Keskustelut Metsänomistus Uusi metsälakiesitys luovutettu ministeri Jari Koskiselle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)
  • Uusi metsälakiesitys luovutettu ministeri Jari Koskiselle.

    TV!:n uutisten mukaan uusi metsälakiesitys on tänään luovutettu maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle. Hänen mukaan ajanmukaistetaan metsälakia.

    Osana uudistamista uudessa metsälaissa annetaan metsänomistajille enemmän vapautta ja vastuuta omien metsiensä hoidossa. Kaadettavien puiden ikää ja järeyttä esitetään säädöksissä poistettaviksi.

    Lain valmistelutyöt aloitettaisiin syksyllä (siis välittömästi) ja se tulisi voimaan vuoden 2014 alusta.

    Jäiköhän olennaisin asia tahallisesti vielä uutisoimatta? Harjoitetaanhan meillä metsätaloutta näillä näkymin tulevaisuudessakin hirvitalouden ehdoilla.

  • jees h-valta

    Montakohan vuotta vielä keplotellaan eteenpäin olemattoman asian vatvomisessa?
    Juuri mitään kovin dramaattista ei lainmuutoksessa ole.
    Jos joku hiukan aiemmin päättää hakata metsänsä niin tästä sukupolvesta niitä ”köyhän” arvostelijoita varmasti vielä piisaa.
    Vaatii kyllä suurta kansalaisrohkeutta lähteä edes näitä muutoksia toteuttamaan käytännön tasolla.
    Eikä tähän olla valmistauduttu mitenkään joten kukapa mielellään havupuuta kuitukoosta alkaa vielä poikki vetämään.
    Oma metsätalouteni tavallaan on nykypäivitetty versio ja voisin aivan konkreettisesti alkaa pistämään esim. haapaa rattaille.
    Tämän päivän energy-tarjous oli jo lähes päätähuippaava mutta tein kuitenkin vain kannonnosto- ja tuulenkaatokauppaa.
    Mutta vakavasti pistää miettimään koska sitä ihminen rahaa tarvii?
    Nyt kun vauhti ei vielä päätä huippaa vaan eläkerollaattorien mm-kisoihin vai?

    jees h-valta

    Onkopa teille tullut suoraan puhelimitse puunostohaluja perjantai-iltana seiskan uutisten aikaan?
    Minulle tuli ja olen siitä kovasti otettu!
    (Ja sellainen firma jonka kanssa en aiemmin ole kauppaa tehnyt)
    Pidän tämän kaupallisen metsätalouden lähtölaukauksena ja siinä kyydissä ei kerkiä välilisävaloja käyttämään.

    mehänpoika

    Kovasti on metsästysorganisaatioilla ollut viime aikoina tarvetta tiedottaa metsästysmatkailun soveltuvuutta Suomalaisiin yksityismetsiin osana luontomatkailua. Tutkimusta on tehty jo vuosia mm. Sitran, elinkeinoministeriön ja mmm:n toimesta jopa yhteisinä tutkimushakkeina.

    Pohjana on pidetty erillisen kyselynä tehdyn tutkimushankkeen osoittamaa muutosta Suomalaisten metsänomistajien arvoissa. Huomattava osa metsänomistajista nimittäin pitää muita kuin puuntuotannollisia arvoja tärkeimpinä omissa metsissään. Miten ovelasti lie kysymykset kyselyyn asetettu? Tarkoitushakuisuuttako?

    hemputtaja

    No nyt se sitten tulee. Jotkut ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Toivottavasti se myös pidetään metsälakina, eikä sotketa siihen noita ”muiden omistamien metsien kunnosta huolestuneiden city-piiplojen”.

    Nytkin joku heistä höpötti tv:ssä vanhoista metsistä ja monimuotoisuudesta, melkein tippa simmussa. Eivät onnettomat tajua, että esim. vanha metsä ei ole monimuotoinen. Se vain on ja odottaa myrskyä tai metsäpaloa, että pääsisi monimuotoistumaan.

    Aikanaan metsälaki tehtiin, kun meno metsissä oli aika rietasta. Ite en tuota näe kuinka nyt käy. Luultavasti ei kovin pahasti.

    jees h-valta

    Hemputtaja huomannut tuon myös mikä itseäkin ärsyttää lähes aina (silloin harvoin kun edes metsäasioista TV.ssä mainitaan) että aina siellä on vähintään heti toisena haastateltavana joku huolestunut ”ympäristöpipero” joka pitää saada lausumaan julki ympäristöväen huolen lähes kaikesta yksityismetsätalouden toiminnasta aiheutuvasta katastrofista luonnolle.

    Leevi Sytky

    Ympäristöliike on oikealla asialla. Suojelualueita on lisättävä. Vesistöjen suojelusta on pidettävä erityistä huolta.
    Jessekään ei välitä/ymmärrä luonnonsuojelun merkityksestä yhtään mitään. Pääasia on ettei hirvet syö niitä haavan taimia.

    Hemputtaja taas on uskollinen ”essonbaarijengille”, joka vastustaa kaikkea mikä liittyy Vihreisiin. Eikä hänkään ymmärrä mitään luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeydestä.

    Tolloja ovat.

    Kuitupuunkasvattaja

    En saisi laittaa tätä kysymystä tähän ketjuun, mutta:

    Elikkä Jees aikoo laittaa haapaa kohta rattaille.

    Harjavallan Jees aloitappa vaikka uusi ketju ja kerro haavasta ja hybridihaavasta etenkin:

    – paljonko on haavan kiertoaika?
    – kauanko olet nyt kasvattanut haapaa / hybridihaapaa yli 0,5 ha kuviolla?
    – vihjaa vähän paljonko haapaa on nyt kasvamassa
    – paljonko rinnankorkeusläpimitat vanhimmilla tai suurimmilla kohteilla?
    – onko haapa sopimusviljelyä?
    – oletko sitoutunut myymään puusi tietylle asiakkaalle? Saatko myydä muille?
    – uskallatko antaa kantohinta-arviota tai antaa tietoa kantohinnasta, jos se on jo sovittu sopimuskasvatuksessa?
    – millaiset maapohjat olet laittanut haavalle?
    jne

    Kaikki tämä on todennäköisesti jo kerrottu vanhalla palstalla, mutta kun sitä ei nyt helposti saa kaivettua esiin.

    Kaikki tämä uteliaisuudesta ja myös siksi, että nämä oman tiensä kulkijat ovat monesti saaneet hommat pyörimään toisin kuin laumalampaat.

    jees h-valta

    Kiitos mielenkiinnosta kuitupuunkasvattaja! Perästä kuuluu sano torvensoittaja mutta teen sen vasta huomenillalla kun satuin nyt vasta lukemaan tämän aivan asiallisen kyselysi.

    Leevi Sytky

    Tamperelaisella on aivan väärä käsitys Vihreästä Liikkeestä. Ovat saaneet paljon hyvää aikaan luonnonsuojelun puolesta.
    Mutta paljon on vielä tehtävää.

    Gla

    Suomen luonnonsuojeluliiton kanta oli arvattavissa. Vapaudet ovat pahasta poislukien harsinnan laskeminen kasvatushakkuuksi. Eikä Eräjä täysin väärässä ole. Muistammehan ajalta ennen palstauudistusta Ekometsätalouden liiton tiedottajan kuvaileman tapansa hoitaa metsäänsä. Siinä kuvio aukkohakattiin ja istutettiin kuuselle, mutta jätettiin hoitamatta sillä seurauksella, että tilalle kasvoi kolmimetrinen täystiheä pihjalapuusto. Se kuulemma oli sekä ympäristön, että talouden kannalta hyvä menetelmä. Tämä oli tilanne pari vuotta sitten, nykytilaa en tiedä. Toki kustannustehokas se on, koska tavanomaista negatiivista kassavirtaa ensimmäisinä vuosikymmeninä eli omistajan elinaikana ei tule. Lisäksi monimuotoisuus laajemmassa mittakaavassa varmasti paranee, koska vastaavia pusikoita ei juurikaan metsistämme tapaa. Olisiko kuviotason monimuotoisuus kehittynyt hiukan perinteisemmällä hoidolla paremmin, siitä varmaan löytyy jo erilaisia mielipiteitä. Samoin omaisuuden arvon kehittymisestä.

    Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että kun vihreidenkin kaipaama metsänkäsittelymenetelmien laajentaminen on toteutumassa, alkaakin parku metsänomistajien mahdollisuudesta päättää entistä itsenäisemmin metsiensä hoidosta.

    SLL: ”Lainsäädännöstä ja metsätalouden toimenpiteistä huolimatta luonnon monimuotoisuus metsissä vähenee edelleen. Suunnan kääntäminen edellyttäisi vahvempaa lakisääteistä suojaa.

    Lakiesitys mahdollistaa myös aiempaa intensiivisemmän puun kasvatukseen ja entistä nuorempien metsien hakkuun, mikä voi heikentää metsäluonnon tilaa.”

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)