Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,161 - 1,170 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • mehtäukko

    Kyllä. Kaiken maailman dosenttien yksisilmäinen kailotus jk:n autuudesta ottaa kupoliin. Kokonaisuutta eivät raukat tunnusta, – vaikkapa hiilidioksiidin sitomisen tukkeutuvuutta, ja kaikkea korjuuteknistä  haihattelua.

    Metät kunnossa!

    Ehkä laskelmissa ytimenä on se milloin todetaan investoinnin alkaminen. Jos aloitetaan laskenta muokkauksesta ja istutuksesta pienenkin korkokannan kääntäminen tuottavaksi on haasteellista -> jk on kannattavampaa matemaattisesti todistettuna ja tätä kailotusta uskotaan… Ajatus on mielestäni väärä jos metsä on ennen hakkuuta ollut omistuksessa. Teen menovarauksen päätehakkuutulosta, uudistan hakkutuloilla ja loppuosa on pääomatuloa. Ensimmäinen investointi taimikkoon on heinäys tai viimeistään raivaus n. 4-6 vuotta istutuksesta. Ja johan alkaa jaksollisen kasvatuksen laskelma kestää kohtuullista korkokantaakin….puhumattakaan hiilen sidontakyvystä. Avohakkuulle on talousmetsissä harvoin kannattavaa vaihtoehtoa oli kyse sitten talouden tai luonnon hyvinvoinnista….

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes teki esimerkkilaskelman jossa metsässä oli kaikkia ikäluokkia sama määrä eli joka vuosi tehtiin sama määrä hakkuita ja hoitotöitä. Laskelman lopputulos riippuu paljon lähtöoletuksista mutta siinä ne olivat melko realistiset eikä ainakaan jk-menetelmää mitenkään syrjivät. Jaksollinen menetelmä osoittautui täysin kilpailukykyiseksi. Joissakin päätöstilanteissa metsänomistajan tavoitteet ja toimintaolosuhteet voivat johtaa erilaisiin päätelmiin ja toimintapäätöksiin. Emme ole suinkaan kaikki nettotulojen maksimoijia.

    Timppa

    Perko

    Sanotaanpa, että sinun metsäsi kasvaa 5 m3/h/v.  Minun  jaksollinen metsäni lähtee nollasta, mutta kiihdytys on hyvä ja 25-vuotiaana siinä on puuta 125 m3/ha.  Siis kasvu 5 m3/ha/v.  Tämän jälkeen kiihtyvyys vielä hetken lisääntyy ja sitten laskee.  Lopputuloksena 70-vuotiaan metsän kokonaiskasvu 490 m3/ha.  Miten saat minut kiinni?

     

    Visakallo Visakallo

    Niin, tuohon Timpan esimerkkiin voi Perkolle vielä lisätä, että tuon metsän kiertoajan aikana tulee pari kertaa harvennustuloakin. Kovempiakin lukuja voisi toki esittää, mutta annetaan tällä kertaa sen verran Perkolle armoa.

    Puuki

     Emme ole suinkaan kaikki nettotulojen maksimoijia.

    Emme niin.  Osa on sen sijaan nettomenojen minimoijia.

    Planter Planter

    Timppa taitaa olla oikeilla jäljillä, mitä Perko hakee polkupyöräesimerkillä. Jatkuvaan (tasaiseen) kasvatukseen ja jaksolliseen pitää käyttää erilaisia laskukaavoja.

    Keskinopeuden laskemiseenkaan ei saa käyttää tasaisen vauhdin taulukkoa, jos nopeus vaihtelee.

    Lähtötiedot polkupyöräesimerkissä ovat vähän vajavaisia, että pystyisi antamaan vastauksen keskinopeudesta, vauhdista kyllä. Joku voisi kokeilla uudella autolla, jossa on ajotietokone. Ajaa vaikka 10 kilometriä nopeudella 10 km/h ja perään  saman matkan 100 km/h ja katsoo onko keskinopeus yli 20 km/h.

    Fysiikassa nopeuteen liittyy aina sekä suuruus, että suunta. Nopeus siis koostuu kahdesta osasta.

    Suuruutta kutsutaan vauhdiksi. Ehkä Perko tarkoitti keskivauhtia ja sitä, ettei keskivauhtia voi laskea tasaisen vauhdin kaavalla, kuten jotkut tekivät. Keskivauhti on liikkeeseen kuuluvien vauhtien keskiarvo.

    Luca

    Voihan sitä jokainen tehdä laskelmaa mikä nyt hyvältä tuntuu, kuitenkin asian pointti ei ole niissä laskelmissa vaan kuten motokuski sen osuvasti sanookin vapaudessa tehdä miten itse haluaa. Molemmissa tapauksissa puuta siirtyy tienvarteen ja siitä tehtaalle ja molemmissa tapauksissa se tuo hyvinvointia metsänomistajille ja meille Suomalaisille. Eihän tämä ole ollenkaan itkun paikka jos joku nyt yläharvennuksia tekee, hyvä homma

    Rane

    Jatkuva kasvatus menee lujaa alamäkeen.

    Visakallo Visakallo

    Jatkuvaa kasvatusta voi minun puolestani harjoittaa jos haluaa, mutta siinäkin pitäisi olla toisia kohtaan rehellinen. Joka kerta kun kasvatusmenetelmistä keskustellaan, ensin väitetään jatkuvan kasvatuksen olevan taloudellisesti kannattavampaa, mutta yhtä monta kertaa keskustelu päätyy siihen, ettei kysymys olekaan rahasta vaan vapaudesta.

Esillä 10 vastausta, 1,161 - 1,170 (kaikkiaan 2,399)