Keskustelut Metsänomistus Uudet metsätietoaineistot

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 75)
  • Uudet metsätietoaineistot

    Eilen 1.3.2018 muuttui metsätietolaki ja paljon uusia aineistoja tuli julkiseksi. Kai kaikki tämänkin palstan metsäammattilaiset ovat nettipiuhat punaisina lataamassa niitä?

    Kyseessähän on oikeasti todella merkittävä muutos, vaikka siitä on täällä palstalla oltu aika hiljaa. Käytännössä kaikki metsään.fi -palvelussa olleet tiedot, jotka ennen olivat nähtävissä vain metsänomistajalle, ovat nyt julkisia. Siis kuviorajat, puustotiedot, toimenpide-ehdotukset, metsälain 10 § mukaiset erityisen arvokkaat elinympäristöt, haetut ja toteutetut Kemera-ilmoitukset.

    Näin metsätilan ostoaikeissa liikkeellä olevalle tieto on valtaa ja enää ei tarkkojen puusto-arvioiden pimittäminen onnistu myytävien tilojen osalta. Samoin helpottuu metsätiedon saaminen sellaisille tiloille, joilla ei ole pääsyä metsään.fi -palveluun (omistajat vanhuksia tai kuolinpesiä).

    Aineistot ovat ladattavissa metsään.fi -palvelun kautta, jonne on tullut uusia osio, jossa ilman kirjautumista voi ladata aineistoja.

    Tähän joku heittää heti vastalauseena, että metsään.fi -tiedon taso on mitä sattuu, eikä sillä tee mitään. Ehkä välillä onkin, mutta nyt tuli myös julkiseksi, miten minkäkin kuvion tieto on kerätty! Laserkeilaus, maastomittaus, ja niihin mahdollinen malleilla kasvatus. Kaikki löytyy datasta. Siitä voi sitten arvioida myös tarkkuutta, jos osaaminen riittää. Esimerkiksi puuston pituustietohan on laserkeilauksella tarkempi kuin millään muulla menetelmällä arvioiden.

  • Visakallo

    Olisi kohtuullista, että selkeiden kuviotiedoissa olevien virheiden korjaus olisi  mahdollista. Jos esim.  27-vuotias puhdas koivikko on kuviotietojen mukaan 53 vuotias, tai 28-vuotias puhdas kuusikko on kuviotietojen mukaan 53-vuotiasta varttunutta sekametsää, niin jotain olisi silloin asialle pystyttävä tekemään. Samoin esim. taimikot, joissa ei ole mitään hoitotöitä, ei pitäisi olla kiireellisellä työlistalla.

    pihkatappi

    Samaa mieltä, on juuri samanlaisia virheitä ja tietysti hieman erilaisiakin. Pahimpia virheitä ovat 02 kehitysluokan muuttumiset 04 kehitysluokkaan, jos sanot että hakatkaa kaikki uudistuskypsät niin nehän menee siinä samalla, kenen syy ja kuka korvaa aiheutuneen tappion?

    Jätkä

    Jos on itse jo niin merkittävä metsäparoni, että ei kulje metsissän muuten, kuin korkeintaan Pösöllä MG:n ilmaiseksi tekemiä murskebaanoja pitkin, niin silloin ei auta tukeutua ilmaisiin ohjelmistoihin, vaan pitää palkata metsänhoitaja ramppaamaan maastotöissä.

    Joskus MH:n kaudella metsiä käsiteltiin talouskirjojen perusteella. Niissä oli laadittu kuviokohtaiset hoitosuunnitelmat kuten yksityis-metsätaloussuunnitelmissakin.

    Mehän alettiin sitten leimaamaan kolmos kl:n kuviota. (Koko leimikkoalue oli yli tuhat hehtaaria) – Alussa oli todella niukasti lähtevää, alue oli kuitenkin harvennettu 16 vuotta aikaisemmin.  Lopetettiin homma ja tehtiin pieni maastotiedustelu, koko parikymmentä hehtaaria oli samassa tilassa. Jossain oli virhe, mutta se ei ollut meidän murhe.

    Kyllä muuten puunkorjuuyritykselläkin pitäisi jonkinlainen ammattitaito ja -vastuu siitä olla.

    jees h-valta

    Onhan sitä säätöä näyttänyt omissakin olleen jo useammankin kuvion osalta. Välillä joku männikkö on hakkuukypsää ja välillä se onkin pudonnut varttuneeksi. Mutta oma tulkintahan siinä riittää kun käy paikanpäällä kurkkaamassa. Ja onko se sitten väliä jos joku menee joskus hiukan ennen aikojaankin nurin. Metsähän kasvaa uudesti.

    mehtäukko

    Aloitukseen kommentoiden, toisten omaisuusasioiden levittelystä en kyllä pidä yhtään.Miksi tällainen sosialisointi?

    Jos tiedonsaanti olisi rajattu oikeaan ammattimaiseen käyttöön, mutta jos/kun kaikenlaiset kuuhelot pääsevät sorkkimaan tietoja, lopputulos voi olla monessa metsälössä vaikka mikä.

    Jätkä

    Mitä itse olet aikonut muiden metsälötiedoilla kuuheloida? Haluaisitko kenties muutella naapurin metsätietoja, vai mitä?

    Visakallo

    Olisi yhteiskunnallisen tasapuolisuuden ja avoimuuden mukaista, että myös ympäristöjärjestöjen rahoitusta avattaisiin.

    Kivelänhanttu

    Luontokohteita yritin katsoa metsään-fi:sitä en saanut näkymään. Kyseenalaista tarviiko niitäkään näyttää. OP-metsä sivulle kun laittaa kiinteistönumeron saa tilarvion, törkeää !.

    Metsäkupsa

    Kävin tilani läpi OP-metsän arvonmäärittelyinä läpi.Tilakohtaiset heitot suuntaan tai toiseen olivat joskus huomattavia.Mutta tilojen yhteisarvo kyllä sattui yllättäen kohdalleen.Tämä on nykyaikaa ja jatkossa varmaan tarkentuu ja eri sovellutuksia tulee.

    Menninkäinen

    Aika isoja heittoja kun vertaa vaikka metsään.fi arvioita tuonne op-metsä arvioihin. 40 hehtaarin kiinteistöllä keskitilavuus heittää 45 m3/ha. Alkaa tulla kiinteistön hinta-arvioon jo pientä heittoa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 75)