Keskustelut Puukauppa Uusi ajatus puun hinnoitteluun

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)
  • Uusi ajatus puun hinnoitteluun

    Tukki ja kuitupuun nykyhinnoittelu on lähtökohtaisesti ongelmallinen, kun ostaja voi katkoa puut haluamallaan tavalla. Talteen otetun tukin osuus riippuu sitten monenlaisista asioista, joihin myyjän on hyvin vaikea vaikuttaa. Ongelma on varmasti kaikille puun myyjille hyvin tuttu. Myös ostajan valinta leimikolle on lähinnä arpapeliä, kun katkonnan lopputulos ei ole etukäteen tiedossa.

    Mielestäni kaikkien osapuolten kannalta parempi tapa olisi hinnoitella rungot siten, että rungon tukkiläpimitan (esim 15cm) alapuolisesta osasta maksetaan ”tukkihinta” ja siitä latvaan päin ”kuituhinta”, riippumatta siis siitä mistä kohtaa runko katkotaan.  Käytännössähän puun mennessä moton kouran läpi, kone mittaa rungon paksuuden sentin välein, eli tämä hinnoittelun rajakohta löytyy joka rungosta helposti, ja jäisi siis aina johonkin kohtaan ensimmäisen kuitupölkyn matkalle.

    Tällä tavalla hinnoitellen ostaja saisi katkoa puut täysin omien tarpeidensa mukaan, eikä myyjän tarvitsisi epäillä ja vahtia tukkiosuutensa hupenemista kuitupinoon. Olisi selvä ja reilu peli.

    Tietysti lähtökohtaisesti puukaupassa liikkuisi edelleen sama rahamäärä, eli varmaankin tukkipuun hinta laskisi hiukan, koska joka rungosta tulisi laskennallisesti enemmän tukkia. Homma olisi kuitenkin ajatuksena reilu, ja lisäksi eri ostajien puukauppatarjousten vertaaminen olisi yksinkertaista, kun katkonta ei vaikuttaisi hintaan, kuten se nykymallilla tekee.

    Nykysysteemillä esimerkiksi tukkileimikon myyminen kuitupuulla tilinsä tekevälle ostajalle on aika ongelmallinen yhtälö, ja näistä tahtoo joskus syntyä isojakin riitoja. Tällä mallilla nämä ongelmat lakkaisivat olemasta.

    Millaisia ajatuksia tällainen hinnoittelumalli kanssaihmisissä herättäisi? Ja mikäli muittenkin mielestä ajatus olisi hyvä, niin sitten täytyisi yrittää jotakin kautta edistää asiaa myös käytäntöön?

  • Reima Muristo

    Paikallinen sopiminen johtaa kuskeja yhä enemmän toimimaan ”aivot narikassa” pohjalta, jos heillä yleensä kyseistä elintä on.
    Raakku tapaus on hyvä esimerkki siitä kun tullaan työpaikalle ilveilemään ja osoittamaan mieltään asioista jotka eivät heille kuulu. Näitä pellejä on sitten harvennuksilla tai jopa jatkuvan kasvatuksen kohteessa, tietää lopputuloksen. Puunmyyjä maksaa….

    Metsuri motokuski

    Mersäkonepuolella on aina ollut paikallista sopimista. Tuo nykyinen vouhkaaminen siitä on ollut arkipäivää metsä alalla jo vuosikymmeniä. Kuskit ovat neuvotelleet palkkansa millä töihin tulevat ja mitä muita etuuksia siihen liittyy. Mutta kyllä irtisanomisiakin on hyvin jaettu ja laitettu toimeen aika nopealla aikataululla.

    Reima Muristo

    Vuosikymmeniä on ollut tapana että liitontaulukot tarkastetaan ja siitä aletaan liukumaan alaspäin, persu-retardille jää sitten mielikuva että sopi itse paikallisesti.

    lpjk

    Metsuri motokuski: onko jossain tyyliin  puhelinluettelo, josta löytäis osaavan valvojan hakkuulle? En tunne kuskeja.

    Metsuri motokuski

    Ei taida olla. Varmaan apua saat kun katsot netistä sen alueen hakkuu urakoitsijoita ja kysyt heiltä sopivaa henkilöä. Uskon kyllä että on aika haasteellista löytää sopivaa henkilöä tehtävään.  Missä päin lpjk:n työkohteet sijaitsee ?

    mehtäukko

    Kaikilla aloilla on inhimillisten virheiden ja vikaantumisen mahdollisuus. Ammattitaitoa on saada se heti huomioon, ja tilanne vakiinnutettua.

    Sieltä kautta toiminnan hallittavuus on varmistettava.

    Reima Muristo

    Näin laitetaan Suomi nousuun. Lisää valvojia. Hakkuuvalvoja joka valvoo puunmyyjän etuja, luontokohteille sitten oma valvoja, ihan sitten sen vuoksi kun koneiden ohjaimiin on palkattu peräkammarista joku pooki.
    Onkohan nämä kaikki tarvittavat henkilöt koneen hytissä jossakin junamuodostelmassa.

    Lauri Oinonen

    Keskustelussa kuvastuu hyvin nykyisten vuosikymmenten ja metsäkoneajan tuomat probleemat. ”Vanhaan hyvään isännän linjan aikaan”, mikä on kaukainen muisto vain puun myyjä ”apteerasi” eli mitoitti  tukit ja pyrki saamaan mahdollisimman paljon tukkipuuta. Nyt tämä mahdollisuus on menetetty ja koen, että valitettavasti nyt mitoitetaan tukit niin, että saadaankin kuitupuuta mahdollisimman paljon. Jos haluttaisiin tehdä myös lyhyitä tukkeja, saataisiin enemmän tukkia.

    Kun ennen oli sirkkeliyrittäjiä, saatiin komeaa sahatavaraa ja kookasta sahatavaraan kookkaista tukeista, mitkä nykytoimin menevät energiapuuksi. Tein kolme vuotta sitten koekaupat konesavotalle ja havaitsin kookkaiden komeiden tukkien joutuneen pätkityiksi energiapuiksi. Noista olisin komeita ja leveitä lankkuja ja piiruja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jotenkin tuntuisi luontevammalta että ostaisi hakkuun valvonnan mhy:stä jolla se on yksi palvelu.

    kim1

    Annelii:Mitä siintä,seuraisi jos vaikkapa Upm:n urakoitsijaa mhy:n työntekijä valvoisi?..,heh

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)