Keskustelut Metsänomistus Uudet metsätietoaineistot

Esillä 5 vastausta, 71 - 75 (kaikkiaan 75)
  • Uudet metsätietoaineistot

    Eilen 1.3.2018 muuttui metsätietolaki ja paljon uusia aineistoja tuli julkiseksi. Kai kaikki tämänkin palstan metsäammattilaiset ovat nettipiuhat punaisina lataamassa niitä?

    Kyseessähän on oikeasti todella merkittävä muutos, vaikka siitä on täällä palstalla oltu aika hiljaa. Käytännössä kaikki metsään.fi -palvelussa olleet tiedot, jotka ennen olivat nähtävissä vain metsänomistajalle, ovat nyt julkisia. Siis kuviorajat, puustotiedot, toimenpide-ehdotukset, metsälain 10 § mukaiset erityisen arvokkaat elinympäristöt, haetut ja toteutetut Kemera-ilmoitukset.

    Näin metsätilan ostoaikeissa liikkeellä olevalle tieto on valtaa ja enää ei tarkkojen puusto-arvioiden pimittäminen onnistu myytävien tilojen osalta. Samoin helpottuu metsätiedon saaminen sellaisille tiloille, joilla ei ole pääsyä metsään.fi -palveluun (omistajat vanhuksia tai kuolinpesiä).

    Aineistot ovat ladattavissa metsään.fi -palvelun kautta, jonne on tullut uusia osio, jossa ilman kirjautumista voi ladata aineistoja.

    Tähän joku heittää heti vastalauseena, että metsään.fi -tiedon taso on mitä sattuu, eikä sillä tee mitään. Ehkä välillä onkin, mutta nyt tuli myös julkiseksi, miten minkäkin kuvion tieto on kerätty! Laserkeilaus, maastomittaus, ja niihin mahdollinen malleilla kasvatus. Kaikki löytyy datasta. Siitä voi sitten arvioida myös tarkkuutta, jos osaaminen riittää. Esimerkiksi puuston pituustietohan on laserkeilauksella tarkempi kuin millään muulla menetelmällä arvioiden.

  • Nimetön

    Visakallo on kirjoittanut tässä ketjussa:

    ”Eniten minua on ihmetyttänyt mahdollisten Metso-kohteiden summittainen hajakylvö pitkin Suomen metsiä. Eipä taida löytyä vastuunkantajaa, vaikka aiheeton merkintä saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa metsänomistajan suuriin vaikeuksiin.”

    ja

    ”Metson vaarana on, että se voikin johtaa metsänomistajan tahdosta riippumattomaan suojeluun. Vapaaehtoisuus ja siitä luvattu raha voikin olla omatoimisesti kivetty tie helvettiin.”

    Selitäs nyt minulle millä ihmeen tavalla Metso-ohjelma vie kivetylle helvetin tielle.

    Visakallo

    Metsänomistajalla saattaa olla tiettyjä suunnitelmia esim. sukupolvenvaihdosta ajatellen. On tarkoituksella hoidettu ja kasvatettu järeää kuusikkoa , jotta siitä voidaan irroittaa nopeasti rahaa, kun sukupolvenvaihdoksen hetki koittaa. Tällaisten kohteiden muuttuminen vasten omistajan tahtoa oravien asunnoksi sopii tilanteeseen erittäin huonosti. Tämä oli vain yksi esimerkki. Pitääkö vääntää rautalangasta vielä muita esimerkkejä?

    mehtäukko

    On tikkoja, liito-oravia, ötökkäarmeija…hiirenporras, purot,norot,tihkupinnat,lähteet…tietyt puustot ja metsäryypit,”vanhat metsät”.

    Järjellisen rajan hävittämiselle ymmärtää jokainen itseään kunnioittava mo, mutta sille ei löydy suojelijaa.

    Nimetön

    Väännäs nyt Visakallo rautalangastasi vielä se miten ihmeessä vapaaehtoisesta Metso -alueesta voidaan vasten tahtoasi tehdä pakkopäätös. Esim. vuonna 2013 koko maassa tehtiin 711 pakkolunastuspäätöstä joista reilut viisisataa tienrakennusten yhteydessä. Luonnonsuojelullisista syistä lunastuksia tehtiin 18. Kuusikon järeys ei taatusti ole peruste pakkolunastukselle.

    Herroja on syytä aina epäillä, mutta joku tolkku epäluuloisuudellakin saisi sentään olla.

    Visakallo

    No, yritetään nyt sitten vielä kerran, jotta Lennikin ymmärtäisi.

    Näitä ”mahdollinen Metso-kohde” – merkintöjä on aivan pyytämättä ja yllättäen kylvetty melkoinen määrä metsänomistajien Metään.fi -kuviotietoihin. Tällainen julkisissa tiedoissa oleva merkintä, – joka voi myös olla täysin aiheetonkin,  saattaa herättää ulkopuolisten suojelu-mielenkiinnon ko. metsäaluetta kohtaan. Saattaa syntyä vuosia kestävä prosessi, jonka kestoa ja lopputolosta ei voi kukaan ennustaa. Esim. Heinolassa pelkkä epäily oravista johti siihen, että kokonaiset ikäluokat tulevat nyt käyneeksi ala- ja yläasteensa parakeissa.

Esillä 5 vastausta, 71 - 75 (kaikkiaan 75)