Keskustelut Metsänomistus Uutta ajattelua metsästykseen

  • Tämä aihe sisältää 151 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 151)
  • Uutta ajattelua metsästykseen

    Tervehdys palstalle!

    Olen pitkän linjan metsästäjä ja metsäsijoittaja, ja siltä pohjalta seurannut keskustelua palstalla.

    Minua on alkanut enenevissä määrin häiritä asetelma, jossa metsästysseurat ukkoutuvat ottamatta riveihin nuoria jäseniä ja sorkkaeläinkannat kasvavat hallitsemattomasti. Puhun tilanteesta nimenomaan täällä Etelä-Suomessa. Tyypillisen metsästysseuran keski-ikä liikkuu jossakin 60 ikävuoden ja kuoleman välissä, ja uusia jäseniä seuraan ei oteta ellei tuomisina ole 50 hehtaaria uutta metsästysmaata. Harvalla nuorella tätä on.

    Nykyinen lupajärjestelmä pinta-alavaatimuksineen on mahdollistanut perverssin tilanteen, jossa metsästäjät kasvattavat yhä laajenevaa karjaansa maanomistajan mailla vastaamatta kuitenkaan karjan aiheuttamista vahingoista. Vanhenevilla seuroilla ei oikeasti ole enää kyvykkyyttä saati sitten halukkuutta pienentää kantoja. Kauris-, peura- ja pienpetokantojen leikkaaminen vaatii uutta nuorta verta.

    Kun olemassa olevat seurat eivät näytä selviytyvän velvoitteistaan eivätkä ovet avaudu maattomille nuorille, olemme suunnittelleet perustavamme uuden metsästysseuran, joka koostuu nuorista mutta kokeneista metsästäjistä. Meille metsästys on harrastus, josta saatavista kokemuksista ja saaliista olemme valmiita maksamaan. Maksavathan kaikki muutkin harrastukset.

    Mikä olisi hinta, jolla metsänomistajana olisit valmis vuokraamaan metsäsi uudelle tehokkaasti toimivalle seuralle? Itse olemme ajatelleet, että voisimme maksaa vuokraoikeudesta esim. 10-15 euroa hehtaarilta vuodessa. Tällä menettelyllä metsänomistaja saisi edes jonkin korvauksen vahingoista ja toisaalta kannat saataisiin kohtuulliselle tasolle. Rahallinen vastike toimii nimittäin myös seuralle kannustimena tehdä jalkatyötä ja vastata seuran tärkeimmästä tehtävästä – metsästyksestä.

     

     

     

     

     

  • suorittava porras

    Laitetaampas vertailuun myös halukkuus hoitaa metsää. Puolella metsänomistajista on tilastojen mukaan ongelmia sen asian suhteen. Ei paina uusiutuvat eikä luontoarvot. 2-3 hirveä tuhannella ei kummoista vahinkoa saa aikaiseksi siihen verrattuna. Jotkut kasvattavat kymmenpäisiä nautalaumojakin metsälaitumilla metsän suuremmin kärsimättä. Suhteellisuudentaju pitää säilyttää hirviasioissakin. Hirvien laumaantuminen talvisin voi aiheuttaa paikallisia vahinkoja, mutta kansantalouteen niillä ei ole merkittävää vaikutusta toisin , kun metsien hoitamattomuudella.

    puutuomas

    Maillani saa metsästää kuka haluaa, ainut ehtoni siihen on se ettei estä muita myös metsästämästä siellä korvauksetta. Näin olen vastannut metsästysseuroille kun ovat kyselleet että saako sinun metsässä metsästää.

    kim1

    2-3 hirveä/1000ha+20 peuraa/1000ha,saa ei sata varmasti vaan 200 varmasti..heh,mittavat taimikko tuhot aikaiseksi,ainakin meilläpäin..siis korostan..,myöskin lehtipuista vapaaseen taimikkoon…,elikkä alueilla missä on kohtuu runsaasti tai enemmin pienempiä sorkkaeläimiä niin tosiaankin asia pitäisi nähdä kokonaisuutena,kun määritellään ” sopivaa” hirvikantaa..

    Gla

    Haluttomuutta hoitaa metsää on perinteisesti yritetty paikata tukijärjestelmillä ja keskustelua on perinteisesti käyty myös siitä, onko se hyvä vai huono kannustin. En ota tässä keskustelussa kantaa siihen. Totean vain mm. tuon olevan viesti siitä, että yhteiskunta haluaa ymmärrettävistä syistä metsiä hoidettavan.

    Se, että joku kasvattaa metsissä nautalaumoja, ei tätä muuksi muuta. Heillä on liha päätuotantosuunta, eikä siinä metsä ole ykkösprioriteetti. Tosin metsä kärsii laidunnuksesta satavarmasti, ainakin kuusikosta tulee juurikääpäkohde. Ja raivaahan joku samasta syystä metsän pelloksikin tai teollisuusrakennuksen tontiksi.

    Jos yhteiskunta toteaa, että riistalihan tuotanto on tärkeämpää kuin puun tuotanto, silloin suorittavan ajatukset voidaan hyväksyä.

    Kuten peurakannan leikkauskeskusteluissakin olen yrittänyt korostaa, ajattelutavan pitää muuttua loogiseksi. Ei voida miettiä keinoja kantojen leikkaamiseen (esim. kaatolupien vapauttaminen, metsästyksen helpottaminen muilla tavoin jne.) ellei ensin määritellä tavoitetta ja sitouduta siihen. Sama pätee hirviasiaan. Pitää määritellä tavoitteet, jonka saavuttamista hirvi(eläin)kanta pitää palvella. Sen jälkeen voidaan puhua siitä, onko elukoita paljon vai vähän. Tähän saakka hirvieläinkantaa on mietitty lähinnä, miten tuottavuus saadaan maksimoitua niin, ettei tuhot muodostu kohtuuttomiksi. Kun vielä tuhojen merkityksen arviointi on jäänyt metsästysorganisaatioiden arvioitavaksi, eikä kokonaisuudessa ole huomioitu peuran ja kauriin yhteisvaikutusta, loogisuudesta ei kannata puhua eli uudelle ajattelulle on kovasti tarvetta.

    Gla

    Se, että metsästyksen harrastaja alkaa puhua siitä, miten puolella metsänomistajista on hoitorästejä ja sillä väheksyy puuntuotannon yhteiskunnallista merkitystä, antaa huonon kuvan metsästyksestä.

    Metsästäjä on vieraana vuokratuilla alueilla ja sillä kunnioituksella pitää metsissä touhuta. Tähän ei kuulu oman harrastuksen edellytysten nosto vetoamalla siihen, että monilla on hoitorästejä.

    Metsästäjistä suuri osa on maanomistajia ja puhutaan myös metsästysmahdollisuuksien metsätilojen hintaa nostavasta vaikutuksesta. Kun moni on hankkinut metsää metsästyksen takia, luonnollisestikaan mielenkiinto ei välttämättä ole puuntuotannossa.

    Metsästysporukoissa on myös helppo uskoa siihen, että hoitorästillä vähennetään hirvieläintuhoja. Minullekin on kerrottu, että taimikkoon pitää jättää syötävää, niin kasvatettavat taimet säästyy.  Kärkkäisen toteama asia, että 30 tutkimusta osoittaa päinvastaista, ei kaikkia metsästäjiä vakuuta. Jälleen kerran omat intressit ohjaa mielipidettä. Se antaa tilaa vaihtoehtoisille faktoille, eli ajattelun on muututtava.

    mehtäukko

    Gla…” pitää määritellä yhteiskunnan kannalta painopisteet. Minusta ne voisi olla tehokas puuston kasvatus uusiutuvien raaka-aineiden, hiilen sidonnan ja luontoarvojen takia. Hirvien määrä pitää sopeuttaa siihen siten, että huomioidaan sorkkaeläinten kokonaismäärä…”

    Kyllä tämän pitäisi olla peruslähtökohta isossa kuvassa. Pakonomainen kuusen viljely elukoitten takia on mennyt täysin pieleen. Esiin tullut ilmasto-ongelma kuuselle sekä tuholaisten lisääntyminen niittaavat asian lyttyyn. No, aikoinaan oli koivuviha lentomyrkytyksineen ja pillarilanauksineen, josta on kai opittu ?!

    Nostokoukku

    Sillä että metsänomistaja-metsästäjä puhuu valtavista hoitorästeistä metsissä, ei kyllä ole mitään tekemistä puuntuotannon yhteiskunnallisen väheksyminen kanssa. Päinvastoin. Tälläkin palstalla on viitattu yli 30:n tutkimukseen, joiden mukaan hoidetuissa taimikoissa tuhoja on vähiten. Tuntuu vain ihmeelliseltä, että on valtavia taimikko-alueita jotka alkavat kiinnostaa omistajaansa vasta sitten, kun hirvet sinne eksyvät.

    A.Jalkanen

    Eikös se ole vain hyvä taimikkonsa säntillisesti hoitavien maanomistajien kannalta että hirvet syövät muonaa hoitamattomissa taimikoissa. Se lienee selvää että jos hirviä on liikaa, taimikkotuhoja ei pystytä estämään edes raivaamalla, kun niiden pitää jossain syödä, vai menevätkö sitten nuoriin kasvatusmetsiin… Joka tapauksessa vesakko kasvaa pian uudelleen ja tulee aika kalliiksi, jos raivausten määrää joutuu lisäämään hirvien ruokailun estämiseksi. – Eräs tuntemamme meteorologi esitti toisen ratkaisun: lisätään susia niin ne pitävät hirvet liikkeessä ja taimikkotuhot estyvät.

    mehtäukko

    Jos on mo:lla iäkkäitä metsä-alueita säästettynä jatkajapolvelle, mutta sinne ”eksyvätkin” vihermafian virkamiehet rauhoittaen omaisuuden ulottumattomiin. Tai klusteri ei puita uskalla ostaa hvc-pelossa…

    Tuntuuko ihmeelliseltä?

    A.Jalkanen

    Tuntuu, mutta kyllä suojelualueesta saa pysyvässä rauhoituksessa kohtuullisen korvauksen. HCV-boikotti ei ole sosiaalisesti kestävää toimintaa, sillä pakotetaan rauhoitukseen. METSO ja Helmi kuitenkin perustuvat yleensä aina vapaaehtoisuuteen, paitsi kohdallamme sekä rantojen suojelu että Natura tulivat kyllä pakolla. Nimimerkillä ”meni muutama hehtaari rantojensuojeluohjelmaan”.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 151)