Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 2,161 - 2,170 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • A.Jalkanen

    Metsän harventaminen on jatkumo, jossa aukon koko vaihtelee yhden puun aukosta kaistaleiden kautta avohakkuuseen. Otsikon mukainen vaihtoehto on esimerkiksi hyvän metsänhoidon ohjeissakin mainittu, erityisesti hoidettujen männiköiden vaihtoehto, eli viimeisen harvennuksen tekeminen yläharvennuksena. Se pidentää hieman kiertoaikaa ja lisää kiertoajan tukkiosuutta sekä parantaa taloudellista tulosta. Vaihtoehto on esitelty ohjeissa laskentaesimerkkien kanssa. Myös hieman erirakenteisessa hyvin kasvavassa tiheähkössä kuusikossa mahdollinen.

    Timppa

    Tolopainen. Kyllä väittää, esimerkiksi emeritusprofessori Erkki Lähde Jatkuvan kasvatuksen yhdistyksen Silva ry:n tilaisuudessa Porvoossa.

    Olin minäkin kerran eräässä koulutustilaisuudessa, joka pidettiin Helsingin yliopistolla.  Siellä Lähde kertoi samaa.  Sauli Valkonen aivan muuta.  Siis sen, että pohjoismaiden tutkimusten mukaan jaksollisen kasvu on 20-40 % parempi kuin jatkuvan.  Kertoipa senkin, että eräs, muistaakseni ruotsalainen, jatkuvan kasvatuksen tutkimus keskeytettiin, koska koealue ei taimettunut.

    Samoihin prosenttilukuihin Lähde päätyi toisten tutkijoiden kanssa.  Etumerkki oli vain eri.

    Tolopainen

    On se kummallista, että ideologia parantaa metsänkasvuakin. Sehän muuttaa yleensä tosiasiat aina tarpeen mukaisiksi. Vasemmiston ay on siitä hyvä esimerkki. Nykyisin olisi asiat helppo selvittää faktan tarkistuksella.

    A.Jalkanen

    Se miten asiat ovat = faktat, se miten niiden pitäisi olla = politiikka.

    Tolopainen

    Niin siksi näkemyksiä on vaikeampi yheensovittaa kuin faktoja. Eduskunta on siitä hyvä esimerkki. Vaikea tehdä jätkeviä päätöksiä. Meillä ei olekaan käytössä demokratia. Sanon aina viimeisen sanan, eikä se ole kyllä tehdään niin.

    Puuki

    2000-luvulla kun innostuttiin siitä, että jk pitää saada metsälakiin yhdeksi hyväksytyksi menetelmäksi, oli useamman selvityksen mukaan jk:n metsien kokonaiskasvu keskimäärin n. 1 m³ /ha/v  kiertoaikana tasaikäistä heikompaa.     Sen jälkeen on mh-menetelmät jonkin verran parantuneet, esim. laikku- ja kääntömätästys on tullut selvästi yleisimmäksi maanmuokkaustavaksi ja puiden lisäjalostus (uuden sukupolven taimet) on parantanut puiden kasvua jo entisestään hyvästä tasosta jonkin verran .   Eli jk-metsän parempi kasvu on fiktiota eikä faktaa.  Joskus  sen arvokasvu voi olla parempi kuin tasaikäisen metsän mutta se vaatii sitten siihen sopivan metsän valmiina ja muutenkin hyvät olosuhteet esim. taimettumiselle.

    Paremman arvokasvun pitäisi päihittää taloudellisessa mielessä tasaikäsen metsän tuomat muut hyödyt , jos vertaillaan menetelmien kannattavuuseroja .  Siihen vertailuun ei riitä se, jos  vain toisen tyylin metsään tehdään optimitoimenpiteitä optimiolosuhteissa ja 2. menetelmän metsää käsitellään mahdollisimman epäedullisesti sen parhaan tuoton kannalta. Silloin vertailun lopputuloksesta tulee tietysti fiktiivinen.

    Kurki

    ”Sosialistinen realismi”(kirjallisuus ja taide) tarkoitti, että ei esitetä niin kuin asiat ovat, vaan niin kuin niiden pitäisi olla.

    Jovain

    Kannattaako näistä asioista kovin paljon väitellä, kun samaan päämäärään päästään avohakkuiden kautta. Luontaisten taimistojen kautta ja toisaalta jaksottaisessa viljelyn kautta. Muuten hoitomuodoissa on päällekkäisyyksiä ja sopivat vaikka samaan metsään.

    Kasvussa, kustannusrakenteessa, jos vaikka elinkeinorakenteessa voi olla eroja, mutta kannattaako niistäkään olla huolissaan. Hoituisivat kyllä jos ismit asettuisivat kohdalleen.

    Tolopainen

    Jovainin särmät ovat näemmä hioutuneet. Hänelle sopii jo kaikki. Miten pystykauppa kasvunsa lopettaneen metsän ollessa kyseessä.

    Jovain

    Toimituskauppaan menee myös jaksollisen avohakkuut. On metsänomistajalle parempi vaihtoehto tehdä tiliä, siinä kuin metsäosastollekin (pystykauppa).

Esillä 10 vastausta, 2,161 - 2,170 (kaikkiaan 2,399)