Keskustelut Metsänomistus Väestökehitys ja metsät

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)
  • Väestökehitys ja metsät

    Toisaalla keskusteluissa mainittiin kyläkoulujen kohtalo, lisäksi aiemmin täällä on arvuuteltu maaseudun autioitumisen vaikutuksia metsänhoitoon ja omistukseen. Löysin paikkatietoikkunasta mielenkiintoista infoa: https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi Valitkaa siellä karttatasojen alta väestöjakauma – demografia ja sieltä sitten napsitte väestöruutuaineiston 1km x 1km vuodelta 2018. Halutessaan vertailuun voi ottaa vuoden 2005 aineiston. Niin ja valitkaa se ruutuaineisto joka näyttää tilanteen värillisenä. Myös maastokartta kannattaa valita taustalle, se auttaa hahmottamaan tilannetta.

    Vähiin on käynyt ihmiset maaseudulla. Katselin yhtäkin kylää, jossa mun lapsuudessa oli pari kauppaa, pankki jne, niin siellä asui enää 8 ihmistä vakinaisesti. Vuonna 2005 siellä asui vielä 21 ihmistä ja 80 luvulla tietenkin paljon enemmän. Koulu oli lopetettu jo aiemmin ja lapset kävivät samaa kyläkoulua kuin minä. Tämäkin koulu on lopetettu, ja nyt on uhan alla se koulu johon on siirretty ainakin kolmen lopetetun kyläkoulun oppilaat.

    Tarkoitukseni ei ole nyt sanoa, että kyläkouluja tulee pitää hengissä väkisin. Maaseutu käy Pirkanmaallakin jo niin harvaanasutuksi, että ei vaan ole järkevää pitää kyläkouluja pystyssä. Unohtamalla kuntarajat hommaan voisi saada jotain tolkkua. Jos naapurikunnassa on kyläkoulu lähempänä, kannattaisi lapsia kuskata sinne eikä keskustaajamaan.

    Pistän vielä oikein kuvan itä-ikaalisten tilanteesta: https://aijaa.com/IFSDAt Noistakin ruuduista iso osa sisältää yhden tai kaksi ihmistä.

    Mitä tämä sitten tarkoittaa metsille? Kertoo minusta vahvasti siitä, että metsänomistajat ovat kiihtyvällä vauhdilla (nuorehkoja) kaupunkilaisia. Metsillä ei ole heille samanlaista merkitystä kuin vaikka maanviljelijöille. Aktiivisille metsänomistajille tilanne luo varmasti haasteita. Ei esim.  ehkä olekaan enää muilla tien osakkailla intoa pitää teitä kunnossa.

  • A.Jalkanen

    Globaalisti: missä vähemmän ihmisiä, siellä enemmän metsää.

    Kesäasukkaat ovat voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön. Pysyy infrastruktuuri kunnossa ja yksityistien hallinto.

    Gla

    Yksityisteiden kunnossapito ja kustannnukset on huomioitava asia. Mutta myös se, että metsätilojen omistuksen profiili jakautuu. Toisaalta pienten tilojen määrä kasvaa, ilmeisesti perinnönjakojan kautta. Toisaalta metsät keskittyy isommille omistajille. Hoidon osalta en jaksa olla huolissani, molemmat ryhmät osaavat metsiä hoitaa.

     

    Metsäkupsa

    Väestökehitys on maakunnissa laskeva,mutta meillä ainakin loma-asutus on taannut hyvät ympärivuotiset palvelut.Moni talo ja torppa kylmennyt,mutta muuta tila on entistähin ehompi ja tiluksiltaan suurempi.Loppuun eletyt ja korjausvelkaiset rakennukset jäävät tyhjilleen,samoin erittäin syrjäisissä pitäjän laitakylissä on autiota.                      Itseäni ei ole haitannut,vaikka tiellä liikkujat vähentyneet,onpahan samalla känätkin loppuneet.Mitä metsänhoitoon tulee,niin täällä naapurin kanssa suuremmassa mitassa metsänhoitoa harrastetaan,monet muut ovat tottuneet vähempitöisiksi,siksi eivät paljoa metsässäkään puurra,vaikka olisi sopivaa kuntoilua.

    Aimo Jortikka

    Ei ne metsänomistajat nuoria kyllä ole. Naapurin äijäkin nyt vasta 90+ vuotiaana malttoi tehdä sukupolvenvaihdoksen, viimeksi on tehnyt leimikon 1970 luvulla, mutta sekin jäi silloin myymättä, leimat näkyy kyllä vielä puissa.  Nyt kun nuori isäntä 60v pääsi puikkoihin niin heti alkoi moto jylläämään metsissä.

    mehtäukko

    Kyllä se jatkumo on auttamatta pitkäveteistä Jortikan esimerkissä. Ja tuotto metsästäkin samalla, mutta kun jokainen taaplaa tyylillään…

    Visakallo

    Meikäläinen lopettelee metsänomistusta siinä iässä, missä jotkut sitä vasta aloittelevat!

    jees h-valta

    Miksi lopetat?

    oksapuu

    Se on kuule jesse niin että jossakin vaiheessa on pakko lopettaa…

    Olen tuossa seurannut kun asiantuntevat isännät on hyvissä ajoissa ennen eläkeikää hoitaneet nuo sukupolven vaihdos asiat. On ollut suoraa tilakauppaa (metsävähennys), metsälahjavähennystä tai jos on tilassa vähän peltoa niin maatilan sukupolven vaihdos…

    Vihonviimeinen vaihtoehto on että päästää yleisen edunvalvojan hoitamaan noita asioita.

    sitolkka

    Eräällä seudulla puhuttiin että yhdestä talosta ei olisi ruotsinvallan isonjaon jälkeen myyty kalikkaakaan. Lienekö piti paikkansa mutta siltä metsät näyttivät.

    Apli

    Itse ajattelin lopettaa viimeistään 60v kun täytän, syitä on monia, ei ole sellaisia perillisiä joita homma kiinnostaa, oma työura loppuu samalla sitten ja että innostus metsään on alkanut hiipua.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)