Keskustelut Metsänomistus Uusi metsänomistaja

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 63)
  • Uusi metsänomistaja

    Aika vähän keskusteluja löysin aiheesta, mitä uutena metsänomistajana kannattaa tehdä. Perintönä tullut tila.

    Olisiko se järkevin homma nyt sitten teetättää metsäsuunnitelma, ja sitten alkaa pohtimaan jatkoa? Metsässäni olen yllä käynyt tallustelemassa ja metsältähän se näyttää.

    Itse osaan kyllä raivuria heiluttaa tarpeen mukaan, mutta ei ole käsitystä milloin sinne kuvioille kannattaa mennä esim raivurin kanssa heilumaan. Kannattaako siellä käydä esim aina kun mahdollista raivaamassa pienenkin taimikon ympäriltä pois risukkoa yms? Entäpä jo kyseessä varttuneempi metsä? Vai onko näille hommille aina joku tetty aika / vuosi kun kannattaa tehdä?

  • mehtäukko

    Isompien juttujen tärkeysjärjestys selviää sitten mts:sta.

    oksapuu

    Jos olet täysi ”ummikko” metsäasioissa niin teetä pois se metsäsuunnitelma, tuolla pinta-alalla ei ole edes kovin kallis…

    Seuraavaksi pitää sitten päättää millaisen metsäsuunnitelman haluat, luonnonhoitoa vai tehometsätaloutta?

    Metsään.fi on ilmainen, silläkin pääsee hyvin alkuun…

    ate

    Aloittelevalle metsänomistajalle suosittelisin kirjallisuuden hankkimista. Vaikkapa tämän kustantamon ”Metsäkoulu” on mainio opus, jonka avulla saat hyvin haltuusi metsänhoidon perusteet ja käsitteet. Muutoinkin kannattaa tutustua alan kirjallisuuteen. Erilaiset metsänomistajien kurssit kannattaa myös panna seurantaan ja osallistua niihin.

    Seuraava liike voisi olla tuo metsätaloussuunnitelman teettäminen ja lähde suunnitelman laatijan mukaan maastoon. Maastokäynnin aikana saat hyvän käsityksen tilastasi ja metsän hoitotarpeista ja hakkuumahdollisuuksista. Suunnitelmaan sisältyvä ”10 vuotisohjelma” hoito- ja hakkuutöistä antaa aloittelijalle hyvän ”To do-listan” tuleville vuosille.

    Aloittelijalle hyviä työkohteita alkuun ovat erilaiset raivaussahatyöt, joissa oman työnjälkensä näkee heti.

    jees h-valta

    Tuota metsätaloussuunnitelmaa suositan kyllä minäkin. On helpompi ottaa kantaa kun tietää metsänsä arvot. Kaikkea ei kannata niellä mitä nk. Tapion oppisedät esim. Mhy:n toimesta sinulle syöttävät. Otin itse silloin Metsäkeskukselta oikein kunnollisen koko tilojen opuksen. Nythän mitään paperiversiota ei välttämättä tarvitse vaan Metsään.fi:n päivittyminen tulee juuri Metsäkeskuksen kaverin toimesta.

    Per Ä Reikäs

    Kun raivuria osaat heilutella,raivaa kesän aikaan kaikki havupuut pois taimikoista ainakin kasvua rassaavat kuuset/männyt sinulle tulevien lehtipuiden kasvun tieltä.

    Havununna ne kuitenkin kohta tappaa.

    Pajut paljon parempia kokemattomalle. Perijätär käsityöläis ihmisenä voit taiteilla niistä vaikka kaikenlaisia koreja turisteille toreille kuitittomaan omaan suoramyyntiin.

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä metsätsataloussunnitelmasta on kyse, minulle ainakin tekivät metsäsuunnitelman jo 90-luvulla. Oliskohan Harjavallankin aika lukea sitä edes senverran että tietää mitä kannessa lukee.

     

    Gla Gla

    Ate:n lähestymistapaa suosittelen. Jokainen oppii käyttämään raivuria ja harventamaan taimikon tiheyteen 1800 r/ha. Mutta jotta tietää, miksi näin tehdään, paras tapa lienee lukea kirjallisuutta yms. julkaisuja. Siitä vähitellen kehittyy se ymmärrys, joka on edellytys metsän hoitoon.Tämä taas edellyttää sitä, että on aidosti aiheesta kiinnostunut.

    Metsäkoulu on hyvä perusteos, joka herättää paljon kysymyksiä. Vastauksia löytyy  mm. kirjoista Metsämaa ja sen hoito, Metsäekonomian perusteet ja muutama muukin kirja. Metsätieteen aikakauskirjassa (löytynee edelleen netistä) on hyviä artikkeleja. Hyvä ajatus on mennä kirjastoon ja katsoa, mitä kiinnostavia kirjoja metsätalouden kohdalta löytyy. Erkki Lähteen jatkuvan kasvatuksen kirjakin kannattaa lukea, jotta huomaa myös sen vedätyksen mitä metsäpropagandassa on liikkeellä etenkin nyt, kun vihreä puolue on voimissaan. Kun hyllyvälin kirjoista on 5-10 lukenut, alkaa olla edellytykset yhdistää teoria siihen käytäntöön, jota metsää itse hoitamalla ja työn vaikutuksia seuraamalla syntyy.

    Jätkä

    On aika veikeää, että Joku pässinpää halveeraa Tapion metsienkäsittelyohjeita ja neuvoja ihan umpisuolestaan saakka, mutta esim metsäsuunnitelmaa ja lapsellisen kehnosti toimivaa metsään – ohjelmaa ylistää kuin Jumalan sanaa. kuitenkin sekä metsäsuunnitelma – että koko metsään – ohjelmisto perustuvat Tapion ohjeistukseen.

    Vain toteutus ontuu alkeellisen teknisen toteutuksen vuoksi. Metsäsuunnitelmat alkavat olla jo valmiiksi hiottuja, vaikka virheitä niidenkin tiedoissa on.

    Se on kuitenkin selvää, että kun ei käyttäjällä ymmärrys ole pysynyt kehityksen mukana, niin tuollaisia mielettömyyksiä alkaa purkamaan ihmisten ilmoille. pitäisi langettaa päästömaksu noille Jeessin päästöille…

    metsänkasvattaja

    metsäsuunnitelman  voi  jättää  pois   kun  pyytää vaikka  ammattimetsurin  käymään   ja   kuuntelemalla   hänen neuvojaan  oppii  jo  paljon  mitä  hoitotöitä  tarvitsee  tehdä  ja  millä   lailla

    Tolopainen Tolopainen

    Mitäpä jos harventaa taimikon tiheyteen 1200 hehtaarille tai peräti vain istuttaa tuon määrän taimia, onko häviäjä selluteollisuus vai metsänomistaja. Onko asiaa tutkittu tai hutkittu. Jos metsäpalstat kiertelee vuosittain eri ostomiehen kanssa, kokonaistilanne tulee selville aika nopeasti, onko jotain myytävää, metsän on nimittäin tarkoitus tuottaa hakkuutuloja.

    Nyt niitä prkl pölkyn lyhyistä tukeista tehtyä sahatavaraa on jokaisen puutavaraliikkeen pihalla tyrkyllä asiakkaille, tuollaista 3,6m. Sehän piti viedä Japaniin. Kyllä tuollaiset pätkät pitäisi saada ilmaiseksi eikä normi hinnalla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 63)