Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • jees h-valta

    Onneksi kaikista aloitteista ei ole edes kunnon aloitteiksi. Ja tämä jk-hypetys on onneksi haudattu jo etukäteen.

    Puuki

    Luke jk:n 80-luvun koealojen epäonnistuminen näytti tulleen osin niiden jäämisestä paitsioon ,kun 2. poimintahakkuu jäi  tekemättä.    Luultavasti siksi vuosikasvut niin olemattomia.    Mutta toisen Erika-tutkimuksen mukaan kasvuero on keskimäärin 25% parempi tasaikäsen hyväksi. Pitäsin sitä luotettavampana .    Siitä ei tosin ilmene  miten kasvuero muuttuu entistä parempien jalostetusta siemenestä kasvatettujen taimien tultua/tullessa saataville.   Koivullahan onkin jo saatu kasvua ( ja laatua samalla) parannettua n. 35 % luonnon taimiin verrattuna.   Klooneilla jopa 50 % .   Samoin havupuilla on päästy entistä parempiin kasvulukuihin  ja männyllä laatukin on parantunut (oksien paksuus ja oksakulmat).  Yksistään jalostetuun ainekseen ei aina kannata turvautua koska kulut voi nousta liian suuriksi; siksi luontainen uudistaminenkin kannattaa pitää mukana valikoimissa siellä missä se on mahdollista.  Toinen sitä puoltava asia on ehkä luontaisen parempi luonnontuhojen/tautien kestävyys, varsinkin  sekametsärakenne lisää sitä.

    Tahvonen toi NNA- laskennan metsän kasvatukseen mutta kertoo jossain muistaakseni itsekin, että pelkästään se ei välttämättä anna aina ihan oikeaa kuvaa sen sisältämien puutteiden vuoksi.

    Jos ja kun lähtötilanteet vaihtelee paljon esim. päätehakkuupuuston korjuukulujen ja jäävän puuston määrän ja laadun suhteen, ei pelkällä paljaan maan arvon laskennalla päästä suoraan todelliseen tilanteen mukaiseen lopputulokseen.   Varsinkaan silloin ei päästä, jos lasketaan jk:ta optimoimalla ja tasaikäisen tulosta ”minimoimalla” käyttämällä esim. vain alaharvennuksia ja laskemalla sen muutkin kustannukset yläkanttiin ja jk:a ilman siihenkin kuuluvia todellisia kuluja.

    Luca

    Tietysti harvennushakkuu on harvennushakkuuta, se on tullut jo selväksi aikoja sitten. Yksi tärkeä tekijä on tietysti poistettavan puun koko joka alaharvennuksissa ei ole paljon mitään mutta yläharvennuksissa se on pääosin tukkia. Se on hinnoittelutekijä joka tuo yksikköhinnan likelle avohakkuuhintoja

    jees h-valta

    Ei tuo. Harvennustukilla on harvennustukin hinta. Katso Luca vaikka tämän lehden hinnastoa.

    mehtäukko

    On myös päivän selvää, että isoja puita jk-harvennukselta rostiessa puustovauriot ovat aivan eri luokkaa kuin alaharvennuksessa. Taimet lahmaantuu suurilla latvuksilla, oksakasat ovat isoja. Ei selaisiin rytöläjiin taimi nouse.

    Luca

    Hintaero lienee jossain 4-5 euron välillä, puustovaurioita ei menetelmä tee vaan huolimaton motokuski joten korjuuvauriot menee kyllä satujen puolelle

    Puuki

    Puusto-ja juuristovaurioita tulee sitä enemmän mitä useammin ja mitä heikommilla korjuukeleillä kuviolla käydään koneilla.   Jos tulee ajurapainumia tavallista enemmän, sekin vaikuttaa puuston kasvuun muutenkin kuin juuristovaurioiden kautta.   Kun nykyään on keskimäärin korjuukelit olleet heikentymään päin, tilanteeseen ei sovi lisätä kiertoajan korjuukertoja (varsinkaan kuusikoissa) vaan mieluummin vähentää niitä.

    Jk:n kannattavuusvertailuista kiinnostuneita suosittelen itse opettelemaan NNA-laskentaa ja sen soveltamista todellisiin metsäkohteisiin. Pelkästään mainosesityksiä lukemalla saa väärän kuvan.    Jk:n  toimivuudesta/toimimattomuudesta saa melko hyvin selvää esim. lukemalla metsälehden keskustelupalstaa pidemmältä ajalta.

    Panu Panu

    Itse kun pyysin tarjousta kuusikon yläharvennuksesta päätehakkuun vaihtoehtona niin tukin hinta oli 47€ ja päätehakkuussa 58€. Onko muilla parempia kokemuksia?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäkeskustelu jatkuu Hesarissa otsikolla

    Pitäisikö metsissä palata aikaan, jolloin ihmiskäsi ei ollut niihin koskenut?

    Kommentoijatkin ovat jälleen osittain samat. ?

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000006579948.html

    hatelo

    Pitäisikö Suomen palata kivikauteen?

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 2,399)