Keskustelut Metsänomistus Uutta tutkimustietoa myyristä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Uutta tutkimustietoa myyristä

    Metsäuutiset:
    Kristian Forbesin väitöstutkimuksen myötä saadaan ensi kertaa luotettavaa tukea väitteelle ravintovarojen ja tautien rajoittavasta vaikutuksesta boreaalisen Euroopan pikkunisäkäskantojen kasvuun. Pitkään on nimittäin ajateltu, että tärkein syy myyrien sykliseen kannanvaihteluun on saalistus.

    Mitähän Anton tähän sanoo…

  • A.Jalkanen

    Juuri näin ekologiassa useinkin käy, että tiettyyn ilmiöön vaikuttavat monet tekijät yhtä aikaa. Kokonaiskuvan muodostaminen on vaikeaa, kun tekijöiden suhteellista merkittävyyttä ei tiedetä. Tämä väitös tarkentaa nyt hiukan kokonaiskuvaa. Populaatioekologian perusteeseihin kuuluu ajatus populaation koon säätelystä ravintoketjussa ”alhaalta ylöspäin”, eli ravinto on rajoittava tekijä populaation kasvulle. Toisaalta havaitaan, että myös saalistus on usein rajoittava tekijä ”ylhäältä alaspäin”. Populaatiossa on myös ’itsesäätelyä’, johon sen oma tiheys vaikuttaa käyttäytymisen ja tautifrekvenssin kautta. Mielenkiintoista, vai mitä?

    Metsuri motokuski

    Eiköhän sen jokainen tiedä että jos myyräkanta kasvaa potensissa viisi vajaa kuukauden välein niin mikään pienpetokanta ei sen kasvua pysty pysäyttämään eikä oikein hidastamaankaan. Sellaiseen kannan verotukseen ei taida uskoa muut kuin jotkin tällä palstalla. Mutta onhan taas yksi totuus joka on aina tiedetty tullut oikein tieteellisesti tutkittua.

    Uskon että palstan ”hirvi ja myyrä nerot” tämänkin tutkimuksen ampuvat alas.

    jees h-valta

    Itse aiheeseen kinastelematta on vain luonnostaan selvää että luonnossa kaikki ovat riippuvaisia kaikesta eli mikään ei pelitä vain yksittäisilmiönä. Nyt jo tiedetään nousevat pöllöesiintymät aina tänne etelää myöden ja haukkoja näkee aktiivina hakkuuaukeiden yllä. Myös tien yli singahtelevat pienet myyrät ovat lisääntyneet. Eli sykli ruokkii ja sykliä tarvitaan. Valitettavasti.

    Antonin poika

    Onkohan Metsäuutisten toimittaja hieman innostunut liikaa kirjoittaessaan, että peltomyyrän kannanvaihtelut selittyvät ravinnon ja tautien yhteisvaikutuksella. Ei väitöskirjassa tällaista ole todettu. Se että kyseiset tekijät vaikuttavat kannan kasvuun (mikä on väitöskirjassa todettu), on aika lailla eri asia kuin että ne aiheuttavat syklit.

    Kyseessähän näyttää olevan Huidun ja Henttosen ohjaama tutkimus.

    Ei suinkaan ole ensi kerta, kun ravinnon ja tautien vaikutusta on tutkittu. Siitä on noillakin herroilla aikamoinen pino julkaisuja vuosien varrelta. Talviravinnon puutteen merkitys myyräkannan kasvun rajoittajana on ollut selviö ikuisuuden. Mutta myyräkantahan voi periaatteessa elpyä heti kesällä kasvillisuuden uusiutuessa. Se mikä aiheuttaa syklin, onkin jo ihan toinen tarina. Siihen tarvitaan viiveellinen tiheydestä riippuvuus.

    Uutta mainitussa väitöskirjassa ymmärtääkseni on, että ravinnon ja tautien yhteisvaikutusta on tutkittu kokeellisesti. Itse väitöksessä väittelijä selvästi totesi, että saalistus on tärkeä, ja ravinto-tauti yhteisvaikutus muokkaa tätä kokonaisuutta. Nämä tutkimukset täydentävät entistä kuvaa, eivät ole mikään uusi selitys.

    JacktheRibber

    Tuossa kyseisessä hutkimuksessahan kyseinen hutkija on altistanut koe-eläimet tietylle bakteerille. Tyypillinen manipulaatio, jota noissa piireissä harrastetaan (jos tulos ei miellytä, niin TUTKIMUSTA ei julkaista). Tämä tukee halutulla tavalla hypoteeseja.

    Samantyyppinen koe voitaisiin järjestää myös ”trooppisella päiväeläimellä”. Altistetaan vaikka parille ebolaviruskannalle vaikkapa kaikki saksalaiset. Jo etukäteen tiedetään, että kuolleisuus altistetuilla on 50-90%, vähän viruskannasta riippuen.

    Anton Chigurh

    Tuolla edellä joku mainitsi päämyyrätuhovastaavan henttosen uskollisen käsikassaran huitun nimen.
    Kyseinen huitu on antanut savon sanomille 9.10.2008 seuraavan lausunnon:

    ”…Myyriä on Kainuun eteläpuolella enemmän kuin koskaan aiemmin Metlan 30-vuotisen pyyntihistorian aikana… …Ongelma on pahin Etelä- ja Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä… …Petoja on ollut hyvin vähän maastossa, ja se on mahdollistanut myyräkannan nousun…”

    6 m3

    Tuokin yo. on tuotu esille vain n. 105 kertaa. Aikaakin lausunnosta on kulunut vain 5,5 vuotta. Bravo. 😉

    Kurki

    Änton Shaiköök.
    Minä osaan jo ulkoa tuon käsikassaran antaman lausunnon lehteen vuonna 2008.

    JacktheRibber

    Se joku näköjään mainitsi myös lumikkohypoteetikko henttosen, joka on nisäkästieteellisen seuran puheenjohtaja, jonka sihteeri taas on tuo toinen mainittu eli huitu.

    2011 kertoi tämä edellämainittu seuran sihteeri omassa esityksessään nisäkästieteen päivillä:
    ”Myyrien kannanvaihtelut Suomessa ovat voimistuneet huomattavasti viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana”, jonka syyksi ihan itse on oivaltanut jo vuosia aiemmin:
    ”Petoja on ollut hyvin vähän maastossa, ja se on mahdollistanut myyräkannan nousun”, joka näyttää olevan sitaatti savon sanomista.

    Puun takaa

    Mistä muuten johtuu, ettei laajoja myyrävahinkoja ole nyt ollut moneen vuoteen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)