsä on jo yli 400 kasvavaa puuta.  30 vuotta aiemmin jätetettyt  kuitupuut ovat tukkipuita ja arvokasvu nostanut hinnan kolminkertaiseksi.     Metsästä  saa tuloa jatkuvalla myynnillä eikä tahalista menoa synny.

    Visakallo

    Aikoinaan Suomen metsiä harsittiin pilalle, kun ei ollut metsälakia ja valvontaa. Nyt sama voidaan tehdä lain turvaamana valtion hyväksynnässä.

    Jätkä

    Perko. Oletko koskaan kuullut viisautta: Munakasta ei voi tehdä särkemättä munia? Pohdippa tuota tässäkin jatkuvan harsinnan kuviossa oikein perusteellisesti.

    Visakallo tuossa taas muistuttaa isiemme aikoinaan tekemistä metsänhoidollisista sankariratkaisuista, joiden jälkiä perataan osittain vieläkin.

    Kun Suomessa puulajit ovat sellaisia, että yläharvennuksella ei uudistu muut kuin kuusikko, eikä sekään enää sitten, kun sammal on ottanut hallintaan koko kenttäkerroksen. Siihen ei kulu montaa kymmentä vuotta…

     

    Jalmari Kolu

    Itselläni olisi n. 2ha kuvio jonka päätehakkuu ei ole vaihtoehto koska kuviolla on erittäin suuri merkitys lähimaisemassa.  Kuviotiedot:

    Mt, Ppa 28 m2, keskiläpimitta 28, ikää 100v ja runkolukua 510 kpl/ha.

    Tukkia

    70% kuusi 366m3, 21% Mänty 93m3, Koivu 9m3

    Kuitua kuusi 71 m3, mänty 29m3 ja koivua 40m3

    Olen pohtinut tuon käsittelemistä jatkuvan kasvatuksen menetelmin. Mietin vaan että jos ainoa arvo hakkuun jälkeen on maisema-arvo noilla puustotiedoilla, sillä väljästä kasvatusasennosta huolimatta esim. uudistuskelpoista alikasvosta kuviolla ei todellakaan ole. Samaten jos tuosta poistetaan pää- ja lisävaltapuita siten että jäävän puuston ppa on luokkaa 13-15 m2/ha niin lienee fiksumpi jättää kokonaan hakkaamatta ja painottaa luontoarvoja vanhan metsän piirteineen. Vaikka joku tuon ostaisikin ja suostuisi käsittelemään jatkuvan kasvatuksen periaatteella niin tili ei taida kovin merkittävä olla suhteessa hakkuun lopputulokseen.

     

     

    jees h-valta

    Ja mikähän on ettei Jalmarin metsä sovi päätehakkuuseen? Mikä se kauhean suuri merkitys on lähimaisemassa? Onko se museon naapurissa heti tontin rajalla vai?

    Jalmari Kolu

    Lähestulkoon on 🙂 Ja vielä järven rannalla oleva niemi.

    jees h-valta

    Kai se sitten maisematyöluvan vaatii ennen aukkohakkuuta.

    MaalaisSeppo

    Jatkuva kasvatus ei ko kohteessa onnistu. Valtapuusto kuusia, järven ranta ja vielä niemessä – jos kuusia harventaa merkittävästi, niin tuulituhot ovat mittavat. Avohakkuu ja koivua, jos maisemaa arvostaa pidemmällä tähtäimellä. Rantavyöhykkeellä voivat kuusetkin pysyä pystyssä, kun ovat tuuliin tottuneet. Hyvin varovainen kuusien harvennus sinne.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 2,399)