Keskustelut Metsänhoito Uudet tuulenkaadot

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Uudet tuulenkaadot

    Merkitty: 

    Viikonlopun aikana kaatuneiden kuusten ja mäntyjen tuulenkaatojen kohtalo.  Muutama iso puu meni nurin ja päätyvät varmaankin polttopuuksi .

    Onko parempi että ovat siellä pötköllään kesähelteillä ja palaa syksymmällä aiheeseen ? Jos niitä nyt sieltä alkaa kampeamaan kyytiin niin pitäisikö ne kannot käsitellä? Jos kannot aikoisi käsitellä niin mistä sitä käsittelyainetta ostetaan ?  Näytti olevan aika vähissä paikat googlen perusteella mistä ainetta saisi .

    Syksyllä 2018 harvennettua aluetta mistä puut kaatui ja ilmeisesti tässä välillä ei noin kovia tuulia ole ollut mitä oli eilen……

  • Planter Planter

    Huoltoasemilta ja autotarvikeliikkeistä saa AdBlue liuosta, joka on teknisesti samanlaista kuin ureapohjainen kantokäsittelyaine, vain väriaine puuttuu. Sillä voi käsitellä pienialaiset savotat.

    petep

    Tässä on Tanelin vastaus kantokäsittelyä koskevassa ketjussa .

    Sain eräältä metsäinsinööriltä viestin kyselyyni, tässä lainaus siitä: ”Huoltoasemien polttoaineeseen myytävä liuos on eri tavaraa. Siinä ureaa on vain vähän yli 30 prosenttia ja sekin urea on prosessoitua eli se on raakaa ureaa huomattavasti laimeampaa.”

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tässä sitten vastaus aiheeseen jossa ollaan toista mieltä.

    Taneli on saanut metsäinsinööriltä täysin väärät ohjeet. Ensinnäkin adblueta EI myydä polttoaineeseen. Se lisätään erilliseen tankkiin ja sitä ei missään nimessä sekoiteta polttoaineeseen (diesel tai polttoöljy). Toisekseen adblue ja  kantoureat ovat saman vahvuisia, usko pois, ”Raaka urea” on rakeisessa muodossa, jos siitä on tehty liuos (=laimennos) niin se ei ole enää ”raakaa”. Adblue tehdään hyvin puhtaaseen veteen ja puhtaalla urealla, kantoureaan kelpaa ”raanavesi” ja lannoitelaatuinen urea, joka sekin on hyvin puhdasta. Joissain maissa lannoiteureaan lisätään jonkinlainen pinnoiteöljy tai parafiini, jotta se pysyisi paremmin juoksevana, Suomessa urean käyttö lannoitteena on hyvin vähäistä ja lannoitteeksikin myytävä urea on yleensä ns. teknistä ureaa jota käytetään paljon suurempia määriä vaikkapa liimateollisuudessa.

    Ureaa löytyy myös kuluttajatuotteista. Esimerkiksi urheiluvammoille tarkoitetuissa ns. kylmäpusseissa on urearakeita jotka liuetessaan pussin sisällä olevaan veteen (erillisessä pussissa joka rikotaan) sitoo voimakkaasti lämpöä->pussi viilenee. Jäähtyminen on jopa niin voimakasta että liuotettaessa ureaa kasvinsuojeluruiskussa joku onnistuu aina jäädyttämään ruiskun pumpun. Urealiuosta käytetään lisätyppenä vehnän valkuaisen nostamiseen. Urea tunnetaan myös nimellä karbamidi ja sitä on ihovoiteissa, erityisesti niissä jotka on tarkoitettu kovettuneelle ja halkeilevalle kantapäälle.”

     

    Biltemasta Adblueta taitaa olla sitten paras vaihtoehto jos  käsittelylinjalle  lähtee.

    AdBlue® täyttää standardin ISO 22241-1 vaatimukset.
    Puhdas liuos ureaa ja demineralisoitua vettä, 32,5 %.
    4,7 l

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Väriainetta saa apteekista tai marketin leivontaosastolta nimellä elintarvikeväri. Havupuiden kyseessä ollen on tukkipuun laadun uhkana sinistäjäsieni ja juuri nyt myös kaarnakuoriaisten parveilu. Jos puut haluaa myydä sahalle, kannattaa olla liikkeellä ennemmin kuin myöhemmin. Omaan käyttöön kelvannee myös syksyllä hakattuna mutta kuoriaiset ehtivät sitten lentää rungoista ulos.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos tuulenkaadot antaa olla kannossa kiinni niiden poistamisella ei ole kiire voi myydä hankintatukkina syksyllä.

    Jätkä

    Tollolla on Tollon luulot. Kun juurakko on irronnut maasta, ei siitä ole enää rungolle mitään hyötyä.

    Jos juuret ovat yläpuolelta irronneet maasta tai katkenneet, ei runko enää saa tarpeellista nestevirtausta, joten siihen iskeytyy kirjanpainajat, taikka männyssä nävertäjät.

    Männyssä nävertäjät istuttavat muniensa mukana sinistäjäsienen itiöt puuhun, jolloin toukka saa eväspaketin kuoriuduttuaan. Siksi mänty sinistyy hyvin nopeasti.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tuulenkaatojen sinistyminen riippuu onko juurakkolämpäre iso ja tulevan kesän sateisuus ja kuumuus myös osaltaan ratkaisee. Itsellä useina vuosina ollut kuusituulenkaatoja, jotka ovat kelvanneet myyntitukiksi, kuten Tollo edellä toteaa. Usein sinistymistä aivan tyvessä alapuolella, josta kun vajaan metrin pätkäsee pois syksyllä, loppu ehtaa yleensä. Mänty sinistyy kyllä , jos kaatunut kasvukauden alussa. Lisäksi todennäköisesti kesän mittaan tulee uusia myrskyjä, joten veikkaan petepinkin tuulenkaatojen tuplaantuvan kesän mittaan.

    jees h-valta

    Kyllä, Jätkä ehdottomasti oikeassa tuossa asiassa.

    Ola_Pallonivel

    Itse jätän kaikki tuulenkaadot talvea odottamaan ja pakkasen aikaan sahaan ne 3m kuiduksi. Osa säilyy hyvin, osa ei. Kyseessä enintään muutaman kymmenen motin puut. Nyt viikonloppuna ei kaatunut yhtään, ihme kyllä.

    Yhden 10 litran adblue kanisterin olen tuusannut elintarvikevärin kanssa kantoihin, toiste en siihen rupea. En tiedä, oliko hyötyä vai ei. Mutta helpommalla pääsee, kun tekee homman pakkasella.

    Visakallo Visakallo

    Minä korjuutan tuulenkaadot aina kännykällä. Tämän vuoden puolella ne on korjattu jo kaksi kertaa. Nyt ei ihme kyllä tullut uusia. Tuulen suunta vaikutti tällä kertaa niin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Sitä kannonkäsittely ureaa saa yksinkertaisimmin joltain metsäkone urakoijalta, jos pienemmistä määristä on kyse. Näin minä sen hankin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)