Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • kim1

    Ota nyt tuostakin selvää,väitän toki että jätkä jää kakkoseksi…,asiasa kuin asiassa….t.kim

    A.Jalkanen

    Jätkä on monessa käytännön asiassa aika noheva mutta henkilönä antaa äkkipikaisen vaikutelman. ?

    Jätkä

    kim1. Ei sitten takuulla jää. Minulla on fakta tietoa asiasta. Sinua ei siellä koulutuksessa näkynyt.

    Jätkä

    A.Jalkanen:Jätkä on monessa käytännön asiassa aika noheva mutta henkilönä antaa äkkipikaisen vaikutelman. ?

    -En pidä jatkuvista , höhlistä hyökkäilyistä, enkä saman asian loputtomasta jankuttamisesta.

    A.Jalkanen

    Täytyy myöntää että toistoa on, mutta joitakin asoita pitää ajaa niin kauan kuin on tarpeen.

    Kiitän ja kuittaan tältä päivältä.

    kim1

    Jätkä:periksi en anna….sinäkin joskus oikeassa…paitsi et nyt..heh…t.kim

    Puu Hastelija

    Semmoinen sanonta on että ”sian kärsän tonkasu syksyllä on parempi kuin kyntö keväällä”.

    ”Sian tonkima syksyllä on parempi kuin miehen kyntämä keväällä”

    Koskee varmasti savimaita, joissa kapilaarinen vedennousu katkeaa täysin ja maa kuivuu ” tiiliskiveksi” eikä muokkaannu. Talvella routa rikkoo rakenteen ja maa asettuu, jolloin kosteus nousee pintaan asti. Sama mätästyksessä, liian kuohkeat mättäät lätsähtävät talven vaikutuksesta, jolloin taimet eivät jää ”ilmaan”, vaan juuri saa koko ajan pohjakosteutta.

    Perko

    Muistan lukeneen, että metsän kunttakerroksen alla on  tiivistynyt kerros johon on rikastunut  raskasmetallit jopa  usean vuosisadan ajalta. Jos ne siitä pölläytetään pintaan niin  niillä on kasvua heikentävä vaikutus.  Tätä epäilivät syyksi  heikkoon starttii niillä  vahvasti auratuilla rinteillä. Voisko se olla sitä  tekeytymistä.

    Yks hölmöys oli  paketoidut taimen juuret. Niinkuin Jätkä kertoi Lapissa on toisenlaiset lahottajat ja mirobit kuin etelässä, siksi enson pahviin  tehyt paakkutaimen juuret eivät tulleet ulos paketista, pahvi piti pintansa. Tais olla miljoonia silloinkin pelissä. Onneksi oli vanhat rahat. Ehkäpä tämäkin laboratori kokeilu  jollain muotoa kelpaisi ennätysten kirjaan ja toisi Lappiin lisää plussaa.

    Peltojen kyntämisellä halutaan hävittä edellistä kasvua, rikkaruhoja ja routiminen murentaa savimaita helpommin muokattavaksi. Kyntö on kaksipiippuinen  juttu. savimaan kynnöksestä haihtuu hiilidioksidia  ja synttyy hiilikatoa maahan. Toinen, ne mikrobit ja matoset joutuu vääriin kerroksiin eikä matosten reijät säily jos maa liettyy. Tänä talvena niin on käynyt  monella pellolla.

    Gla

    Puuki: ”Kaikelle kasvulle pitäisi olla aikaa ja mahdollisuus  jättää välivuosia. Sama pelloilla . Joskus ennen osasivat antaa maan levätä ainakin yhden vuoden pidemmän kasvujakson jälkeen jonka jälkeen kasvu oli taas parempaa. Sekin on unohtunut miltei kokonaan tehokasvatuksen aikaan muilta kuin luomuviljelijöiltä.”

    Nyt tarkkana. Peltoviljelyssä ei ole kyse välivuodesta kasvussa. Ellei maaperä kasva, se on kuollut ja sehän ei ole tavoite. Kyse on siitä, että yksi laji valtaa koko alan ja se yksipuolistaa maaperää. Välivuosi antaa siis mahdollisuuden muiden lajien kasvuun, jolloin muillekin mikrobeille ja sienille tulee paremmat olosuhteet eli maaperän tuottokyky säilyy, eikä ala taantua.

    Metsän puiden osalta tuo tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että pitkän kuusikkovaiheen jälkeen paikalle syntyy pioneerivaltainen lajisto.

    Välivuodesta puhuminen ehkä kertoo siitä, että ihminen tuijottaa omaan napaansa ja ajattelee kasvulla esim. viljalajikkeen kasvua. Biologia toimii vähän eri ajatuksella kuin ihminen. Metsässä puolestaan avohakkuun jälkeen ei välivuotta tarvita, koska taimikon kasvuvoima on useita vuosia olematon verrattuna varttuneesen metsään.

    Gla

    Jos oikein ymmärsin mitä jätkä yritti tekeytymisellä selittää, varmasti pitää paikkaansa. Ihan varma en ole siitä, meneekö tuossa kaksi asiaa sekaisin. Mikrobitoiminta vilkastuu ja sillä on omat etunsa. Mutta syyskesän muokkauksen vaikutus lienee pääosin mekaaninen. Mikrobitoiminnan osalta keväällä muokatulla mättäällä takamatka on aika pieni ja ero pienenee vuosien mittaan, joten sillä tuskin on suurtakaan merkitystä tekeytymisessä.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 2,399)