Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Perko

    Puuki  kehotan hakemaan apua muualta minulla ei ole tuohon ongelmaan tietoa eikä koulutusta.   Käytin Ladaani pajalla (pörisi pahasti) en osaa itse oikein korjailla,  niimpä näytin kysymyksesi  sepälle ( on viisas mies) hän  oli sitämieltä, että  olet jättänyt piin pois laskuista, kokeilehan silleen! Harmittelen!

    Hieman asian sivusta.

    Jos 1948 hallintakartelli tohtoreiden joukossa olis ollut edes yksi tolkun nainen niin putkiajattelulta olisi todennäköisesti vältytty. Nainen jolla olis ollut tietoa hellan ja laboratorion (metsän) väliltä olisi kyllä hokaissut rinnakkain valmistuksen, se on kuin samanaikainen tuotanto. Saadaan nopeutta tuottavuuteen vaikka osien valmistusaika pysyy entisellään.

    Usean osan valmistus  yhtäaikaa, rinnakkain tuottaminen on ollut vaikea ymmärtää.  Sota pakotti  teoolisuuden tekemään osia vilkkaasti ja kokoamaan niitä samanaikaisesti.  Jovain, syntyi panssarit , lentokoneet ja raketit äkkiä. Henry Ford oli ensimmäisenä ja poisti samalla turhien papereiden kantajat ja paperit toimistostaan.  Silloin -48 eivät osanneet  eikä se onnistu monelle tänäänkään vaikka rautalanghasta väänthää. Tohtorit saivat sen melkein Suomen metsistä tuhottua.

    Metsään kannatetaan taimia ja  kohta kaadetaan ”sutta ”  riukuna ristikolle.  Se on turhaa  metsänhoitoa.  Sen ohjaukseen on valjastettu  laumat ”metsäasiantuntijoita”  ja lisäksi niille ja raatajille ( Perko ja Jätkä) valvonta. Sitä rahoittaa Kemera kun 20 vuotta horithaan vatukhoissa taimhia.

    Eri-ikäisyys metsässä puiden egolokiassa  on luontaista. Sallimalla sen ja säilyttämällä olosuhteet suotuisena niin uudet taimet ( osat ) syntyy ja suurinosa kasvuun lähteneistä valmistuu ( tukkina myytäväksi) eikä montaa  susikappaletta tarvitse hävittää. Uusia taimia tarvitsee tulla tai kantaa  hetaarille 30 /v ja se riittää pitämään metsän vapaassa kasvussa ja myös mahdollistaa jatkuvan  tukkipuun myynnin muutaman vuoden välein. Menetelmä mahdollistaa välttää varman tappion.

    Näin  on ollut ja näin tulee olemaan. Mika Waltari

    mehtäukko

    Esitin näitä kysymyksiä aikoja sitten. Eli, miten on:

    Kuinka tapahtuu käytännössä jk- puiden hinnanmuodostus? On nuppivähennystä, pien-erien vastaanottoa, tiekustannusta pienille nyssäköille?

    Entä alikasvoksen säästyminen, säästyykö sitä riittävästi? Jos ei, istutetaanko vai mahonako on taimettomat alueet kunnes heinikko valtaa?

    Korjuuvauriot maastolle ja juuristolle?

     

    isotee

    Vastaan näihin mistä jotakin tiedän:

     

    >Kuinka tapahtuu käytännössä jk- puiden hinnanmuodostus? On nuppivähennystä, pien-erien vastaanottoa, tiekustannusta pienille nyssäköille?

    – En ole tavannut tällaisia vähennyskertoimia ollenkaan. En tiedä miten isoa metsätaloutta kysyjä ja muut täällä harrastaa ja mikä on ”nyssäkän” määritelmä, mutta jos myyntierä on muutamia satoja kiintoja ja siitä ylöspäin, tällaisia vähennyksiä ei ole tullut vastaan. Hinta on yleensä ollut pari euroa kuutiolle avohakkuuhinnan alapuolella, mikä on minusta ollut hyväksyttävää.

    >Entä alikasvoksen säästyminen, säästyykö sitä riittävästi? Jos ei, istutetaanko vai mahonako on taimettomat alueet kunnes heinikko valtaa?

    Joskus säästyy, joskus ei. Jos ei säästy riittävästi, meillä täydennysistutetaan.

    >Korjuuvauriot maastolle ja juuristolle?

    Ei ole tullut, aiemmin hakattu talvella ja kunnon pakkasten ja lumien aikaan. Tämä talvi oli poikkeuksellisen lämmin mutta nyt ei ollut hakkuita niin en osaa sanoa. Aikaisemmin ei ole ollut ko. ongelmaa.

    A.Jalkanen

    Mitä isompaa alikasvos, sitä suuremmat vauriot isojen puiden poistossa voi tulla. Toisessa (harvennus)keskustelussa pohdittiin mm. sitä miten suurten puiden latvusten vetäminen kasvavan puuston läpi tekee joskus pahojakin vaurioita.

    Perko

    Mehtäukko  kysymyksesi on asiallinen niin yritän vastata.   Maksoivat taulukossa olevaa hintaa järeyden mukaan. Pystykauppassa kaikki haitat, tiet , purot  hoisivat ja korjasivat .  Jonkinmoiset  minimi erät lienee  mutta  luulen jotta ei se siihen  kukistu.  Hakkutavasta tulee sopia kauppaa tehdessä ja  kirjata ne sekä käydä kohteet paikanpäällä sopia hakkajan kassa missä ajetaan eikä ylimääräisiä kiemuroita jäävään puustoon pidä tehdä.  Kävelet sen reitityksen niiden paksuimpien puiden linjaa , saattaa olla hyvä tehdä siihen ura.  Ajourat ei ole haitta niihen nousee  taimet seuraavaksi. Nykyisin on olemassa ostajia  jotka hallitsevat homman ja säästävät jäävän puuston.  Muutamasta 3 € .n puun menetyksestä ei pidä olla huolissaan reitin valinnassa.  Vaihtoehtonana paljaaksihakkuussa ne kaikki tuhotaan.

    Katso kirja Timo Pukkala; Metsän Jatkuva kasvatus

    Pahoittelen vastauksen viipymistä.  Kerro kuin kävi.

     

    A.Jalkanen

    Seikkaperäisiä ohjeita kunnostusojituksen kohdevalintaan ja toteutukseen. Jatkuva kasvatus eli turvemaallakaan käy, jos alueella on juurikääpää tai jos alue on paksuturpeinen räme joka näyttää taimettuvan heikosti.

    Puuki

    Se jk on teoriassa erittäin hyvä metsänhoitomenetelmä. ”Ajourille nousee uudet taimet seuraavaksi”- ei ole niin varmaa että nousee. Usein ei nousekaan.  ”Raivausahaa ei tarvita” . Useimmiten tarvitaan sitäkin.   ”Uudistustuskuluja ei ole”- joo mutta joskus on parempi esim. täydennysistuttaa kuin odotella taimia ja katsella heinikon varttumista vuodesta toiseen. Lisäksi jää pois istutustaimien paremmasta s-alkuperästä johtuva hyvä kasvu.  Oikein huonosti jos menee, niin alueesta tulee kuusia siellä täällä kasvava harveikko ; sehän on paljon rumempi kuin hyvin  rajattu avohakattu alue.   Eikä kasva puuta , ei uutta eikä oikein vanhaakaan.

    Esim. karhunsammaleinen turvemaa ei taimetu luontaisesti ei sitten millään ilman jotain pinnan raapimista ja useimmiten siementen kylvämistäkin tarvitaan.  ”Isoa” maanmuokkausta ei tarvi eikä kannata yleensä tehdä. Ellei tarvitse tehdä ojitusta.

    Perko

    Timpalle vastaan kun kysyit.

    Syyllinen , Ioseb Besarionis dze Jughashvili,  kaveriden kesken  lempeäkatseinen setä Stalin.
    En tarkkan tiedä niistä Osaran aukoista ennen aurauksia mutta yritän lyhyesti sen minkä sain selvitettyä äkkiä. Suomen kovimmat ajat olivat sodat, sotakorvauksien maksu ja uudelleen rakentaminen. Sen tähden oli pakko parturoida Suomen metsät lähes kaikesta mitä irti lähti. Paasikiven muistelmissa muistan olevan teksti jossa presitentti myöntää erityisluvan hakkuille.

    Oma muisti ja todistukseni kurjuuteen on paikatut housut ja jatkuva niukkuus kaikesta. Myhemmästä Osaran aukon tilasta tiedän, että siihen on tungettu taimia useaan kertaan varmaan 10 000 €/ ha nykyrahaksi muutettuna. Kynnöksistä raskasmetallit pöyhysi pintaan ja happosateiden myötä maaperä muuttui  kasvulle ongelmalliseksi.  Ei hätää. Nyt sieltä  jo myydään kuitupuuta niin ei tarvii teollisuuden olla huolissaan. Se linee ollutkin alkuperäinen tarkoitus. Taloudellinen tuotos onkin jo toinen juttu.  Tältä palstalta  varmasti siihen on  minua parempia tietäjiä.

    Timppa

    Metsälehdestä löytyi video, jossa uudistuksista selvisi, ettei tuo Perkon juttu moninkertaisista uudistuksista pidä paikkaansa.

    Stalin toki aiheutti uudistushakkuut, jotka jutun mukaan alkoivat 1947.  Minun mielestäni oli kuitenkin hyvä, että nuo silloin kitukasvuiset alueet uudistettiin.

    Nythän siellä on tehty näiden uudistettujen alueiden uudistushakkuita jo kauan.  Sikäli kuin ymmärsin puuta kertyy 200 m3/ha, mistä 30 % on tukkia.  Siis sama määrä kuin silloin ensimmäisessä uudistusvaiheessa oli puuta.  Epäilemättä seuraavalla kertaa päästään parempaan tulokseen, koska käytettävissä on parempilaatuista siementä ja raivaussahat ovat käytössä.

    Arvokasta tavaraa se kuitupuukin on.  Viedäänhän siitä tehtyjä jalosteita vuosittain 10 miljardilla eurolla.  Siis viisinkertainen arvo sahateollisuuden tuotteisiin verrattuna.

    Metsäkupsa

    Toisilla on tarkoitushakuisuus tärkeitä, totuudella ei niin väliä. Mitä olen lukenut Osaran aukoista, niin kokonaisuuden kannalta erittäin pieni osa oli työteliästä metsitettävää ja taitaa pienia lakialuita olla, johin ei oikein mitään tullut. Kyllä tukkisato on kypsymässä ja ilmastonlämpenemisen ansiosta kasvu senkun pohjoisessa kiihtyy.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 2,399)