Keskustelut Tekniikka Vaaralliset kaatosahaukset.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)
  • Vaaralliset kaatosahaukset.

    Olen pitemmän aikaa tutkistellut tukkirunkojen kantoja ja havainnut, että eräissä tapauksissa terälevyä¨ on tyrkätty kantoon neljältä-viideltä suunnalta ennekuin runko on nurin.

    Mielestäni tämänkaltainen ”yrittäminen” on ns. ”riski” työskentelyä ja kysynkin teiltä siskot ja veljet. Voidaanko me tehdä jotain näin ”paperityönä” tämän epäkohdan parantamiseksi ja saada ko. työvaihetta turvallisemmaksi?

    sa-ta

  • eero heikki

    Kylläpä nytkin oon lähössä pihapuukeikalle,ei siellä tarvii rattoreita työntelemmään,vaan mukana on stålpen ja iso lincol talja,dynaamiköyttä 35 m,

    Tolopainen

    Ei isoja puita tarvitse enää tontilla kaaata. Löytyy nostureita, joissa on giljotiini ja pienivät puut latvasta alkaen täysin turvallisesti, sitten kun puun pituus on alle kymmenen metriä rungon voi sahata poikki moottorisahalla ja kone nostaa sen pois, helppoa ja turvallista hinta n.150€/h. Puomien pituudet ovat jo parhaimissa yli 30m eli auto voi olla parkissa kadulla. Jos tukit saa myytyä homma ei maksa juuri mitään, kun pihalta poistetaan tukkipuita. Kulut voi vähentää metsäverotuksessa.

    harrastelija

    Oletko ”Jätkä” kilpaillut hakkuukisoissa, siellähän taitaa traktorin käyttö olla kielletty ? Nostan hattua näille ”metsien miehille”, ei siellä metsässäkään aina ole traktoria tarjolla.

    Olen kaatanut siksi monta konkeloa, että ne muutamat puut, jotka lähinnä pihasta olen kaatanut, niin käytän traktoria. 35 metrin puomivinssillä pystyy puun vetämään traktorin suuntaan. Laitan vinssin silmukan muutaman metrin korkeuteen, emäntä kauko-ohjaimeen, sahaan tyvestä samalla, kun emäntä vetää puun nurin oikeaan suuntaan.

    Rannalla oli vanha telekänpönttö puuna, osittain lahonut. Syysmyrskyn aikana näin puun heiluvan ja se oli kallellaan naapurin rantamajan suuntaan. 10 m:n sidosliinalla kiristin hongan isoon kuuseen. Talvella, kun järvi oli jäässä ja lumessa, kaadoin hongan sitten jäälle, mistä se oli helppo sahailla nuotiopuiksi.

    Jätkä

    Jos ei itse hallitse vaikeiden puiden kaatamista, on edullisin tapa teettää se työ ammattilaisilla. Käytännössä KAIKKI puut kaatuvat – se ei ole ongekma.

    Jeessin juttuja kun lukee, niin huomaa, että hänen kokemuksensa pihapuiden kaatamisesta on pelkkää mielikuvitusta ja päiväunta.

    Harvinaisia ovat ne puut, joiden kaatumista pitää auttaa ”kaadonsuuntaajilla” ja vinsseillä / taljoilla.

    Voihan puu olla pahasti toispuoleinen taikka kallellaan tai tuuli voi olla vastainen, mutta isossa puissa varsinainen voimanpeli on vaan kaatokiila tai pari. Toki vastatuuli on sellainen tekijä, että sen kohdalla kannattaa tilaisuutta siirtää.

    Tarkka ja turvallinen kaato edellyttää hyvää ja oikein suunnattua kaatokoloa. Sen teossa auttaa huomattavasti, jos sahassa on pitkä laippa – siis sen pituinen, että se yltää puun läpi. Kaatokolon pohjasta alkaa pitopuu, jonka rooli on ohjata puuta täsmälleen kolon pohjan osoittamaan suuntaan. Jos kaatoloven pohjaan tulee ns. piilosahaus, voi sillä olla musertava vaikutus.

    Kun pitkä terä yltää tyven läpi, sen kanssa voi kaikessa rauhassa viimeistellä pitopuun tasavahvaksi Isossakaan puussa sen ei tarvitse olla yli viiden sentin vahvuinen.

    Vänkärit ja kiilat pitää laittaa sahausrakoon ennen kuin kaatosahaus on viety loppuun.

    Kun puu on sahattu valmiiksi, saha otetaan pois raosta, sammutetaan ja siirretään sivuun. Sen jälkeen nostetaan vänkärin varresta ta naputellaan kiilat puuhun. Ennen kaatumista runkoon ei enää sahata yhtään sahausjälkeä.

    Ei moottorisahauksen Maailmanmestaruuskisoissakaan näkynyt ainuttakaan Stalpenia, eikä etukuomaajaa, juontokourasta puhumattakaan, vaikka siellä oli maailman parhaat kaatajat ja puut olivat luokkaa 30 metriä.

    Tarkkuuskaadossa koko kaatotoimitukseen saa käyttää korkeintaan kaksi minuuttia ja suurin osa kilpailijoista kaataa puut kymmenen metrin päässä olevaan paaluun nähden alle kymmenen sentin toleranssiin. Ei siinä pyöritä tyven ympärillä, eikä sahailla kaatuvan puun pitopuuta.

    Jätkä

    Harrastelijalle: Olen osallistunut moottorisahauskilpailuihinkin. Tosin en saanut osallistua aikoinaan ammattimetsurien kisoihin, koska olin muunlaisissa töissä, mutta oppilaana olin kisoissa ja myöhemmin opettajien sarjassa sekä ulkomailla heidän ammattitaitokilpailuissa ”vierailevana taiteilijana”.

    Yksi Bravuurilaji on ollut koko ajan: Olen aina ollut nopein karsija! Laipankääntö on heikko laji, koska sormet ovat liian kankeat.

    Kerran olen tehnyt varmasti maailmanennätyksen tarkkuussahauksessa pohjavanerin päällä.

    Myös minun oppilaani ovat pärjänneet hyvin. Joka kerta palkintopallilla.

    MaalaisSeppo

    Tonttipuiden kaatokuluja ei voi vähentää metsätalouden verotuksessa. Jos tontin kiinteistö on vuokrattu, niin vuokratulojen puolella kyllä. Kotitalousvähennyskin on mahdollista.

    arto

    Saako pyytää Jätkää;  Onko noista sinun MM sahauksista todisteita, Jotain videota netissä kiinnostaisi valtavasti. Jokainen voi puheisaan olla

    Tolopainen

    Maalais Sepolle sanoisin, jotta kun kirjanpitoa ei tarvitse tilintarkastuttaa se antaa toimintavapauksia omalle tulkinalle. Jos myy puuta korjuukulut saa vähentää eikä kasvupaikka siihen mitään vaikuta.

    Gla

    Jätkä: ”Harvinaisia ovat ne puut, joiden kaatumista pitää auttaa ”kaadonsuuntaajilla” ja vinsseillä / taljoilla.

    Voihan puu olla pahasti toispuoleinen taikka kallellaan tai tuuli voi olla vastainen, mutta isossa puissa varsinainen voimanpeli on vaan kaatokiila tai pari.”

    En kyllä käsitä, miksi pihapuussa, jossa kaikki riskit pitää minimoida, ei kannattaisi varmistaa taljalla. Ja nuo jutut kisoista, jossa pelataan kilpailun säännöillä, ei liity millään tavalla pihapuiden kaatoon aivan kuten ralliauton ajotapakaan ei liity siviililiikenteeseen.

     

    koillis lappi

    Viime kesänä kaadoin pihapuita asutusalueella.Parin metrin päässä autokatos ja n.viiden metrin päässä sähkölinja josta taloussähkö ja katuvalot ja ehkäpä nettiyhteydetkin.Pari koivua kovasti kallellaan sähkölinjaan päin.Vaijeritalja n.viiteen metriin ja kiristin rungon kaatosuuntaan päin kallelleen. Kaatosahaus n.70 cm korkeudelta(tyvet juurenniskoineen aika vahvoja).

    Ennen otan varmanpäälle kuin alan maksamaan sähkölinjojen korjauksia.

    Vahinko tuppaa tulla just silloin kun sitä vähite odottaa.Ja jokaiselle meistä niitä on tullu enempi tai vähempi.Myönnetään eli ei.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)