Keskustelut Metsänomistus Uusi malli metsänomistajien ja metsästäjien yhteiseksi eduksi

  • Tämä aihe sisältää 140 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Nostokoukku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 140)
  • Uusi malli metsänomistajien ja metsästäjien yhteiseksi eduksi

    Suomalainen malli, jossa metsänomistus ei itsessään anna maanomistajalle mahdollisuutta vaikuttaa omien maiden riistakantojen määrään, on aikansa elänyt. Suurten sorkkaeläinten metsästyksen pinta-alavaatimus (500 ja 1000 hehtaaria) käytännössä antaa ukkoutuville metsästysseuroille vapaat kädet kasvattaa omaa karjaansa muiden mailla, vastaamatta kuitenkaan karjankasvatuksen haitoista.
    Samaan aikaan erityisesti täällä Uudellamaalla on laaja joukko nuoria innokkaita metsästäjia, jotka mielellään kasvaisivat metsästyskulttuuriin, jos vain seurojen ovet aukeaisi. Laajempi metsästäjäreservi auttaisi ilman muuta pitämään sorkkaeläinkannat kurissa ja varmistaisi metsästyskulttuurin jatkumon yli sukupolvirajojen.
    Tätä ongelmaa purkaaksemme olemme alkaneet touhuta Ruotsin mallin mukaista järjestelyä, jossa metsästysseura aidosti maksaa maanomistajalle metsästysharrastuksesta ja sen sivuotuotteena tulevasta riistalihasta. Erityisesti Uudellamaalla nuoret ovat tottuneet maksamaan hyvistä harrastuksista ja parin tonnin vuosimaksu ei monellekaan ole iso raha metsästys- ja luontokokemuksista. Uskokaa tai älkää, nuorilla metsästäjillä on valtava into metsästää ja tehdä riistanhoitotyötä niin että kannat palautuvat järkevälle tasolle.
    Käytännössä maksamme maanomistajille vuosivuokraa 20-35 €/ha, ja arvolupauksemme on huolehtia tehokkaasta metsästyksestä. Tällä korvaustasolla maanomistajakin saa edes pienen palautuksen metsästyksen kaupallisesta arvosta ja riistatuhoista.
    Myönnettäköön, että toistaiseksi metsästysmaamme ovat aika pienet, mutta uskomme niiden laajenevan nopeasti.
    Miten suhtaudut metsänomistajana malliin? Ja erityisesti, minkälaiseksi kompensaatiorakenne pitäisi kehittää, jotta joskus vuokraisit maasi jollekin kaupallisella pohjalla toimivalle seuralle?

  • Itämaan ihme

    Varmaan joku keski-eurooppalainen gentlemanni on tottunut myös siihen, että ampumatilanne on taattu. Se ei ihan joka paikassa ole meillä mahdollista.

    Mielenkiinnosta katselin Afrikan jahtipaketteja, siellä annetaan saalistakuut, 3 elukkaa, matkat, ruuat, troofet yms. 2390€.

    Jos on antaa saalis takuut, niin eikun lupia myymään. Kyllähän esim. Hirvi ja metso on Keski-Euroopassa todella arvostettuja riistaeläimiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ajatellut ”vierailijoina” niinkään turisteja, vaan ihan meidän omia maattomia metsästäjiä, jotka ovat vailla tilaisuuksia päästä metsästämään, kuten ketjun aloittaja. Seuroihin liittymiseen on monenlaisia kynnyksiä. Vierailijat eivät olisi niin vaateliaita kuin turistit ja heitä voisi ottaa mukaan aina tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Pelkkä osallistumismaksu voisi olla pieni ja sitten erikseen maksu onnistuneista kaadoista ja lihaosuuksista jos niitä saa. Vierailijoista voisi jopa saada koeteltuja ja hyviksi havaittuja uusia jäseniä seuroihin. En tiedä toimisiko mutta yksi vaihtoehto jakaa taakkaa syksyisin.

    Perassic Park Perassic Park

    Kannatta Rane muistaa tuon kaiken perustuvan vapaaehtoisuuteen. Ne ovat vapaa-ajan harrastustoimintaa, jota tehdään omaan piikkiin.

    Noille asetettaisiin käypä hinta ja kaikki tehtäisiin palkkatyönä, homma loppuisi saman tien.

    Itse asiassa metsästysseurat ovat monesti ainoita toimijoita, jotka saavat talkoopohjalta asioita aikaan nykypäivänä.

    Nostokoukku

    Olen aina karsastanut ”vain rusinat pullasta” mentaliteettia. Venettä en antaisi turistin tervata, se on kevään hupaisimpia hommia. Mutta miksi minun pitäisi putsata sen sonnat? Tuskin sekään alkaa minun jätöksiä siivoamaan. Jokainen siivotkoon ja vieköön omat sontansa mukanaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Annelin esittämä malli ei ole uusi. Omassa seurassani vieraita voi tuoda mukana isännän vastatessa vieraastaan. Muutama uusi jäsen on tällä tavoin saatu joukkoon mukaan ,mutta se ei riitä . Kaksi lähtee ja yksi saadaan tilalle. Muutama vuosi sitten kolme jäsentä poistui yhtä aikaa muonavahvuudesta. Kyseinen syksy näytti haastavalta. Yksi seuran jäsenistä teki jahdin kynnyksellä”löydön”, jonka seurauksena uusi kaveri ilmaantui jahdin alkaessa kokoontumispaikalle. Käteltiin ja esiteltiin toisemme. Tulokkaalle määrttiin passipaikka ja 20 minuutin kuluttua lojui kaksi vasaa syrjällään hänen passipaikallaan. Sama tahti jatkui niin kauan ,kun hän viihtyi porukassa. Muut kiireet veivät valitettavasti miehen parin kauden jälkeen . Hirvijahti ei ole kaikki kaikessa.

     

    Visakallo Visakallo

    En ole itse metsästäjä, mutta kannatan sitä ehdottomasti. Lisäksi pyrin omilla toimillani edesauttamaan erityisesti hirvenmetsästystä maillani. Paljon kuulee sitä, että nykyiset metsästäjät ikääntyvät, eikä nuoria ole enää niin paljon tulossa toimintaa jatkamaan. Suomi on kaupungistunut, ja samaan aikaan ikäluokat ovat huomattavasti pienentyneet. Kysynkin nyt parhailta asiantuntijoilta, eli metsästäjiltä, olisiko hirvien ammattimainen metsästys mitenkään mahdollista Suomessa? Minkälaiset olosuhteet se vaatisi? Mitkä olisivat sen suurimmat esteet? Minkä verran lainsäädäntöä olisi muutettava? Korostan, että itselläni ei ole asian suhteen mitään intressejä eikä suunnitelmia. Revat pitäköön vapaata tästä keskustelusta!

    Nuakka

    Kahden eri tutun kokemuksia pyrkimisestä kahteen eri seuraan: Talkoita, talkoita, pisteytyksiä, maksuja jos yrität päästä hirvimetsälle. Toisaalta valitellaan ukkoutumista, toisaalta tehdään kaikki mahdollimen ettei kukaan uusi tulisi porukkaan. Golfklubitkin,  jotka pärjäävät sulkeutuneisuudessaan metsästysseuroille, myyvät erilaisia vieraskortteja. Muutama maksava asiakas antaisi vauhtia ja tehoa metsästykseen, eikä nahisteltaisi siitä kenen koiralle tänään saa ampua. Parille seuralle maata ”vuokranneena” olisi kiva kokeilla jotain uutta ja ehkä tehokkaampaa, eikä tarvitsisi kerätä luvattomia nuolukiviä eikä antaa hirvivinkkejä  vuodesta toiseen kuuroille korville.

    suorittava porras suorittava porras

    Talkoot kuuluvat lajin luonteeseen ja ne on vain lusittava. Hirvitornit on tehtävä ja passipaikat raivattava. Ampumataitoa tulee pitää yllä harjoittelemalla riittävästi. Kaikki tämä ei tapahdu itsestään. Jos ei halua osallistua näihin perusaskareisiin, on valinnut väärän harrastuksen. Paikka yhteisössä on ansaittava osallistumalla myös oheistoimintoihin. Kokemus ja paikallistuntemus kehittyvät siinä sivussa.

    Mitä tulee kaadon markkinoimiseen ja rahastukseen sen tiimoilta ,voi herättää porukassa tyytymättömyyttä ,kun jollekin ulkopuoliselle tarjotaan mahdollisuus kaatoon rahasta ja joku aktiivisesti seuran toimintoihin osallistunut menettää samanaikaisesti mahdollisuutensa saada saalista. Joukkoon mahtuu paljon sellaisia ,joiden ”kuiva kausi” on kestänyt vuosia ja jopa vuosikymmenen. Nämä eivät ole ensimmäisenä  kerjäämässä ulkopuolisia jahtiin. Ahkeroiminen seuran hyväksi on oltava palkitsevaa. Kaupallisessa jahdissa hyöty valuu ulkopuolisille.

     

    Nostokoukku

    Visalle pohdintoja. Metsästysoikeus on sidottu maanomistukseen. Hyväksyisivätkö kaikki maanomistajat ammattikomppanian tulon mailleen? Syntyisikö alueista tilkkutäkkejä, jotka olisivat tehokkuuden esteenä? Ammattimaisuus vaatii aina tehokkuutta. Olisiko kytkös maanomistukseen purettavissa, että ammattilaiset voisivat kulkea missä tahansa? Tilaisiko joku heiltä suoritteen samoin kuin metsäpalveluyrittäjältä? Kuka maksaisi heille palkan, hirvi lihallaan vai työn tilaaja? Hirvitiheydet ovat erilaisia, Suomi on laaja maa. Miten määriteltäisiin komppanian toiminta-alue ? Jossain syntyisi tulosta helposti, jossain on aina hirvi kiven alla. Metsästyslailla on pyritty tietynlaiseen reiluuteen eläintä kohtaan, se ei aina takaa tehokkuutta. Olisiko kansa valmis muuttamaan lakia, että eläimiä voi metsästää keinoja kaihtamatta, tyyliin Ranualainen hirvikoe: ammutaan liikkuvasta Hiacesta seisovaan hirveen. Hirveä ei voi metsästää koko vuotta, tehokas aika on varsin lyhyt. Ammattimaisuus voisi toteutua riittävän laajoilla valtion maa-aleilla, missä ei ole huolta kuin yhdestä omistajasta.

    Nuakka

    Millä tavalla hyöty valuu ulkopuolisille, jos seura saa rahaa, innokkaan metsästäjän josta voi ehkä tulla seuran jäsenkin? Tuskin se vierailija koko hirveä vie mennessään jos sattuu sellaisen ampumaan.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 140)