Keskustelut Metsänhoito Uusi tutkimus: Hakkuita tarvitaan, jotta maanpinnan heijastavuus ei laske

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Uusi tutkimus: Hakkuita tarvitaan, jotta maanpinnan heijastavuus ei laske

    Ovatko metsäpalstalaiset huomanneet tämän tärkeän uuden tutkimustuloksen?

    Ilmatieteen laitoksen, SYKEn ja LUKEn tutkimushankkeessa tutkittiin lumen sulamiskautta. https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/887699982

    Tutkimuksen tuloksena saatiin mm. selville, että Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa maanpinnan kokonaisheijastavuus ennen lumen sulamiskauden alkua on noussut 6-9 % vuodesta 1982. Tämä johtuu metsän runkotilavuuden kasvusta.

    Suomeksi: mitä tiheämpi metsä, sitä enemmän se imee Auringon säteilyä talvella koska heijastavaa lumipinta-alaa on näkyvissä vähemmän.

    Eli tässä paradoksaalinen päätelmä: metsää on erityisesti avohakattava, jotta ilmastonmuutosta saadaan hidastettua. Metsän hakkuut varmistavat, että talvella meillä on riittävästi lumipeitteisiä alueita ja Auringon säteilyä saadaan heijastettua takaisin avaruuteen.

  • Gla

    Onhan tarve lehtipuiden osuuden lisäämiselle itsestään selvä asia. Kuusikon jälkeen on eduksi sekä luontoarvojen, että metsän terveyden kannalta kasvattaa lehtipuuta. Mutta kuten tässä keskustelussa jo muutamaan otteeseen on todettu, kotimainen riistapolitiikka estää heijastuksen lisäämistä ja siten vaikeuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

    Mielummin kuusta kasvattavien ei silti tarvitse huolestua näistä faktoista. Puulajivalinnan vapautta ei kukaan ole ehdottanut poistettavaksi.

    sitolkka

    Lehtikuusi voisi olla vaihtoehto. Sopivalla alkuperällä voi kasvattaa koko maassa. Onhan se Siperiassakin metsänrajapuu, mutta ei yllättäen tuttu siperianlehtikuusi, vaan oliko dahurian lehtikuusi.

    Tolopainen

    Meillä vain ei ole mitään liiallisen lämpenemisen ongelmaa, kun järvet on vielä puoli vuotta jäässä. Lämmin ilma tulee nykyisin fön tuulina kölivuoriston yli, jotta ei paljon vaikuta puupeitteisyys. Olisin paljon enemmän huolissani, jos ilmasto alkaisi nopeasti kylmetä.

    Metsänmies

    Taitaa tuo Lappi olla melko valkoinen talvella, olipa lehtipuut, tai ei. Heijastuspintaa siis riittää. kesällähän se heijastaa yötäpäivää.  Olin Utsjoen tunturialueella kalassa kolme vuotta sitten, hellettä oli, ei varjoa. Lämpömittari näytti keskellä päivää auringossa 46 astetta, selvästi tapahtui maasta heijastumista. Joessa oli pakko välillä jäähdytellä.

    suorittava porras

    Mitähän tekemistä Suomen riistapolitiikalla on sen kanssa , että koivikot valtaavat istutuskuusikot ja -männiköt . Männiköt puolestaan kuusettuvat sakeaksi turkisi ihan isestään . Kaikki nämä vaikuttavat alunperin alueelle suunnitellun puuston määrään ja laatuun merkittävästi .

    PS. Pari edellistä lähettämääni kuvaa kertovat myös jotakin. ”Näkemäraivattu koivikko”on ollut alunperin kuusikko . Toinen ääripää oli” 95-luvun puolivälissä istutettu koivikko”,joka on kasvanut nykyiseen kuosiinsa hirvitihentymien keskellä .

    A.Jalkanen

    Meidän siperianlehtikuusen alkuperän on sanottu tulevan Arkangelista eli aika pohjoisesta. Tai paremminkin idästä, mutta talvi on kova Vienanmerellä kuten tiedämme Solzenytzinin kirjoista. Kyllä se menestyy Lapissa.

    Tolopainen

    Lehtikuusimetsä on rumannäköinen  talvella ja lisäksi puusto on lähes arvotonta. Ostavat selluksi pieniä määriä kuitupuukaupan yhteydessä.

    sitolkka

    Argangeli on vähän liiankin idässä ja mantereinen. Alkuperä sopinee parhaiten Pohjois-Suomeen. Etelään voisi löytyä parempaakin alkuperää. Se miksi lehtikuusi on roskapuuta johtuu sen vähyydestä maassamme. Ennen jääkautta lehtikuusi on ollut maassamme yleinen ja Lapin metsät ovat ehkä muistuttaneet nykyisiä Siperian lehtikuusikkoja.

    Gla

    Jos koivikot tosiaan valtaa havupuumetsät, ei puulajivalinta enää paljon tähän vaikuta. Ei täällä kylläkään tuollaista tapahdu, vaikka rästikohteita löytyykin. Kyllä nekin pääosin viimeistään kemeran avulla raivataan.

    metsänkasvattaja

    jälleen taas  uusi  hölynpöly  tutkimus  oishan  noillakin tutkimus  rahoilla  ollut  parempaakin  käyttöä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)