Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 2,291 - 2,300 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Jovain

    Tuo boorijuttu jäi vähän epäselväksi, toimii kantokäsittelynä, mutta voisiko boorin lisäys maastoon toimia juurikäävän hoidossa.

    Lähestymiskulmani kieltämättä on erilainen ja on puutteellinen. En koe jatkuvaa kasvatusta jatkuvana kasvatuksena. Se voi johtua siitä, kun olin 60-luvulla leimausporukoissa ja toimittiin eritavalla. Siihen aikaan tehtiin jatkuvaa ja tehtiin jaksollista metsänhoitoa samassa metsässä ja leimattiin metsiä metsien vaatimalla tavalla. Vajaatuottoiset ja kasvunsa päättäneet metsät uudistettiin ja muuten leimattiin jatkuvaa ja leimattiin jaksollista tilanteen mukaan ja samassa metsässä. Ei niinkään tehty metsää, niin kuin tällä hetkellä tehdään ja viljelyä ja jalostustoimintaa oli vähemmän. Oli niitä juurikäävän saastuttamia metsiä siihen aikaan, niin myös männyn tyvitervasta. Talvikorjuut olivat pääasiassa siihen aikaan.

    A.Jalkanen

    En tiedä tutkimustuloksia joissa boorin puute olisi yhdistetty suurempaan juurikääpäalttiuteen mutta se ei todista ettei näin voisi olla.

    Jovain

    Kiitos AJ. Sinä tiedät metsäasioista ja tutkimustuloksista. Väittäisin kuitenkin, että juurikääpä ei ole ogelmallisempi jatkuvassa kasvatuksessa, sillä juurikääpä itsessään on jo este jatkuvalle kasvatukselle. Muutoin jatkuvan kasvatuksen kiertoaikoja voidaan pidentää huomattavasti ja saada arvokasvua aikaiseksi ja korjuuseen. Myös saada luontainen uusi metsä aikaiseksi. Ellei, sitten uudistetaan ja lähdetään alusta. Näin se luontokin toimii.

    Ei ole mitään syytä arvostella jaksottaista metsän kasvatusta, mutta jaksottainen metsän kasvatus aika huonosti ottaa vastaan jatkuvan kasvatuksen. Esim. jaksottaisessa mallissa ennakkoraivataan ennen hakkuuta, kun jatkuvassa kasvatuksessa jälkihoito tehdään hakuun jälkeen. Myöskään kemera ei suosi jatkuvaa kasvatusta. Miten saadaan uusia luontaisia taimistoja ja hoidettuja nuoria metsiä kemeran piiriin.

    A.Jalkanen

    Totta, kemeran voi menettää, jos kohteessa on taimien seassa liikaa ylispuita kuten minulla yhdellä rantakuviolla. Itse en ehkä myöntäisi kemeraa jk-metsäänkään, mutta onneksi en päätä siitä asiasta.

    Jatkuvat kasvattajat eivät ehkä suhtaudu juurikääpään tarpeellisella vakavuudella. Sanovat, että tehdään siihen kohtaan pienaukko. Taudinaiheuttaja saattaa kuitenkin piileskellä juuristoissa muuallakin metsikössä, vaikka se ei ilmene juuri sillä hetkellä, esimerkiksi jos kohdassa sattuu kasvamaan lehtipuu.

    ”Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kemialliset ja biologiset torjuntakeinot ovat lyhytaikaisia tapoja kamppailla puiden infektioita ja tauteja vastaan. Pitkäaikainen, kestävä vastustuskyky saavutetaan vain genetiikan avulla.”

    http://metsatieteenaikakauskirja.fi/article/10495/author/20169

    Jovain

    Voi se olla myös boorin puutteesta ja voi olla myös puutostauti siinä mielessä. Tutkimusten ja selvittelyjen alaisena ainakin on.

    Timppa

     Esim. jaksottaisessa mallissa ennakkoraivataan ennen hakkuuta, kun jatkuvassa kasvatuksessa jälkihoito tehdään hakuun jälkeen. 

    Viime vuonna meidän yhteismetsässä tehtiin erilaisia hakkuita 28 ha eikä yhdessäkään ollut ennakkoraivuutarvetta.  Näin on ollut yleensä laita.  Hyvin hoidetuissa metsissä ei yleensä  ole ennakkoraivuutarvetta.  Joskus toki poikkeuksina männiköihin syntyneet aluskasvukuuset.

    Jovain

    Voidaan toimia niin eri tavoin. Ei sitä raivaustarvetta ole myöskään hyvin hoidetussa jatkuvan kasvatuksen metsässä. Koska jatkuvassa kasvatuksessa alle syntyneet kehityskelpoiset taimistot ja nuoret metsät säästetään ja niissä on sitten sitä raivaus ja hoitotarvetta. Niin on myös uudistamisen jälkeen syntyneissä uusissa taimistoissa ja nuorissa metsissä. Ja joiden osalta ei aina tiedetä, minkälaista metsää on tulossa. Voi olla myös jatkuvan kasvatuksen keinoin käsiteltävää metsää. Nämä ovat vähän sellaisia samassa metsässä tapahtuvia ja toteutuvia asioita, joista ei välttämättä aina tiedä mistä on kysymys. Toki Timppa, Visakallo ja monet muut ovat onnistuneet jaksottaisen metsän kasvatuksessa hyvin.

    Timppa

    Voidaan toimia niin eri tavoin. Ei sitä raivaustarvetta ole myöskään hyvin hoidetussa jatkuvan kasvatuksen metsässä.

    En ole paljoa harrastanut jk-metsiä, mutta niissä, mitä on harjoittanut,  (mäntyjen alle syntyneissä) on ollut vesakon raivaustarvetta.  Kuusen taimia on löytynyt vaihtelevasti.  Kaikissa myös  täydennysistutuksen tarvetta.  Kuusikon jk:ta ei ole tullut harjoitettua.  Kuusikoissa kyllä olen tarkastellut sinne syntyneitä pieniä aukkopaikkoja.  Niistä näyttää puuttuvan yleensä kaikki heinää ja varpuja isommat.

    Jos haluaa hoitaa jk-metsän taimikkonsa hyvin, jouttuu kyllä käymään metsissä useammin kuin jaksollisen harjoittaja.

    Jovain

    Kun ei oteta huomioon sen uuden taimiston ja nuoren metsän aikaansaamista, samoilla hoitokerroilla menään. Mutta jatkuvan kasvatuksen pitemmässä kierrossa tulee niitä hoitokertoja enemmän ja myös se mahdollinen taimikko ja nuori metsä tulee hoidettavaksi myös. Jatkuvassa kasvatuksessa oleellista on, että ensin hakataan, katsotaan jäljelle jäävä puusto ja hoidetaan alustat ja taimistot kuntoon. En tiedä onko tässä isoakaan eroa hoitomuotojen välillä. Ei vaan onnistu aina, muodostuu estettä jossain vaiheessa ja on aloitettava alusta. Mutta voidaanko myöskään luontaisten metsien hoidolle asettaa estettä.

    Rane

    ”hyvin hoidetussa jatkuvan kasvatuksen metsässä.”

    Jatkuvan kasvatuksen ideahan piti olla että ei tarvitse hoitaa?Nyt sitten voi hoitaa hyvin ja huonostikin?

Esillä 10 vastausta, 2,291 - 2,300 (kaikkiaan 2,399)