Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,661 - 1,670 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Visakallo

    Jovain: ” jatkuva kasvatus on luontaista metsänhoitoa.”

    Jatkuva kasvatus on luontaista metsänhoitoa vain sitä markkinoivien ja siihen uskovien ihmisten mielissä. Luonto itse ei käytä jatkuvan kasvatuksen menetelmää, vaan uudistaa jaksollisesti. On erikoista, että metsäbiologian perusteet on nykypäivänä haluttu sivuuttaa.

    A.Jalkanen

    Lukekaa kirja ”Suomalainen aarniometsä”. Luonto uudistaa niin että puu kuolee joko vanhuuttaan tai tuhojen (vrt. ihmisillä sairaudet) kautta. Tuhoja kutsutaan myös häiriöiksi, ja niitä on isoja ja pieniä.

    Tolopainen

    Mitäs me suruttomat pojat, uudistamme metsän motolla ja kaivinkoneella.

    A.Jalkanen

    Näin teemme! Luonnonmukaisen häiriön jälkeen menee liian paljon puuta hukkaan lahopuuksi ja uudistuminen on liian hidasta. Sekä avohakkuussa että poimintahakkuussa on kuitenkin luonnonmukaisia piirteitä. Avohakkuun jälkeen uudistetaan nopeasti, joten avonainen vaihe on lyhyt. Jos halutaan matkia luonnonmukaista metsää, lisätään systeemiin lahopuukeskittymiä sopiviin paikkoihin ja annetaan osan metsästä olla pysyvästi peitteisinä.

    Jovain

    Onhan se aika iso häiriö, jos avohakataan tai hakataan lakirajoille, ilman että se johtaa metsän uudistumiseen. Johtaa usein metsän vajaatuottoisuuteen, myös metsien hoitamattomuuteen, näitä esimerkkejä on paljon.

    Mieluummin säästää luonnon kehityskelpoiset taimistot ja erirakenteiseksi muodostuneet metsät edelleen kasvatettavaksi, kun vaihtoehtona on pidettävä avohakkuuta. Ei ole tullut vastaan vielä sellaista luonnon automaattia joka istuttaa tai kylvää.

    Siellä ne vaihtoehdot ovat luonnon valinnassa ja muut vaihtoehdot ovat sitten jaksollista metsähoitoa. Sehän on vaan hyväksi, että jaksollisessa metsänhoidossa myötäillään luonnon vaihtoehtoja.

    Reima Ranta

    Minä luulin Visa, että sinä olet metsätaloudesta kiinnostunut. Uskotko sinä sellaiseen Jumalaan, joka aika ajoin käy taimitarhaltaan hakemassa uudet taimet ja pottiputkella istuttaa ne? No, Jumala ei tainnut olla kovin kiinnostunut ihmisten metsätaloudesta – katsokaa kedon kukkia ja taivaan lintuja, eivät ne kylvä eivätkä leikkaa ja silti …

    EVVK teidän pähkäilynne metsäbiologian perusteista tai maan tuottokyvystä jne. Kun menen metsään metsänhoitotyökalujen kanssa, mitä ne milloinkin ovatkaan, niin menen sinne ainoastaan taloudellisesta syystä. Muuten jätän metsänhoitovälineet hyllylle ja menen poimimaan marjoja ja sieniä tai kuuntelemaan linnunlaulua.

    Tolopainen

    Reima Ranta hoitaa paimentolaiskansan ohjeilla metsiään. Eikö ne ohjeet sopisi paremmin lammastalouteen. Tuollainen ihmisen rokottaminen puusssa on muutenkin aika brutaalia, vaikka naulat isoja olisikin.

    A.Jalkanen

    RR, oletkin oikeasti monitavoitteinen metsänomistaja. Epäilin sitä jo aiemminkin, kun ilmoitit että et hakkaa, vaikka tulee tappiota. Sinäkin olet riippuvainen biologiasta, kuten kaikki perustuotanto maapallolla.

    Gla

    Siinä on mukava tehdä metsätaloudellisia laskelmia, kun ei tarvitse välittää biologiasta.

    Jätkä

    Luonto uudistaa, ja kasvattaa jatkuvasti. Se varsinainen uudistus tapahtuu mettsäpalon yhteydessä, eli yleensä vanha kuusikko keskikesällä palaa ukkosen sytyttämänä ja sammuu sitten aikanaan potettuaan esim tuhansia neliökilometrejä lähes kaiken tieltään. Se pysähtyy ison veden ääreen tai oikein kunnollisen lehtipuuston peittämään alueeseen. kesähelteellä se ylittää isompiakin avosoita, koska tuuli paiskoo kipinäsuihkeita jopa satoja metrejä. Palavia oksia ja rungonkappaleita lentelee myös kunnon tulirintamasta satojen metrien korkeuteen, josta tuuli työntää ne pitkälle. puhuttiin yli kilometrin päähän esim Kihniön suurpalosta lentäneen.

    Vanhaan metsään jää kuitenkin kilpikaarnaisia mäntyjä eloon – ja luonto on ihmeellinen: Seniilit- Tollot – männyt puhkeavat kukkaan ja tekevät uskomattomia siemensatoja. Niistä se uusi elämä alkaa, Koivujen juuristo puskee uusia versoja kosteimmille paikoille ja Kuusen siemenet tulevat lentosiipensä avulla jopa kilometrien päästä kevät-hankiaisen auttamina paloaukeille tekemään uutta peitettä tuhoutuneen tilalle.

    Avohakkuu ja kulotus jäljittelevät luonnossa tapahtuvaa sukupolvenvaihdosta.

    Vanhoissa kelohongissa olen tavannut jopa kolmen metsäpalon jättämiä koroja. Ne voi laskea vuosirenkaista ja niiden väliaika on ollut yleensä yli sata vuotta, alle kaksisataa…

Esillä 10 vastausta, 1,661 - 1,670 (kaikkiaan 2,399)