Keskustelut Metsänhoito Uusi PEFC FI 2014 käyttöön vuonna 2016

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Uusi PEFC FI 2014 käyttöön vuonna 2016

    Mitä mieltä uusista kriteereistä?

    http://goo.gl/M8cKn2

    Itse tavailin lähinnä säästöpuu-osioita, joka kertoo seuraavaa:

    1. Säästöpuita jätetään 10 kpl / ha leimikkotasolla
    2. Leimikkoon kuuluu myös samaan aikaan rajattu harvennushakkuualue
    3. Säästöpuut on valittava näistä elävistä puista:

    – petolintujen pesäpuut
    – järeät katajat
    – vanhat palokoroiset puut
    – aiemman puusukupolven järeitä puuyksilöitä
    – muodoltaan poikkeuksellisia puuyksilöitä
    – jaloja lehtipuita
    – kookkaita haapoja
    – puumaisia raitoja, tuomia ja pihlajia
    – tervaleppiä
    – kolopuita.

    Rinnankorkeusläpimittakriteeriä ei näille ole.

    4. Jos kohdassa 3. ei päästy 10 kappaleeseen niin seuraavaksi katsotaan löytyisikö runkolahopuustoa: kuolleita puita väh. 20cm rinnankorkeudelta, myös kaatuneet käy.
    5. Jos vieläkään ei päästy 10 kappaleeseen niin jätetään rinnankorkeusläpimitaltaan väh. 10cm puita, joilla on hyvät edellytykset kehittyä vanhoiksi puiksi.

  • Gla

    Ihan varma en ole siitä, millä mielellä Jessen ja JacktheRibberin kommentit on kirjoitettu. Itselläni on runsaasti järeitä haapoja, joista merkittävä osa on tarkoitus jatkossakin säästää. Leppää ja pihlajaakin löytyy, mutta luonnollisesti huomattavasti pienempi kokoisena. Kun vähänkin selvittää erityisesti järeän haavan merkitystä luonnon monimuotoisudelle ja monimuotoisuuden merkitystä ylipäätään, ei yhtään sureta tällainen pienimuotoinen puuhasteluksi kutsuttava toiminta. Meillä luonnon monimuotoisuus edelleen heikentyy ja mielestäni metsätaloudella on merkittävä rooli tässä asiassa. Ajattelen niin, että kun tietyt asiat keskitetään noille pienille pinta-aloille, voi muualla rauhassa kasvattaa metsää tehometsätalouden menetelmin. Tällöin ei ole luonnon puolesta tarvetta sotkea mukaan harsintaa yms. vihreitä arvoja edustavana pidettyjä menetelmiä. Joidenkin talousihmisten teorioiden kauhuksi voidaan ainakin etelässä keskittyä tuottamaan määrää. Tällöin varsinaiseen suojeluunkin riittää pinta-alaa, jota etelässä on tarpeen lisätä. Muuten talousmetsän luonnonhoidossa normaalit metsänhoitosuositusten mukaiset menetelmät mielestäni riittää.

    Panu

    Harvennushakkuista: Uusissa kriteereissä kohdassa 14:

    ”Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi harvennus- ja
    uudistamishakkuukohteille jätetään säästöpuita33) ja lahopuustoa34).”

    Nykyisissä kohdassa 13:

    ”Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi kasvatus- ja
    uudistushakkuukohteille jätetään pysyvästi sekä säästöpuita40) että järeää runkolahopuustoa41)”

    Eli molemmissa mainitaan harvennus-/kasvatushakkuu.

    pvma

    Haapoja voi hyvin harvennusalueelle jättää, siitä sitten muutaman vuoden kuluttua haltuun ”kaulaamalla”, tulee hyvät pesäpuut. Kelpaakohan pihlaja? Niitä olen jättänyt. Jäävät sitten aikanaan kuusten alle luontoa rikastuttamaan. Tervaleppä, hieno puu

    Miten paljon päättivät levittää rantavyöhykkeitä? 15, 25 vaiko 50m? Ei menty rantojensuojeluohjelman ensimmäisen luonnoksen 200 metriin?

    MaalaisSeppo

    Minusta säästöpuusääntö 10 kpl/ha on typerä. Pitäisi ottaa huomioon puun koko. Itselläni on suuria haapoja (suurimmat 4 – 5 m3/puu). Ne vievät suuren tilan, mutta ovat arvokkaita säästöpuina. Pitänee kaataa maahan ja jättää tilalle pieniä lepän raippoja, joista ei ole haittaa muulle puustolle)

    Metsuri motokuski

    No ei kai nyt sentään. Kyllä ne haavat voi sinne jättää ilman muuta ja on jopa suositeltavaa jatkossakin. Nuo määrät ovat suosituksia ja minimimääriä.

    MaalaisSeppo

    Ison haavan latvus on laajalla alueella. 10 kpl isoa haapaa hehtaarilla vie pinta-alasta helposti noin 7 %. Vastaava määrä leppiä noin 1 %. Rahan päälle ymmärtävä valitsee lepät. Itse taidan olla vähän tyhmä, kun valitsen haavat. Täytynee sentään kaulata ne, etteivät enää lisää turpoa.

    Panu

    Ymmärtääkseni säästöpuita ei saa edes kaulata, koska niiden pitäisi ensijaisesti olla eläviä. En toki tiedä miten kriteereitä tarkkaanottaen tulkitaan.

    MaalaisSeppo

    Säästöpuiksihan voi valita myös pystylahopuita. Jos lahoamisen varmistaa kaulaamalla jo esim. 15 vuotta ennen hakkuuta, niin ei kai siihen ole mitään estettä. Eikös PEFC-ohje koske hakkuussa tehtävää säästöpuiden valintaa? Eipä sitä 15 vuoden kuluttua voi päätellä, onko puu kaulattu ennen vai jälkeen uuden PEFC-ohjetta.

    Panu

    Jos haapa ei siinä vaiheessa ole vielä harvennuksessa jätetty säästöpuu niin sille voi tehdä mitä vaan. Usein vaan ne kookkaat haavat ovat 15 vuotta ennen päätehakkuuta harvennuksessa jätettyjä säästöpuita.

    Panu

    Avohakkuiden kieltämistä kannatti huikeat 44% kansanedustajaehdokkaista Metsälehden/Tapion vaalikoneessa. Siksi säästöpuiden lisääminen voi olla hyväkin juttu. Sillä saadaan ehkä torjuttua avohakkuun vastustajia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)