Keskustelut Metsänomistus Väestökehitys ja metsät

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
  • Väestökehitys ja metsät

    Toisaalla keskusteluissa mainittiin kyläkoulujen kohtalo, lisäksi aiemmin täällä on arvuuteltu maaseudun autioitumisen vaikutuksia metsänhoitoon ja omistukseen. Löysin paikkatietoikkunasta mielenkiintoista infoa: https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi Valitkaa siellä karttatasojen alta väestöjakauma – demografia ja sieltä sitten napsitte väestöruutuaineiston 1km x 1km vuodelta 2018. Halutessaan vertailuun voi ottaa vuoden 2005 aineiston. Niin ja valitkaa se ruutuaineisto joka näyttää tilanteen värillisenä. Myös maastokartta kannattaa valita taustalle, se auttaa hahmottamaan tilannetta.

    Vähiin on käynyt ihmiset maaseudulla. Katselin yhtäkin kylää, jossa mun lapsuudessa oli pari kauppaa, pankki jne, niin siellä asui enää 8 ihmistä vakinaisesti. Vuonna 2005 siellä asui vielä 21 ihmistä ja 80 luvulla tietenkin paljon enemmän. Koulu oli lopetettu jo aiemmin ja lapset kävivät samaa kyläkoulua kuin minä. Tämäkin koulu on lopetettu, ja nyt on uhan alla se koulu johon on siirretty ainakin kolmen lopetetun kyläkoulun oppilaat.

    Tarkoitukseni ei ole nyt sanoa, että kyläkouluja tulee pitää hengissä väkisin. Maaseutu käy Pirkanmaallakin jo niin harvaanasutuksi, että ei vaan ole järkevää pitää kyläkouluja pystyssä. Unohtamalla kuntarajat hommaan voisi saada jotain tolkkua. Jos naapurikunnassa on kyläkoulu lähempänä, kannattaisi lapsia kuskata sinne eikä keskustaajamaan.

    Pistän vielä oikein kuvan itä-ikaalisten tilanteesta: https://aijaa.com/IFSDAt Noistakin ruuduista iso osa sisältää yhden tai kaksi ihmistä.

    Mitä tämä sitten tarkoittaa metsille? Kertoo minusta vahvasti siitä, että metsänomistajat ovat kiihtyvällä vauhdilla (nuorehkoja) kaupunkilaisia. Metsillä ei ole heille samanlaista merkitystä kuin vaikka maanviljelijöille. Aktiivisille metsänomistajille tilanne luo varmasti haasteita. Ei esim.  ehkä olekaan enää muilla tien osakkailla intoa pitää teitä kunnossa.

  • Tilley

    Kiitoksia puunhalaajalle mielenkiintoisesta datavinkistä. Tuo väestörasteri oli hieno löytö, ja itseltäni jäänyt huomaamatta.

    Sitten kommentteja tuohon metsänomistajien ikäkehitykseen, josta mielestäni on paljon vääriä käsityksiä.

    Minusta ei ole todennäköistä, että metsänomistajat nuorenisivat. Erilaisia tutkimuksia kyllä on, joissa väitetään näin tapahtuvan. (esim.  Suomen metsäsäätiö 2009, Suomalaisen metsänomistajan profiili 2030) Kuitenkin näissä minusta paistaa toiveajattelu, joka värittää ennusteita, joita metsänomistajakunnan rakenteesta tehdään. Erilaisissa kyselytutkimuksissa, joita aiheesta tehdään, kuuluu eniten aktiivisten metsänomistajien ääni, ja sellaiset ovat todennäköisimpiä tekemään sukupolvenvaihdokset ajoissa.

    Kuitenkin puhtaasti tilastotarkastelulla, siis ilman mitään kyselytutkimuksia tai ennusteita, joissa edellytetään, että nykykäytännöt jotenkin muuttuisivat, tilanne on päinvastainen. Suurin osa metsänomistuksen siirroista tapahtuu perimällä, ja koska ihmiset elävät yhä vanhemmiksi, metsänomistajien keski-ikä nousee jatkuvasti. Esim. Luke on tätä mieltä. ( https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsanomistus/ )

    Näin ollen tulevaisuudessa yhä enemmän sukupolvenvaihdoksia tapahtuu 90v -> 70v, jolloin on riski, että metsien hoitaminen ja hakkaaminen jää vähemmälle. 70-vuotiaat eivät tarvitse metsärahoja enää mihinkään, joten heillä ei ole motivaatiota hakata metsiä. Kaikilla ei ole jaksamista tai toimintakykyäkään. Eliniän kasvaessa terveiden elinvuosien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa. Tilastollisesti vanhemmat metsänomistajat hakkaavat vähemmän.

    Tyypillinen skenaario on myös, että pariskunnan metsät ovat yhteisomistuksessa tai on keskinäinen omistus- tai hallintaoikeustestamentti. Metsistä huolehtinut pappa kuolee ensin, ja mummo elää vielä 10-20 vuotta, mutta ei osaa tai jaksa tehdä metsille mitään eikä siirtää niitä eteenpäinkään. Hoito- ja hakkuurästejä kertyy.

    puunhalaaja

    Minusta ei ole todennäköistä, että metsänomistajat nuorenisivat. 

    Tilleyn väite on kyllä hyvin perusteltu, vaikea alkaa argumentoimaan vastaan. Metsänomistajien kaupungistuminen lienee kuitenkin totta. Luullakseni totta on sekin, että metsänomistajista suhteessa yhä suurempi osa joko äänestää vihreitä tai omaa muuten vaan muita kuin puhtaasti taloudellisia intressejä metsiensä suhteen.

    Visakallo Visakallo

    puunhalaaja: ”Luullakseni totta on sekin, että metsänomistajista suhteessa yhä suurempi osa joko äänestää vihreitä tai omaa muuten vaan muita kuin puhtaasti taloudellisia intressejä metsiensä suhteen.”

    Tuohan on siinä mielessä hyvää kehitystä, että se luo vihreille paineita olla jatkossa asiallisempia metsäasioita käsitellessään ja niistä puhuessaan. Tähän asti puheet ja teokin ovat olleet jokseenkin vastuuttomia. Olen elämäni aikana huomannut, että lapsistakin kasvaa sitä vastuullisempia, mitä nuorempana heillä on tullut oma jalka pöydän alle.

    harrastelija harrastelija

    Olen ymmärtänyt, että Visakallokin on siirtämässä metsomaisuutta osakepuolelle?  Mikä sijoitus antaa enemmän kuin metsä ja on yhtä turvallinen säilyttämällä myös arvonsa? Asuntosijoituksessa mainitaan vuokratuoton lisäksi arvonnousu, mutta mitä noita vanhempia asuntoja olen katsellut, niin arvonnousu näyttää olevan negatiivinen!

    Visakallo Visakallo

    Itselläni on kysymyksessä sukupolvenvaihdos jälkikasvun hyväksi. Kun on 15 vuotiaasta asti metsiä kiertänyt ja niistä vastuun kantanut, nyt seitsenännellä kympillä haluaa jo vähän vetää henkeä. Liian monta ikätoveria ja paljon nuorempaakin on jo haudassa, joten ei tätä maailmaa kannata yrittää saada valmiiksi, vaan antaa nuorempien jatkaa. Ikävältä vain tuntuu nuorten puolesta nykyinen metsäasioiden käsittely, joka tuntuu yhä enemmän erkaantuvan todellisuudesta. Tälläista ei meidän aikanamme ole vielä ollut. En osaa sen kummmempia sijoitusvinkkejä antaa kenellekään. Osakepuolella olen aina ollut, mutta  olen keskittynyt lähinnä hyviin osingon maksajiin. Asuntopuolta en ainakaan Suomessa enää lisää, ennemminkin vähennän.

    harrastelija harrastelija

    Asuntopuolihan on kovasti nouseva trendi! Väestökeskittymiin ainakin suurimmat rakentajat tekevät yhä korkeampia  kerrostaloja, tontit taitavat olla arvokkaita? MAL.iin luettuihin keskuksiin Skanska, YIT, Lehto.. ovat kovin aktiivisia. Tekevät nyt ainakin kovaa tulosta ja asunnot ovat pääasiassa sijoittajille tarkoitettuja.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän asuntorakentamisen alamäki on todellisuutta alalla toimiville. Sijoittajille toki koetetaan viimeiseen asti hehkuttaa, jotta saataisiin heidät ostamaan. Nyt kannattaa kyllä ihan oikeasti katsoa hyvin tarkkaan mitä tekee. Sopulilauman mukana ei kannata mennä mihin tahansa.

    Puuki

    Myin yhden vuokrakämpän pois. Hinnat on laskeneet vuosikymmenen alusta muualla kuin kasvukeskuksissa.  Vuosituotoksi jäi suunnilleen sama minkä saa metsänkasvatuksesta. Ei kovin hyvä mutta ei miinuksellakaan.   Asuntorahastosta saa paljon paremman tuloksen ilman vuokralaisten hommaamisia ja  kunnossapitoa ym. höntyilyä.

    Latvakuusi

    oksapuu kirjoittaa asiaa. ja nuoremmat, muistakaas kun teihin ikää tulee niin kiinteää omaisuutta otetaan tulevaisuudessa vanhuuden hoitokuluihin. tulevaisuus on vihervasemmistolainen ja kaupunkilainen. vihreistä tulee 10 vuodessa suurin puolue, apureina sdp ja äärivasemmisto.

    omaisuus on siis siirrettävä ajoissa lapsille jos niitä on.

    tämä maa tarvitsisi monta Kärnää

    jees h-valta

    Latvakuusen tulevaisuusvisio ei pidä paikkaansa. Vihreät sekoilee jo nyt omaan muka näppäryyteensä ja tulee rytinällä alas. Vasemmisto nyt ei ole oikeastaan koskaan nousuun päässytkään. Kyllä meillä peli on kymmenkunta seuraavaa vuotta selvä. Oikeistolainen politiikka vie Perussuomalaisten johdolla ja se vain on hyvä ainakin nykytietämyksen valossa. Persuthan ovat kuitenkin melko maltillisen oikeistolainen, melkein keskustalainen puolue.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)