Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 2,191 - 2,200 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Panu

    Hyvä täsmennys. Mutta pystyykö niitä taimia ylispuiden poistossa jotenkin varomaan? Ylispuiden poistossa kertymä on pieni ja aina joutuu motollakin ajelemaan vähän matkaa seuraavalle puulle. Ajokone joutuu kiertämään laajan alan pienen puumäärän takia. Näiden asioiden ainakin pitäisi vaikuttaa hintaan.

    Timppa

    Periaatteessa asia on noin kuin Gla kirjoitti.  Käytänössä kuitenkin usein toisin.  Viimeinen siemenpuuhakkuu 2012 oli vajaa 10 % koko leimikosta.  Jouduttiin kuitenkin taimien säästämiseksi tekemään talvella erikseen kun muut puut hakattiin kesäkorjuuna.  Hinnoittelu koko kaupassa sama.  Tässä  tapauksessa runkohinta oli niin hyvä, ettei vieläkään ole sellaista saatu.

    Gla

    Tarkoittiko Moreeni hakkuuta, jossa vain siemenpuut jätetään vai siemenpuiden poistoa?

    Täytyy varautua tulevaisuuteen niin, että joka kuviolla on 20 koivua päätehakkuussa. Ne voi jättää siemenpuiksi/jättöpuiksi, jolloin kyse ei ole avohakkuusta, vaan koivun luontaisesta uudistamisesta jatkuvan kasvatuksen menetelmällä. Kukaan tuskin kieltää mätästyksen ja kuusen tai männyn istuttamisen koivun luontaisen uudistamisen alalle.

     

    Puuki

    Tässä  tapauksessa runkohinta oli niin hyvä, ettei vieläkään ole sellaista saatu.

    Oho , kannattaisko alkaa kysellä jo rahojen perään 🙂

    Ennen merkattiin männyn s-puut kiertämällä puukolla rengas ympäri. Joskus kuitunauhalla tai sprayvärillä.   Ei hidasta hakkuuta joten puulla hintakin yleensä ~ sama kuin avohakkuulla. Ha-kertymä ei välttämättä vähene merkittävästi  vaikka s-puut jääkin pystyyn.

    Moreeni

    Tarkoittiko Moreeni hakkuuta, jossa vain siemenpuut jätetään vai siemenpuiden poistoa?

    Tarkoitin molempia. Siis jos lähtötilanteessa on vaihtoehdot myydä puusto aukkohakkuuna tai myydä puut siemenpuuasentoon ja jokusen vuoden kuluttua myydä siemenpuut ylispuun poistona. Vaikka aukkohakkuun ja siemenpuuasennon hakkuun myyntihinta kuutiolle olisi sama joka tapauksessa ylispuunpoistossa taitaa hinta kuutiolle olla harvennushakkuu tasoa. Tämän hintaerotuksen kompensointia tarkoitin.

    Mikäli tavoitellaan jatkuvapeitteistä metsänkasvatusta niin missä vaiheessa se metsä on peitteinen? Pitääkö taimien olla miten pitkiä jotta ylispuut voi poistaa?

    Gla

    Nuo ovat kysymyksiä, joista tulee vielä suurelle yleisölle suuria pettymyksiä, jos jk yleistyy. Jatkuvan kasvatuksen apostolit ovat pitäneet siitä huolen. Se taas johtaa entistä tiukempiin rajoituksiin, joten tiukkana pitää olla siinä, paljonko lankaa pirulle antaa.

    A.Jalkanen

    Peitteisyyden voi tosiaan ymmärtää monella tavalla. Sauli Valkonen on esittänyt männyn jatkuvaksi kasvatukseksi ylispuiden kasvatusta taimikon yllä. Normaalissa jaksollisessa menetelmässä siemenpuut voi kyllä poistaa heti siemennyksen tapahduttua, eli kun sirkkataimia näkyy riittävä määrä. Siinä vaiheessa ei taimia tarvitse korjuussa erityisesti varoa, koska ns. vaihtuvaa taimiainesta on paljon.

    Peitteisyyden voi ymmärtää myös niin, että metsässä on aina sen verran puustoa että uudistamisvelvoite ei laukea, vaan tehdään koko ajan kasvatushakkuita. Ns. vapaan kasvatuksen menetelmässä tehdään aina tilanteeseen sopivia hakkuita, eli ei rajata etukäteen pois mitään vaihtoehtoa.

    Puuki

    Mitenpä teet toimivan hakkuun vanhaan kuusikkoon, niin että jää riittävästi puita pystyyn jotta menee vielä  kasvatushakkuusta ?    Tulee helposti kalliiksi myydä ensin suurin osa puista harvennushinnalla,  sitten kerätä tuulenkaatoja ja lopulta loputkin puut ja koettaa saada metsä aikaan heinittyneeseen aukkoon.    Mutta tyyli onkin joillain se,  että uudistaminen jätetään toisten huoleksi.  Kerma kuoritaan päältä , muusta viis.

    A.Jalkanen

    Vanhan tasaikäisen kuusikon kanssa on varmasti helpointa siirtyä jk:hon avohakkuun kautta. Syntyvästä sekataimikosta voi lähteä rakentelemaan erirakenteista ja siihen saa monilajisen metsän, joka on edellytys kuusen luontaiselle uudistumiselle.

    Gla

    Siinäpä tulikin jo kaksi avainsanaa: Peitteinen ja erirakenteinen. Ovat eri asioita ja mahdollistaa montaa tapaa toimia jk-sädekehä pään päällä.

    Toivottavasti aletaan vähitellen päästä sen yläpuolelle, ettei tarvitsisi näin epäolennaisista asioista keskustella jk-statuksen takia. Ehkä avohakkuukieltoesityksen hautajaisten myötä sitten. Onneksi hybridimalli on jo tuotu markkinoille. Sehän sisältää kaiken tarpeellisen, jos vain nämä valinnan vapauden kumoajat suostuvat pysymään nahoissaan.

     

Esillä 10 vastausta, 2,191 - 2,200 (kaikkiaan 2,399)