Keskustelut Luonto Uusi luonnonsuojelulaki

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 160)
  • Uusi luonnonsuojelulaki

    Laitetaan luonnonsuojelulaistakin tulille uusi ketju kun laki on nyt käsittelyssä. HS kirjoitti asiasta viime syksynä (linkki).

    Uudessa laissa on myös hyvää: se ehdottaa suojeltaviksi sellaisia luontotyyppejä joissa on paljon uhanalaisia eliöitä. Tämä tehostaa metsälajien säilymistä. Uutena suurena luontotyyppinä tulisi mukaan luonnontilaiset tai sen kaltaiset purot.

    Metsänomistajan kannalta ehkä eniten mietityttää selvilläolovelvoite uhanalaisten lajien esiintymistä ja luontotyypeistä. Toisena asiana arveluttaa ns. kaavoittamalla suojelu: jos tärkeä kohde merkitään vain yleiskaavaan, sitä ei yleensä tarvitse korvata.

    Yleisökommenteissa esitettiin ajatus että ”saastuttaja maksaa” eli erilaisille maa- ja metsätalouden ympäristövaikutuksille määriteltäisiin hintalappu. Tämä voi tuntua ensin houkutelevaltakin ajatukselta, mutta lisämaksu tavallaan tekisi ympäristöhaitan sallituksi: maksetaan sakko ja asia on sillä ok. Vähän sama kuin hirvituho oikeutetaan maksamalla korvauksia. Lisäksi kumpikaan, ei maa- eikä metsätalous, kestä uusia maksuja kun kannattavuus on nytkin pääosin heikkoa. Parempi ehkä uudistaa sääntelyä ja suunnata liikenevät taloudelliset resurssit sakkomaksujen sijaan suoraan ympäristöhaittojen vähentämiseen, ja kuten ennenkin, myös jatkossa osoittaa ympäristötyöhön tukea, jolla on ohjaava vaikutus.

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008287579.html

  • A.Jalkanen

    Punaisen kirjan päätavoite on kai määritellä kuinka paljon eri tyyppisiä metsiä (ts. metsäluontotyyppejä) pitää sisällyttää suojelualueisiin? Sen asian voisi toimittaa ilman uhanalaisuus-käsitettäkin. Esimerkiksi niin kuin Suomen Luontopaneeli teki: määritteli pinta-alat ja ikä- ja järeysluokat mitä tarvitaan. Olen pahoillani jos Petkeles pahoitti nyt mielensä. Itse asiasta eli metsien suojelusta emme varmaan ole eri mieltä.

    Visakallo

    Biologisen aineiston museointi on tunnetusti haasteellinen laji. Esimerkkinä Egyptin muumiot tai itänaapurin entisen johtajan balsamoitu ruumis. Sanovat nyky-Leninin olevan jo enimmäkseen vahaa ja muovia.

    Petkeles

    Uskookohan Visvakallo ja kumppanit edes lääkäriä vai meneekö liian asiantuntijavaltaiseksi?

    Nimimerkillä: Huolestunut

    Visakallo

    Uskon kyllä lääkäreihin ja opettajiinkin. Kaikille ei vain tuo nimien oikeinkirjoitus tahdo kuitenkaan sujua.

    Timppa

    Uskookohan Visvakallo ja kumppanit edes lääkäriä vai meneekö liian asiantuntijavaltaiseksi?

    Ei kaikkia lääkäreitäkään kannata uskoa. Muutama vuosi sitten keskusteltiin  paljon  kolesterolin estolääkityksestä.  Oli eräs lääkäri Antti Heikkilä, joka väitti, ettei Atorvastatin niminen lääke alenna kolesterolia.  Meikäläisen arvot tippuivat kolmanneksella, kun aloin sitä syödä.  Mahtaisinko olla hengissäkään ilman tuota lääkitystä.  Tuskinpa sen Antin  poppakonstit olisivat tehonneet.

    Tiedetään tästä metsäalastakin, että oppineet professorit suoltavat paikkaansa pitämättömiä teorioita.

    isaskar keturi

    Mikähän on se ”asiantuntijan” määritelmä, joka tekee hänestä ”tavallista” koulutettua ja kokenutta metsäammattilaista (akateeminen maisteri tai tohtori, AMK inssi tai muu ammattilainen) paremman asiantuntijana? Pitääkö olla oikea puoluekirja? Töissä jossain tutkimuslaitoksessa? Jäsen jossain järjestössä? Tai muuten vain ”oikeaa mieltä” asioista?

    Turha täällä lääkäreistä ja kirurgeista kiistellä. Ilman heitä olisi osa luonnon monimuotoisuutta.

    Nostokoukku

    KANNATTAISIKO ensin keskustella mikä on metsää. Onko normaali ”talousmetsä ” metsää ?

    Teufelin Zumi

    Jotenkin tuntuu että nämä samat vakiopalstalalaisten kommentit on jo kuultu jossakin aiemmin, missä kehitys?

    Gla

    Jep. Pari viimeistä vakiopalstalaisen kommenttia tosiaan on jo kuultu.

    A.Jalkanen

    Ihan hyvää keskustelua tänään monessakin ketjussa. Vähän tosikkomaiseksi meni lopussa. Huomenna jatkuu…

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 160)