Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Puuki

    Joo, onhan se niinkin että joulukuusi kun saadaan puusta ,niin se riittää jo meleko pitkälle. Jossainhan ei kasva puun puuta , kun ei ole paikkaa missä voisi kasvaa tai ötökät syöneet neulaset.

    Jk:n hakkuun  saa sitä haluava metsäyhtiön tekemään nykyään ihan hyvin. Ei ole pakkoa avohakata eikä onneksi ole pakko tehdä jk:n hakkuutakaan, ainakaan toistaiseksi.  Tiedä sitten jos huutoäänestyksellä päättävät jotkut mh:sta ymmärtämättömät aa siantuntijat, että jk:n hakkuu pitää tehdä pakolliseksi menetelmäksi järkevämpien tapojen ja mo:en talouden kustannuksella .

    Perko

    Puukilla vallan mainio huomio.  Puuttui suhina ja lintujen laulut!

    ” niin tuulessa huojuvat puut vahvistaa ensin juuristoaan ja sitten tyveään pysyäkseen pystyssä.    Siksi puun muotokasvu muuttuu eikä kasvutaulukosta tms. saatavat kokonaismottimäärät eikä  tukki/kuitupuu- osuudet pidä välttämättä    paikkaansa.”

    Monikerroksisen sekametsän tilanne on sellainen. Siellä on tarkoituskin olla jatkuvasti puita ja sen kasvu tai huojunta on suht tasaista tuottavuutta  ja huipussaan yli kolminkertainen verraten  aukoissa kasvaviin vatukoihin.  50 vuotta odotus voi koitua kohtalokkaaksi odottajalle.  Jk:n metsästä   15 vuoden välein  viimeistään myydään tukkia ja metsä huojuu senkin jälkeen.

    Puuki

    Satua kertoo Perko . Usein käy niin, että kun tehdään kuusikkoon jak- harveikko, se kaatuu pääosin seuraavan syysmyrskyn mukana.  Olen ollut joskus semmosen hienosti suunnitellun  jk-metsän raivaushommissa.”Myrskyn jälkeen .. on pouta sää…  Ei kukaan itse päätä …jne”  Siksi pitää olla alunperin sopiva kohde ja sopivat olosuhteet jk:n metsän kasvatukseen. Se ei ole se helppo ja kuluton tapa josta jk- firman mainostajat kertoo vaan useimmiten vaativampi ja isompiriskinen mh-tapa.

    Sitkas olet inttämään vaikka tosiasiat on pääosin sinun juttujasi vastaan.

    Perko

    Puukin onnistuneet aukot kestävät hyvin myrskyt ja  muutkin vitsaukset eihän sillä ole mitä kaatua.  En ole kerennyt näkemään ainuttakaan monikerroksisen metsän tuhoa kuuteen vuoteen.   Äskettäin Asta ja Veera myrskyt silitti kaikki nuoret- sekä vanhat metsät tieltään samanlailla mutta ei aukkojen kynnöksiä.  Olet Puuki   oikeassa! sinulta  ja  insinööriltä tulee menneisyyden  totuus.     Yritän hylätä   totuutesi  ja nauttia  saduistani,  niin ja jatkuvasta  rahantulosta.

    Puuki

    Mökkinaapurin metsässä olin ajamassa kaatuneita kuusia jk hakkuun jäljiltä.   Muualla olen nähnyt esim. savossa sp-hakkuilla korjattuja liian harvoja kuusikoita samassa tilanteessa.  Voi toki kaatua ja kaatuukin myrskyissä kaikenlaisia metsiä.   Minulla on kuule metsäpläntilläni nyt enemmän puuta pystyssä kuin oli 40 vuotta sitten vaikka puuta on korjattu  enemmän kuin vuotuinen kasvu on ollut.

    Miten muuten kerroit harrastaneesi itsekin jk;ta jo pidempään vaikka se tuli vasta v. -14 virallisesti sallituksi.  No,  sitä on tehnyt moni muukin . Esim se mies jonka metsästä oli tehty amk:n lopputyö jk:n ja tasaikäisen kasvatuksen kannattavuudesta.  Ja mikäpä siinä kun  on kaiketi pysynyt silloisen metsälain puitteissa ainakin  melkein niin mitä väliä.   Mutta älä tule selittämään , että juurikäävän leviäminen johtuis vain tasaikäisten harvennusten tekemisestä ja viljelymetsistä.   Se on yleensä juuri toisin päin koska  luontainen uudistaminen on herkempi juurikäävälle ellei kasvateta lehtipuuta välillä. Sehän ei onnistu jatkuvan kasvatuksen tyylillä ollenkaan.

    Puuki

    Uutisten (TV) mukaan esim. Saksan metsätuhojen lisääntyminen ja kuusten pystyyn kuivuminen  johtuu pääosin siitä, kun siellä ei voi tehdä enää kuin pienaukkoja.  Se on selvä että jos päätehakkuu muutetaan harsinnaksi ja pienaukkohakkuiksi lisääntyy täälläkin hyönteistuhot samalla tavalla.

    Perko

     

    Metsä ei ole minulle HARRASTUS!

    ”juurikäävän leviäminen johtuis vain tasaikäisten harvennusten tekemisestä ja viljelymetsistä.”    Tuo ongelma on  havaintoni ja oman aineiston varassa ehkä jossain on sille  saatavissa varmennus miten asia on.  Tutkimalla ensin  ohjeistuksen vaikutuksen  puihin. Toiseksi onko  pitkään jatkuneella  manipuloinnilla ollut vaikutusta muuhun.    Vertailu tiedostoja on saatavissa Erich Honecker, Nicolae Ceausescu, jäämistöt.    Suunnitelmat ja seuranta verkostot  olivat Erkala  ja Nikolla  esimerkilliset, koulutuskin oli hairahtuneille reilun pituinen.   Työ oli  arvostettu vaikka siitä ei palkkaa maksettu.

    Jovain

    Mm, ei ollut hihasta olettamuksia, on ihan omasta toiminnasta. Yritin sanoa, että yhtiöt eivät suosi peitteistä metsän kasvatusta. Se näkyy mm. yhtiöiden hinnoittelussa ja näkyy myös ohjauksessa. Väittäisin, että sopii paremmin tienvarsitoimituksena.

     

     

    A.Jalkanen

    Luonto ei tee pelkästään yhden tai muutaman puun kokoisia aukkoja, vaan yleinen suuntaus näkyy olevan, että jos ihminen ei tee isoja aukkoja, ennemmin tai myöhemmin luonto alkaa tehdä niitä.  Keski-Euroopan metsätuhojen (tuuli, hyönteiset) lisäksi tulee isoa aukkoa vuosittain Venäjällä ja Kanadassa, tekijöinä metsäpalot ja hyönteiset.

    Perko

    A.J. Juu, oli joskus liekeissä täälläkin,  niistäkin on kokemusta. Tuo kuusikon laho on tosi salakavala.  Katsoin Lukella siitä tilastoja ja syytä .

    ”Suurimpana tyvilahon runsauteen vaikuttavana tekijänä on kuitenkin ihmisen toiminta metsässä. Jos lahon leviämisen vaara otetaan huomioon metsän käsittelyssä ja sovelletaan käytettävissä olevia keinoja lahon torjumiseksi, lahovikaisuus saadaan pidetyksi alhaisena. Varomaton toiminta tulee näkyviin kuusikon pahana lahovikaisuutena vuosien ja vuosikymmenten perästä.”

    Havaintoni ovat yli 40 vuotiaista kuusikoista joita on rassattu joskus kuin on käsketty. Nyt  sen tiedän niin osaan varoa.

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,399)