Keskustelut Metsänomistus Uutta ajattelua metsästykseen

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 151)
  • Uutta ajattelua metsästykseen

    Tervehdys palstalle!

    Olen pitkän linjan metsästäjä ja metsäsijoittaja, ja siltä pohjalta seurannut keskustelua palstalla.

    Minua on alkanut enenevissä määrin häiritä asetelma, jossa metsästysseurat ukkoutuvat ottamatta riveihin nuoria jäseniä ja sorkkaeläinkannat kasvavat hallitsemattomasti. Puhun tilanteesta nimenomaan täällä Etelä-Suomessa. Tyypillisen metsästysseuran keski-ikä liikkuu jossakin 60 ikävuoden ja kuoleman välissä, ja uusia jäseniä seuraan ei oteta ellei tuomisina ole 50 hehtaaria uutta metsästysmaata. Harvalla nuorella tätä on.

    Nykyinen lupajärjestelmä pinta-alavaatimuksineen on mahdollistanut perverssin tilanteen, jossa metsästäjät kasvattavat yhä laajenevaa karjaansa maanomistajan mailla vastaamatta kuitenkaan karjan aiheuttamista vahingoista. Vanhenevilla seuroilla ei oikeasti ole enää kyvykkyyttä saati sitten halukkuutta pienentää kantoja. Kauris-, peura- ja pienpetokantojen leikkaaminen vaatii uutta nuorta verta.

    Kun olemassa olevat seurat eivät näytä selviytyvän velvoitteistaan eivätkä ovet avaudu maattomille nuorille, olemme suunnittelleet perustavamme uuden metsästysseuran, joka koostuu nuorista mutta kokeneista metsästäjistä. Meille metsästys on harrastus, josta saatavista kokemuksista ja saaliista olemme valmiita maksamaan. Maksavathan kaikki muutkin harrastukset.

    Mikä olisi hinta, jolla metsänomistajana olisit valmis vuokraamaan metsäsi uudelle tehokkaasti toimivalle seuralle? Itse olemme ajatelleet, että voisimme maksaa vuokraoikeudesta esim. 10-15 euroa hehtaarilta vuodessa. Tällä menettelyllä metsänomistaja saisi edes jonkin korvauksen vahingoista ja toisaalta kannat saataisiin kohtuulliselle tasolle. Rahallinen vastike toimii nimittäin myös seuralle kannustimena tehdä jalkatyötä ja vastata seuran tärkeimmästä tehtävästä – metsästyksestä.

     

     

     

     

     

  • suorittava porras suorittava porras

    Näyttää siltä ,että paikoin kanta on arvioitu yläkanttiin. Kentällä ne havainnot ja päätökset lopullisesti tehdään. Ei kirjoituspöydän ääressä.

    Lupapankit ovat olleet käytössä pitkään. Parin viime vuoden aikana luvat ovat jääneet  monessa paikassa hyllylle ,kun metsästettävää on niukasti. Ei pitäisi siis tulla yllätyksenä ,että metsästyspaine laskee. Tehostamisohjeita tosin annetaan edelleen niille alueille ,jossa hirvikanta ei ole vielä tavoitteessa . Näin pitääkin tehdä. Summittaiset heitot hirvien määrästä asiaan perehtymättömien taholta menettävät merkityksensä ja on jätettävä omaan arvoonsa. Kyse on mielipiteestä ei oikeasta tiedosta.

    Timppa

    Esimerkki viime syksyltä,  Ammuin ensimmäisenä jahtipäivänä hirven, joka oli 2 tunnissa tullut 20 km koira perässään 4-tien ja muutaman pienemmän tien yli.  Oli huono-onninen.  Tulin passiin n minuutti ennen ja metsäyhtiö oli tehnyt tien varteen laanipaikan, joten oli hyvin aikaa ampua. Kapealla tieuralla ei juoksevaa hirveä olisi ennättänyt ampua.  Senkin  tiesin radiosta, että tulossa oli yksinäinen hirvi vieras koira perässä.  Koira oli kaadon jälkeen tosi väsynyt.

    Tällä siis tarkoitan, että hirvenmetsästyksessä tuurit vaihtelevat.

    Gla Gla

    ”Näyttää siltä ,että paikoin kanta on arvioitu yläkanttiin.”

    Mainostajat suosii sanaa ”jopa”. Tässä yhteydessä ”paikoin” on sama asia. Sillä voi hienosti häivyttää kokonaiskäsitystä.

    ”Kentällä ne havainnot ja päätökset lopullisesti tehdään.”

    Eli on tarvetta muuttaa ajattelua.

    ”Lupapankit ovat olleet käytössä pitkään. Parin viime vuoden aikana luvat ovat jääneet  monessa paikassa hyllylle ,kun metsästettävää on niukasti.”

    Niukkuus on metsästäjien käsite, jota peilataan tietysti saalisvarmuuteen. Muuttuneessa ajattelussa niukkuus skaalautuu uudestaan ja pohjautuu esim. tuhojen määrään. Toisaalta esim. kanalintuja on tilaston mukaan hyvin niukasti, kun verrataan 60 vuoden takaiseen tilanteeseen. Monen metsästäjän mielestä kannat on silti nyt vahvoja, kun elpymistä on tapahtunut. Näin se ajattelu muuttuu, kun omat intressit pääsee siihen vaikuttamaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Väännetään Gla:lle rautalankaa. 1000ha on minimipinta-ala ,jolla voidaan metsästää hirviä. Jos hirvitiheys on 2,5-3 yksilöä/1000ha, on mahdollista metsästää vain yksi hirvi/vuosi kyseiseltä pinta-alalta,mikäli ei haluta syödä pääomaa. Jos pääoma pienenee. 1000ha:n metsästysseuroilla ei ole mahdollisuutta jahtiin joka vuosi. Homma lakkaa kiinnostamasta eikä alueella pian metsästä kukaan. Yksi vaihtoehto korjata tilanne olisi seurojen yhdistyminen ,mutta siinäkin on omat hankaluutensa. Yhdistymisprosessi voi kestää vuosia ja pahimmillaan niin kauan ,että hirvien määrä pääsee yllättämään . Sekin on mahdollista ,että sopuun ei päästä ja seuraukset ovat samat . Naapuriseurojen keskinäiset välit eivät välttämättä aina ole parhaat mahdolliset. Moni suurempi seura on pirstoutunut juuri erimielisyyksien takia. Kuluu miespolvi ennen ,kun vanhat kaunat on unohdettu.

    Jatkuvuus on hirvihommissa hyvin tärkeää. Toiminnan pitää kiinnostaa ja saalis on asia ,joka pitää kiinnostusta yllä, ei pelkkä raitis ilma. On siis taiteiltava tilanteessa ,että harrastus kiinnostaa ,mutta vahingot pysyvät kohtuullisina. Tällä hetkellä ollaan kiinnostavuuden suhteen alarajalla. Jos harrastus hiipuu ,sitä on vaikea polkaista uudestaan käyntiin. Hirvet käyttävät taatusti tilaisuuden hyväkseen , jos metsästäjien rivit harvenevat tai kiinnostus herpaantuu. Kilpailevia kiinnostuksen kohteita on tänä päivänä ylenmäärin.

    Planter Planter

    ”Väännetään Gla:lle rautalankaa. 1000ha on minimipinta-ala ,jolla voidaan metsästää hirviä. Jos hirvitiheys on 2,5-3 yksilöä/1000ha, on mahdollista metsästää vain yksi hirvi/vuosi kyseiseltä pinta-alalta,mikäli ei haluta syödä pääomaa. Jos pääoma pienenee. 1000ha:n metsästysseuroilla ei ole mahdollisuutta jahtiin joka vuosi. Homma lakkaa kiinnostamasta eikä alueella pian metsästä kukaan.”

    Murto-osia hirvestä ei voi ampua, mutta on äärimmäisen harvinaista, että hirviseurueella olisi vain 1000 ha pinta-ala käytettävissä. Jos otetaan esimerkkiin vähän todellisempi tilanne vaikka 4000 ha alue. Silloin hirvitiheydellä 2,5-3/ 1000 ha alueella olisi hirviä 10-12 ja niistä voidaan ampua 5-6, jotta ei syödä pääomaa. Eikö tällainen metsästys kuitenkin kiinnosta.

    ”Toiminnan pitää kiinnostaa ja saalis on asia ,joka pitää kiinnostusta yllä, ei pelkkä raitis ilma.”

    Miksi sitten kaikissa hirvenmetsästäjille tehdyissä kyselyissä raitis ilma on tärkeämpi kuin saalis tai liha? Ei ole paljoa aikaa kun linkitin liki 5000 hirvestäjälle tehdyn kyselyn tulokset, joissa saalis ja liha olivat motivointi-sijoilla 8 ja 10. Raitis ilma ja kaverit olivat huomattavasti tärkeämpiä. Esimerkissä edellä on enemmän kuin riittävästi saalista kyselyyn peilaten. Olen tätä kysynyt monta kertaa, kerro jo lopulta kuka huijaa?

    Nostokoukku

    A.J. Ja mehtäukko. Palaan taas siihen, mitä olen ennenkin tällä palstalla kertonut. Kokemukseni tosin rajoittuu 45 vuodelle ja yhden maalaispitäjän riistanoitoyhdistykseen: Hirviasioista, lähinnä anottavista kaatoluvista, päättävistä kahdeksan kymmenestä on maanomistajia, tällä seudulla metsänomistajia koska karjanpito on loppunut jo 30 vuotta sitten suurimmalta osalta. Näistä metsänomistajista on AINA löytynyt kovimmat vastustajat lupamäärien lisäämiseen, kulloisesta hirvien määrästä riippumatta. Sidosryhmien terveiset kyllä tuodaan paikalliseen kokoukseen riistaneuvoston kokouksesta, mutta sitten alkaa akiteeraaminen varovaisen metsästyksen puolesta. On näköjään kaksi koulukuntaa: metsästävät metsänomistajat ja ei metsästävät metsänomistajat. Koettakaa nyt metsäkansa saada jokin yhteinen näkemys hirviasiaan kahden päinvastoin ajattelevan leirin sijaan. Viime keväänäkin alueemme hirvikannan ilmoitti riistakeskus olevan vielä hieman yli tavoitteen. Kuitenkin metsänomistajien enemmistöllä kaikilta seuroilta vähennettiin kaksi lupaa pois edelliseen metsästyskauteen verrattuna.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nostokoukku: kertomasi ilmiö on ilmeisesti aivan todellinen joissakin päin maata. Mikä ratkaisuksi tähän? Kaikista ikävin tilanne on jos samalle seuralle vuokraavissa maanomistajissa on molempiin leireihin kuuluvia.

    Planter Planter

    Eipä tietenkään 600 000 metsäomistajaa ole joukkona homogeeninen. Tällä palstalla kirjoittavat kuulunevat pääasiassa ryhmään 1)

    Leena Petäjistö, Ashley Selby

    Metsänomistajien arvot ja näkemykset hirvikannan säätelyssä

    Tutkimuksen hypoteesit voidaan ilmaista seuraa-
    vasti:
    1) On odotettavissa, että metsänomistajat, jotka edus-
    tavat hyödyntämisen diskurssia ja joiden metsän-
    omistuksen tavoitteet ovat taloudellisia, suhtautuvat
    hirveen ja hirvien metsille aiheuttamiin vahinkoihin
    kriittisesti ja toivovat, että hirvikannan kokoa tulisi
    pienentää.

    2) Metsänomistajat, jotka edustavat hedonistista dis-
    kurssia (jolloin metsänomistuksen tavoitteena ei
    ole pääasiallisesti taloudellinen hyöty) suvaitsevat
    enemmän hirvivahinkoja, eikä hirvikannan koon pie-
    nentäminen ole kovin tärkeää, sillä heille on tärkeää
    henkisen nautinnon saaminen metsästä.

    3) Luonnonsuojeludiskurssia edustaville metsänomis-
    tajille ei hirvien aiheuttamilla vahingoilla ole mer-
    kitystä, ja siksi he katsovat, että hirvikannan kont-
    rollointi on tarpeetonta, sillä tärkeintä on luonnon
    arvo sinänsä ja hirven olemassaolon oikeutus.

    Nämä kolme hypoteesia muodostavat siten jatku-
    mon, jonka toista päätä edustaa puhtaasti taloudel-
    liset arvot ja toista päätä luonnon itseisarvo.

    mehtäukko

    Nostokoukulle. Tottakai on erilaista mielipidettä demokratiassa. Se, että kaikille päätöksiin osallistuville pidettäisiin perehdytyskurssi, jossa pohdittaisiin tahtotilat, yleinen etu/haitta, toimenpiteet ym. ym, saattaisi yhdensuuntainen näkemyskin löytyä. Monta kuppikuntaa moneen suuntaan ei tuo hyviä tuloksia. Näköjään.

    Gla Gla

    Metsänomistajista ei tosiaan saada homogeenista kantaa, joten pitää määritellä yhteiskunnan kannalta painopisteet. Minusta ne voisi olla tehokas puuston kasvatus uusiutuvien raaka-aineiden, hiilen sidonnan ja luontoarvojen takia. Hirvien määrä pitää sopeuttaa siihen siten, että huomioidaan sorkkaeläinten kokonaismäärä. Jos hirviä on jonkun mielestä vähän, kun kanta on 2,5, peurojen määrä 20 paikkaa tilannetta kummasti ja tarjoaa halukkaille työtä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 151)