Keskustelut Puukauppa Uusi ajatus puun hinnoitteluun

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
  • Uusi ajatus puun hinnoitteluun

    Tukki ja kuitupuun nykyhinnoittelu on lähtökohtaisesti ongelmallinen, kun ostaja voi katkoa puut haluamallaan tavalla. Talteen otetun tukin osuus riippuu sitten monenlaisista asioista, joihin myyjän on hyvin vaikea vaikuttaa. Ongelma on varmasti kaikille puun myyjille hyvin tuttu. Myös ostajan valinta leimikolle on lähinnä arpapeliä, kun katkonnan lopputulos ei ole etukäteen tiedossa.

    Mielestäni kaikkien osapuolten kannalta parempi tapa olisi hinnoitella rungot siten, että rungon tukkiläpimitan (esim 15cm) alapuolisesta osasta maksetaan ”tukkihinta” ja siitä latvaan päin ”kuituhinta”, riippumatta siis siitä mistä kohtaa runko katkotaan.  Käytännössähän puun mennessä moton kouran läpi, kone mittaa rungon paksuuden sentin välein, eli tämä hinnoittelun rajakohta löytyy joka rungosta helposti, ja jäisi siis aina johonkin kohtaan ensimmäisen kuitupölkyn matkalle.

    Tällä tavalla hinnoitellen ostaja saisi katkoa puut täysin omien tarpeidensa mukaan, eikä myyjän tarvitsisi epäillä ja vahtia tukkiosuutensa hupenemista kuitupinoon. Olisi selvä ja reilu peli.

    Tietysti lähtökohtaisesti puukaupassa liikkuisi edelleen sama rahamäärä, eli varmaankin tukkipuun hinta laskisi hiukan, koska joka rungosta tulisi laskennallisesti enemmän tukkia. Homma olisi kuitenkin ajatuksena reilu, ja lisäksi eri ostajien puukauppatarjousten vertaaminen olisi yksinkertaista, kun katkonta ei vaikuttaisi hintaan, kuten se nykymallilla tekee.

    Nykysysteemillä esimerkiksi tukkileimikon myyminen kuitupuulla tilinsä tekevälle ostajalle on aika ongelmallinen yhtälö, ja näistä tahtoo joskus syntyä isojakin riitoja. Tällä mallilla nämä ongelmat lakkaisivat olemasta.

    Millaisia ajatuksia tällainen hinnoittelumalli kanssaihmisissä herättäisi? Ja mikäli muittenkin mielestä ajatus olisi hyvä, niin sitten täytyisi yrittää jotakin kautta edistää asiaa myös käytäntöön?

  • Puuki

    Olen samaa mieltä laadusta. Siitä tulisi maksaa nykyistä selvemmin parempaa hintaa. Lopputuotteessa hintaero 1 ja 3-laadun välillä voi olla helposti 4:n kertainen. Huippulaadun tukkia voi mennä bulkin hinnalla nykyisellä tyylillä.

    JamesJesse

    Tämä ehdottamani hinnoittelumalli ei muuta tilannetta lenkojen ja viallisten tukkien osalta nykyisestä mitenkään, eli kuski raakkaa huonot silmällä ja pölkky menee kuidun hinnalla. Tämä tietysti ihan reilua myöskin, ja kannustaa metsänomistajaa kasvattamaan laadukasta puuta.

    Ehdottamani malli kannustaisi tukkia suosivaa ostajaa käyttämään eri mittoja monipuolisemmin, jolloin ostaja saisi tukin varsin optimaalisesti hyödynnettyä, kuten toki halutessaan nykymallillakin. Nykysysteemillä käytössä voi todellisuudessa olla vain muutama mitta, sekä niitäkin voidaan ääritilanteessa käyttää ”väärin” jolloin syntyy vahinkoa metsänomistajalle.  Näin periaatteellisena ajatuksena, katkonta joka riippuu yksin ostajasta ei saisi vaikuttaa myyjän saamaan puukauppatuloon. Sen ristiriidan tämä malli ainoastaan korjaisi.

    Kokorunkohinnoittelu ei oikein suoraan kannusta kasvattamaan laadukasta tukkipuuta, joten en itse ainakaan ole kokorunkohinnoittelusta kiinnostunut näin puun myyjän ominaisuudessa, kun koetan myydä hyvälaatuista tukkia.

    JamesJesse

    mehtäukko

    Silloin ei ole JamesJessellä hätää, kun on kerran hyvälaatuista tukkia.

    Metsuri motokuski

    Noinhan tänään tehdään kuin ensimmäisessä kappaleessa kirjoitit James.  Kuski joutuu raakkaamaan vajaalaatuiset pois. Tuo useiden mittojen käyttö antaa usein harhaanjohtavan kuvan. Mitat eivät itsessään kerro tarkasta talteenotosta, koska mittojen tekomäärää rajoitetaan ostajan toimesta. Tärkeintä mitä metsänomistaja voi tehdä on tarkistaa että päästään mahdollisimman tarkasti minimi katkonta paksuuteen.  Tietenkin se pitää ymmärtää että minimissäkin on aina sentin kahden toleranssi. Jos metsä on hyvälaatuinen niin normaaleilla katkontapituuksilla pärjätään kun on osaava kuski.

    JamesJesse

    Mehtäukko: Homman pointti on siinä, että jos ostaja katkoo vain 5m tukkia, niin nykysysteemillä minun hyvälaatuisesta rungosta menee pahimmillaan 4m kuitupinoon.

    Tämän ehdottamani mallin mukaan runko hinnoitellaan tukiksi siihen kohtaa, jossa 15cm läpimitta alittuu ja ostaja saa tehdä rungosta sen mittaisia puita kuin parhaakseen katsoo. Eli hinnoittelu ja katkonta vaan irroitetaan toisistaan, ei muita muutoksia.

    Ei pitäisi olla puun myyjän vahinko, mikäli puun ostaja tarvitsee esimerkiksi vain pitkiä sahapuita.

    Metsuri motokuski

    James. Ei kannata kirjoittaa sellaista joka ei ole todellisuutta. Jos teet tuollaisen puukaupan niin kannattaa ottaa joku asiantuntija mukaan.

    JamesJesse

    Metsuri motokuski:  Puun myyjä ei voi useinkaan vaikuttaa siihen onko leimikolle saapuva motokuski osaava vai ei. Eikä myöskään siihen, millaisia mittoja tehdas sattuu tarvitsemaan sinä päivänä, kun hakkuu on käynnissä.

    Eli koska nämä edellä mainitut asiat riippuu vain ostajasta, niin juuri siksi tämä hinnoittelumalli olisi hyvä saada käyttöön myyjän selustan turvaamiseksi.

    mehtäukko

    ”…Ehdottamani malli kannustaisi tukkia suosivaa ostajaa käyttämään eri mittoja monipuolisemmin, jolloin ostaja saisi tukin varsin optimaalisesti hyödynnettyä..” Entäpä kun sahatavara on vietävä jonnekin (ulkomaan)ostajan mitoin?

    ”… jos ostaja katkoo vain 5m tukkia, niin nykysysteemillä minun hyvälaatuisesta rungosta menee pahimmillaan 4m kuitupinoon…” olet sopinut puoleltasi pöljän kaupan.

    Minun kaupoissa on ollut 3,1 – 5,4 m ilman pituusrajoituksia…

    Metsuri motokuski

    Yleensä James ne aloittavat motokuskit eivät mene aukkoja  hakkaamaan. Ne miehet opettelevat pääosin harvennuksella. Olet kyllä oikeassa että myyjän on syytä olla tarkkana katkonnassa että päästään mahdollisimman lähelle minimiä.

    Olin tässä reilu viikko sitten valvomassa metsänomistajan puolesta storan päätehakkuuta. Siinä meinasi motokuskilta lähtee mopo käsistä. Täyty alkaa oikein neuvomaan kuinka puuta tehdään ja miten sitä apterataan. Alkoi tukin latvaosa jäämään niin paksuksi ettei mikään toleranssi riittänyt. No pienen kinastelun jälkeen alkoi homma rokkaamaan ja lopputulos oli tosi hyvää. Annoin siitä myös kiitos palautteen.

    Neuvoksi antaisin että jos itse ette pääse valvomaan työmaata tai ette mitään siitä ymmärrä niin pyytäkää joku kokenut leimikon valvojaksi. Mieluimmin kokenut motokuski kuin kokematon mhy:n edustaja.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)