Keskustelut Metsänomistus Uudet metsätietoaineistot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)
  • Uudet metsätietoaineistot

    Eilen 1.3.2018 muuttui metsätietolaki ja paljon uusia aineistoja tuli julkiseksi. Kai kaikki tämänkin palstan metsäammattilaiset ovat nettipiuhat punaisina lataamassa niitä?

    Kyseessähän on oikeasti todella merkittävä muutos, vaikka siitä on täällä palstalla oltu aika hiljaa. Käytännössä kaikki metsään.fi -palvelussa olleet tiedot, jotka ennen olivat nähtävissä vain metsänomistajalle, ovat nyt julkisia. Siis kuviorajat, puustotiedot, toimenpide-ehdotukset, metsälain 10 § mukaiset erityisen arvokkaat elinympäristöt, haetut ja toteutetut Kemera-ilmoitukset.

    Näin metsätilan ostoaikeissa liikkeellä olevalle tieto on valtaa ja enää ei tarkkojen puusto-arvioiden pimittäminen onnistu myytävien tilojen osalta. Samoin helpottuu metsätiedon saaminen sellaisille tiloille, joilla ei ole pääsyä metsään.fi -palveluun (omistajat vanhuksia tai kuolinpesiä).

    Aineistot ovat ladattavissa metsään.fi -palvelun kautta, jonne on tullut uusia osio, jossa ilman kirjautumista voi ladata aineistoja.

    Tähän joku heittää heti vastalauseena, että metsään.fi -tiedon taso on mitä sattuu, eikä sillä tee mitään. Ehkä välillä onkin, mutta nyt tuli myös julkiseksi, miten minkäkin kuvion tieto on kerätty! Laserkeilaus, maastomittaus, ja niihin mahdollinen malleilla kasvatus. Kaikki löytyy datasta. Siitä voi sitten arvioida myös tarkkuutta, jos osaaminen riittää. Esimerkiksi puuston pituustietohan on laserkeilauksella tarkempi kuin millään muulla menetelmällä arvioiden.

  • mehtäukko

    ”Mitä itse olet aikonut muiden metsälötiedoilla kuuheloida? Haluaisitko kenties muutella naapurin metsätietoja, vai mitä?” tuli Jätkältä.

    Nyt en ymmärrä koko kysymystä.

    harrastelija

    Miksi ihmisten omaisuus täytyy olla kaikkien tiedossa? Tosin verotustiedothan on kyllä ollut jo aiemmin. Ymmärrän, jos valtio kerää koko maan osalta metsätietoa esim. hakkuumahdollisuuksien vuoksi. Nythän pitäisi julkistaa kaikki osakekaupat, esim. asunto-osakkeiden arvon näkisi suoraan, ei tarvitseisi kuunnella ”Retron” pölinöitä!

    Puuki

    ”Tarkkoja arvioita” ei metsään.fi-tiedot tosiaankaan ole, ainakaan siihen asti kun ne on tehty nykyisillä menetelmillä eikä maastolaaserkeilaus taida olla tulossakaan siihen käyttöön.   Mutta se ei poista sitä pöljyyttä, että metsävaratiedot, joiden piti olla yksityisiä, muutettiin yksipuolisella päätöksellä julkisiksi.

    Raivaaja

    Omalla seudulla tulevana kesänä uudet kuvaukset. Lupailevat että nyt pystyy puun pituuden mittaamaan 10 cm tarkuudella.  Ikää lukuunottamatta pitäisi olla tarkkaa tietoa. Aika näyttää.

    Gla

    Onko joku saanut julkiset tiedot auki? Ne on jossain tiedostomuodossa, jota ainakaan minun koneeni ei tajua.

    Jätkä

    ”Mitä itse olet aikonut muiden metsälötiedoilla kuuheloida? Haluaisitko kenties muutella naapurin metsätietoja, vai mitä?” tuli Jätkältä.

    Nyt en ymmärrä koko kysymystä.”

    Ymmärrätkö osan?

    Visakallo

    Samaan aikaan kun osakeomistuksia piilotetaan hallintarekistereihin, ja  yksityisteidenkin pitää laatia osakkaistaan henkilötietoturvasuunnitelmat, läväytetään kaiken kansan nähtäville täysin aiheeton merkintä: ”Mahdollinen Metso-kohde”. Näen jo silmissäni, – kunhan tästä kevät tulee ja lumet lähtee, ja joku porukasta saa koko talven kadunvarressa seisoneen elämäntapa-autonsa käyntiin, luonto-hiippailijat ihmettelemässä aivan tien laidassa olevaa teho-hoidettua talousmetsääni.

    pihkatappi

    Metsään.fi tiedoissa ei kuitenkaan ole 250 vuotiaan männikön kohdalla puuston ikä 250 vuotta, vaan 120 vuotta. Uskoisin että yli 200 vuotias puusto aiheuttaisi myös mielenliikutusta luonto-hiippailijalla, joka luulee että sellaisia on vain Lapin kansallispuistoissa. Olisiko kuitenkin parempi, että Metsään.fi näyttäisi tiedot niinkuin ne on, Suomessa onkin ns. vanhoja metsiä pikku paloina paljon enempi, kuin on annettu ymmärtää. Järkevähän tuollaisia yksittäisiä kuvioita ei ole suojella ilman erityispiirteitä, että sikäli fiksua laittaa puuston ikä viranomaisen toimesta ”neutraaliksi”.

    Visakallo

    Ymmärtäisin paremmin tämän Metso-merkinnän, jos siihen olisi jokin  peruste. Tähän asti ei normaali talousmetsä, eli lähes puhdas ojitettu ja hoidettu kuusikymppinen, vain 350 mottia / ha sisältävä kuusikko ole sitä ollut. Onko nyt jo käymässä niin, että hoidetuista talousmetsistä on tulossa harvinaisia ja sen takia säilytettäviä kummajaisia?

    pikkutukki

    Ei avautunut minun yrityksellä . Jokin mättää .

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)