Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Jovain

    Eihän jatkuvan kasvatuksen luontaisen uudistamisen tulos voi heikentää oheista jaksottaisen kasvatuksen luontaisen uudistamisen tulosta, jos lähtökohta on se, että jatkuvassa kasvatuksessa kehityskelpoinen taimisto on olemassa.

    A.Jalkanen

    Kuinka se taimisto aina olisi olemassa saati kehityskelpoinen? Ei ole välttämättä taimia olemassa kun tehdään ensimmäinen jk-hakkuu.

    Timppa

    Juuri ensiharvennettiin siemenpuuasennolla uudistettu männikkö.  Alku oli vaikeaa, koska alue ei taimettunut kunnolla  Pistettiin metsuri kuokkimaan uusia paljaita paikkoja.  Homma kannatti, sillä tuloksena täydellinen männikkö.

    Jaksollisen taimikon saa lähes aina syntymään keinollisesti.  Joskus helposti, joskus vaikeasti.   Luontainen uudistuminen on kyllä riskipeliä.  Esimerkiksi UPM:n kaveri kertoi, että männyllä hyviä uudistumisvuosia on vain noin joka viides.  En yhtään ihmettele tulosta, että puolet on heikosti uudistuneet.  Siksimeilläkin kaikkimmänniköt äestetään ja kylvetään.

    Tietysti kannattaa todeta, että jatkuvassa se uudistuminen luontaisesti on yleensä vielä heikompaa.

    mettämiäs

    ”Eittämättä metsänomistajien osuus puuhuollon toimijoina tulee lisääntymään.”

    Näin varmasti…

    Perko

    A. J.  niin se on  ei ole taimia alla eikä päällä jos on alaharvennettu  ja raivattu aukon valmisteluja, aukosta ei synny just mitään, ei edes kunnon vatukkoa.  Kuitupuut on lahjoitettu kaupanvahvistukseksi.

    Harmittaa  entiset mönkään menneet ”metsänviisaan”  ohjeet ja kusetukset 60-  luvulta lähtien.    Ne taikurimaiset  korjaukset  eivät nyt synny parissa vuodessa mutta on mahdollinen.   MT :n kuva on ilmeinen aukon hoitoon liittyvä ongelma, se on sitä  harsintaa joka johtaa hoitamattomiin ryteiköihin.  No ärsykkeeksi kelpaa.  Oikein hyvää NENÄPÄIVÄÄ !

    mehtäukko

    ” Eittämättä metsänomistajien osuus puuhuollon toimijoina tulee lisääntymään. Se on kustannuskysymys ..” Väittää Joovain aivan pötynä. Tietty kotkautunut omatoiminen hankintahakkaaja-porukkahan puurtaa, ja hyvä niin.

    Se mitä Joovain on lerkuttanut kuitteineen,alveineen ja muka toimituskauppoineen, on kuin mopon pakoputkessa pamahteleisi: matka kyllä jatkuu eikä vaikuta ohjaukseen! Joovain kun on maksellut pussinsa tyhjäksi esittämissään oivalluksissa, koettaa epätoivoisesti saada muita haksahtamaan samaan pakoputken paukkeeseen… 🙂

    Jovain

    Mehtäukko ei ainakaan ole haksahtanut. Onhan se sääli, että mehtäukolla ei ole muuta tarjottavaa metsänomistajalle, kuin tallintakusia ja pikkunökösiä niille, jotka tekevät vielä perinteistä hankintahakkuuuta ja kokee vielä hyötyvänsä siitä.

    Mutta toisaalta hän kokee tämän porukan  kilpailijana, jos hoksaavat  hieman muuttaa toimintatapaansa ja puukauppasopimusta: ”Vaihtoehto on maksaa palvelut laskulla ja myydä puut suoraan yhtiöille”. Ja hupsista, olet osallisena suuremmissa savotoissa ja samalla sopimuksella, tehdä itse puut tai ostaa palveluna. Ja et ole enää riippuvainen mehtäukon nökösistä ja muusta puuta paskaa palveluista!

    A.Jalkanen

    Jovain. Ihminen on kovin vähän kykeneväinen muuttamaan kerran omaksuttua vahvaa mielipidettä, joten taistelet turhaan tuulimyllyjä vastaan kuin Don Quixote ikään.

    Perko. En ole kieltämässä vaihtoehtoja avohakkuille, ainoastaan peräänkuulutan sitä, että niihin ryhtyvän pitää olla tietoinen myös riskeistä. Metsänuudistamiseen ja hoitotöihin käytetyllä rahalla ostetaan nopeutta ja varmuutta. Avohakkuuttomalla mallilla on paikkansa, joka varmaan vakiintuu kunhan menetelmää opitaan soveltamaan. Valinta riippuu metsästä ja metsänomistajan tavoitteista, ei kummastakaan yksinään.

    Jovain

    Kysymys on toimintatavasta ei mielipiteestä ja on vaihtoehto siinä kuin muutkin vaihtoehdot. Näin olen toiminut ja näin tulen toimimaan jatkossakin. Epäselvää ei ole siitäkään, että ei sovi Metsälehden agendaan, ei myöskään kollektiivin toimintatapoihin.

    Perko

    Välttääkseen avohakkuun vaarat ja tappiot lukeminen kannattaa aina.  Viimeinen avohoitoni on nyt 16 vuoden jälkeen taas uudistettava jotta on hirville syötävää.   Sellainen on varmuus! 40 v menee  ennen kuin on jotain kasvamassa.  Kerroin sen polkupyörällä mäkikisan.  Sillä se on varmistettu ettei hevillä synny voittoja avohoidolla.

    Metsän jatkuva kasvatus – Timo Pukkala, Erkki Lähde, Olavi Laiho Tiedän, että olet nämä kaikki selvittänyt jopa muillekin mutta toki  toisille ”ukoille ” etteivät vihapäissään polttaisi kirjoja.

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,399)