Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 2,341 - 2,350 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Gla

    Siksi luonto on ajatellut asian niin, että kuusi uudistuu valopuiden alle.Valopuiden uudistumiseen jk-porukan lääke on tuttu: Avohakkuu. Mutta koska jollain tavalla pitää erottautua jaksollisesta porukasta, on päätetty määritellä avohakkuut sen kokoisiksi, että ilman avohakkuun jättö-/siemenpuita reunametsä voi alan siementää.

     

     

    Puuki

    Yli ha:n aukko siementyi täystiheäksi  reunapuista. Ei siihen pienaukkojen haittoja kaivata lisäksi luontaisessa uudistamisessakaan.  Aina ei ole mahdollista mutta silloin viljellään.

    Nimetön

    Jätkä ym. Tuo leimaus vain on jotenkin jäänyt kaaliin kun isoisän ja ”metsäneuvojan” perässä nassikkana kahlailin. Puuhun lyötiin leimakirveellä yksi tai useampi leima osoittamaan, mitä puutavaralajia siitä piti tehdä – vuosikymmen taisi sittenkin olla 60-luku. Isännillä oli tapana kaataa vähemmän, kuin oli leimattu ja selityksenä, että ”neuvoja” leimaa liian harvaksi. Näin viime hakkuulla 3 vuotta sitten kasassa kauan sitten leimatun pöllin. Tällä kertaa meni palsta puhtaaksi ja uudistukseen paria jättöpuuta lukuun ottamatta. Seitsenkymmen luvulta muistan tarinan ”super”metsurista, joka kaatoi moton edellä hurjalla urakkavauhdilla. Hänellä oli vähintään kaksi sahaa, jotka ajoi tyhjiksi ja tankkasi/viilasi sitten kerralla pakollisella tauolla.

    Olli Salli

    Anna Kontula, Vasemmistoliitto: ”puupellot” hakataan nuorina, syntyy sellua, rakentamiseen sopivaa puutavaraa ei tuoteta ollenkaan

    Päätyi uutiseenkin VL kantana Kemin hankkeeseen

    A.Jalkanen

    Voi ei – onkohan me hävitty tämä metsänhoidon paradigmaa koskeva informaatiosota?

    mehtäukko

    Eikö mitä! VL- kommarin kanta on just niin asiantunteva kuin mo- kenttä moiselta odottaakin!

    R.Ranta

    ”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.”

    Hoidettu talousmetsä on aivan eri elinympäristö  metsässä eläville luontokappaleille kuin luonnontilainen metsä. Joka muuta väittää, ei katso totuutta silmiin, vaan pyrkii vääristelemään sitä. Asia on päivänselvä.

    En yhtään ihmettele  syntynyttä metsätaloudelle vahingollista keskustelua aiheesta. Tosiasioiden yltiöpäisellä kiistämiellä on tehty puhdasta vahinkoa metsätaloudelle.

    Pitäisi etsiä ratkaisuja, eikä tukeutua väitteisiin, jotka jokainen täyspäinen käsittää kestämättömiksi.

    Petkeles

    10/10 kommentti edellä ?

    Gla

    Kyllä. Kaikki voi olla tuosta samaa mieltä. Erot syntyy siitä, miten talousmetsiä kenenkin mielestä pitäisi käsitellä ja miten mikäkin käsittely, esim. avohakkuu tai jatkuvasti peitteinen kasvatus luontoon vaikuttaa.

    Olli Salli

    En itse ainakaan yhtään kiellä, etteikö luonnontilaisella ja talousmetsällä olisi eroa jos jonkinlaista erilaisille luontokappaleille ja vaikutusta lajikatoon.

    Mutta lajikato on kuitenkin vain yksi asia muiden joukossa. Ei kaikkea muuta voi uhrata sen torjunnan nimissä. Metsät on kuitenkin ainoa suuressa mittakaavassa nykytekniikalla toimiva keino myöskin esim:

    1) ilmakehän hiilidioksiditason laskemiseen (tai nousun hidastamiseen)

    2) vähän energiaa vaativaan rakennusmateriaalien tuottamiseen

    Omat näkökannat näitä kulmia tasapainottaen (Suomessa):

    – Luontoarvoiltaan erityisen tärkeillä kohteilla (harjut, vesistöt jne) suojelu

    – Muilla etelän hyvin kasvavilla kivennäismailla tasaikäismetsätalous, kasvu mahdollisimman suurelta osin laatutukin tuottamiseen ohjaten, viljely jalostetuilla taimilla, lannoitukset yms

    – Karummilla turvemailla ja pohjoisemmassa sekä turve- että kivennäismailla jatkuvapeitteinen kasvatus, luonnollinen uudistaminen

    – Rehevimmillä soilla ennallistus nykyisen metsän kiertoajan lopussa (metaanipäästöt kohtuulliset verrattuna karuihin, etenkin puolukkaturvekankaisiin, ja ojitettuina turpeen hajoamisesta tulee co2-päästöjä)

    Näilläkin kuvioilla nousisi nykyisestä sekä luonnontilaisten metsä- että suoalueiden pinta-ala, että jatkuvasti peitteinen metsäala, mutta kuitenkin ilmasto- ja järkevät talouskäyttömahdollisuudet huomioiden.

Esillä 10 vastausta, 2,341 - 2,350 (kaikkiaan 2,399)