Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,801 - 1,810 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Scientist

    Syvällinen ajattelija Haba on taas kommentoinut. Asiahan on juuri kuten Maalaisseppo sanoo. Jos valtion metsien hakkuita kovasti vähennetään, voi kuitenkin joitakin Itä- ja Pohjois-Suomen sahoja haitata tukkipula.

    A.Jalkanen

    Tuloksia Metlan (nyk .Luke) Biosoil-tutkimuksesta, Metsälehti (19.11.)  otsikolla ”Avohakkuu ei hävitä hiilivarastoa”. Pääviestejä on kaksi. 1. metsän maanalainen hiilivarasto on vähintään yhtä suuri kuin maanpäällinen, 2.  avohakkuu ei hävitä metsämaan hiilivarastoa kivennäismailla kovin paljon, ei edes lyhytaikaisesti eikä edes avohakkuun jälkeen, vaan muutokset ovat maan kokonaishiilimäärään verrattuna pieniä. Näin olen arvellutkin, mutta hyvä että tutkimustietokin vahvisti tämän.

    http://ec.europa.eu/environment/forests/pdf/biosoil_conf/pres_ilvesniemi.pdf

    Puuki

    Nurmihärkki näytti olevan niittyjen, rantapenkereiden, pusikoiden ja muiden rehevien kasvupaikkojen kasvi.    Kainuunnurmihärkki erittäin uhanalainen laji jota kasvaa ns. serpentiini- kalliolla hyvin emäksisessä kasvupaikassa.

    Kaicell tuotaisi puupohjaista raaka-ainetta mm. tekstiilien valmistukseen.  Sillä alueella on paljon ensiharvennusikästä metsää (kuten myös ylempänä Lapissa) joka on jäänyt  suurelta osin harventamatta ja menossa siten vähän pilalle tukkipuun kasvatuksen kannalta.   Hiilikortti ei toimi harvennusmetsien suojelun kanssa  kuten ei toimi avohakkuumetsien osaltakaan tutkimuksen mukaan ( MU) .

    Avohakkuun ja maanmuokkauksen vaikutuksista hiilitaseeseen on ollut juttua palstallakin jo aiemmin.   Myös turvemaan hiilensidonnasta kerroin muutama vuosi sitten miten turvemaassa juurikarike lisää maan hiilivarastoa. Ilmeisesti kangasmailla käy samalla tavalla.

     

    Planter

    Minä nyt en ymmärrä palstalaisten ajatuksenjuoksua ollenkaan.

    Miksi vastustetaan suojelua valtion mailla? Kun kaikenmaailman direktiivit ja ”viherhörhöt” vaativat ja saavat läpi tietyn suojelutason, niin eikö ole oikein ja viisasta, että se toteutetaan valtion mailla? Silloin kaikki kansalaiset osallistuvat kustannuksiin metsähallituksen tulouttaman pienemmän voiton vuoksi.

    Sen ymmärrän, että vastustetaan, kun suojelua aletaan vaatimaan yksityisten talousmetsiin, kuten FSC / HCV prosessi, jossa läiskitään summanmutikassa HCV leimoja sinne tänne sellaisiinkin paikkoihin, joissa ei parhaalla tahdollakaan löydä mitään suojeltavaa.

    Peukutan lämpimästi sitä, että valtio hoitaa metsissään Suomen osalta suojeluvelvoitteen ja yksityiset saavat hoitaa talousmetsiään nykyisten monimuotoisuutta säilyttävien suositusten puitteissa.

    A.Jalkanen

    Ajattelen samoin kuin Planter. Metsähallituksella lienee varaa suojella uhanalaisten tunnetut elinpaikat ja olisi myös varaa hieman pidentää männiköiden kiertoaikoja, jos sen tuloutustavoitetta edelleen hieman pienennettäisiin eduskunnassa. Etelä-Suomen kriittinen uhanalaistilanne vaatii talousmetsien luonnonhoidon lisäksi lisää laajoja suojelualueita. Esimerkiksi Evolle kaavailtu kansallispuisto auttaisi laajana alueena tähän tarpeeseen.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä planterin ja Annelin kanssa. Tuohon vielä lisätään kuntien ja seurakuntien metsät niin alkaa pinta-alat piisaa.

    Tolopainen

    Mitä ihmeen uhanalaista Suomen metsissä on, samanlaista havumetsää on muissa Pohjoismaissa, Venäjällä ja Pohjoisamerikassa. Hakkaamattomia metsiä on paljon enemmän kuin talouskäytössä olevia. Turha metsässä on juosta suurennuslasin kanssa. Kovin kitsaita nuo virkamiehet kuitenkin on omia etujaan vähentämään.

    Perko

     

    Tulokaslajeja tunkee lisää   ja on haitaksiasti eikä entistäkään pääse eroon. Säätelynvirkamiehet ovat sotkeutuneet toisiinsa eivätkä ymmärrä kelle  kuuluu hoitaa työ.  Vaarana omanahka  kun voi menettää suosion jossain porukassa.

    nuori isäntä

    Tarkennan omalta osaltani yhden asian. Se, että linkkaan Ylen jutun tänne ei tarkoita, että vastustan valtion maiden suojelua. Vastustan juttuja jotka ovat asenteellisia ja täynnä vääriä todistuksia ja että nämä esitetään valossa jonka ”suuri yleisö” ottaa totena. Erityisesti harmittaa, että näin toimii verovaroin kustannettu media jonka pitäisi toimia puolueettomasti.

    mehtäukko

    Aivan samoilla linjoilla tuon yhteisöjen suhteen.Ehto on tietysti se, ettei sitä ujuteta yksityismetsiin ilman käypää korvausta. Valtion metsien suojelu on sikäli hyvä tosiaan, että kaikki viheltäjät ovat ”samassa liemessä”.

Esillä 10 vastausta, 1,801 - 1,810 (kaikkiaan 2,399)