Keskustelut Puukauppa UPM puunhankinta, eikä kun…

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • UPM puunhankinta, eikä kun…

     

    Upm uutisoi 2015 vetäytyvänsä pohjoisen, mm. Kainuun, alueelta ja ajoi puunhankintaorganisaationsa sekä puunkorjuun alas. Seurauksena oli mm. yrittäjien konkursseja.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/upm-vet%C3%A4ytyy-kainuun-puumarkkinoilta-1.127501

    Nyt, vain kolme vuotta myöhemmin 2018, upm ilmoitti palaavansa pohjoiseen ja ajaa puunhankintaorganisaatiota sekä korjuuta taas ylös….Rekryjen perusteella on palattu ainakin Suomussalmelle saakka.

    https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/upm-palaa-kainuun-puumarkkinoille/

    Ihmetyttää tämä lyhytnäköisyys. Pettikö strategia, yllättikö biotalous vai mistä tämä ees taas rimpuilu?

    Kilpailu on tieten hyvästä. Omat myynnit siirtyneet muille alueella vaikeampinakin aikoina pysyneille toimijoille, pysyköön nyt siellä toistaiseksi. Eihän sitä tiedä vaikka upm taas pakenee laskusuhdanteessa.

    Millaisia ajatuksia herättää pohjoisen ”reservaatissa”? Jokos on päästy palaajan kanssa kaupoille?

  • Nimetön

    Saman olen huomannut tässä Oulunläänineteläosassa vaikka Pietarsaari on aika likellä niin aika vaisua oli UPM:n puunosto 3-4 vuotta takaperin. Vähän ennen kuin MG  Äänekosken uus tehas käynnisty niin Umppi aktivoitu ja lisäs ostoasiamiehiä ja kuljetusta siirsi rautatielle.. No ei kaukaa nytkään puuta osta vaan aikatarkkaan Raahe on ostoalueen Pohjonen raja.

    Rane2

    Eräs tuttava oli tehnyt hankintakaupat mäk 34 e.Ei paha.

    Nimetön

    Niin ja Oulunläänin länsilaitaa tarkoitin ja Pietarsaaren ja Raahen väli vain 163km.

    Nimetön

    Saman 34e umpilta minäkin kuulin mutta varmaankin sisältää jo kaikki mahdolliset lisät.

    ate

    Täällä itäisessä Suomessa on pantu sama asia merkille. Merkille on pantu myös Tornatorin voimakas toiminta metsätilamarkkinoilla ja nimenomaan ostopuolella.

    ”Tornalle” tuntuu kelpaavan pienemmätkin tilat ja saa olla taimikkoakin ihan reilusti, niin kaupat syntyy. Puheiden mukaan tiloista maksettava hintakin on sellainen, ettei yksityisellä ole juuri saumaa kisata, jos Torna on mukana. Siellä uskottanee vahvasti biotalouteen ja metsien arvon merkittävään muutokseen tulevaisuudessa.

    Onko perinteisten metsäyhtiöiden aktivoituminen pohjoisessa ja osin täällä idässäkin on seurausta ”kiinalaisten” biohankkeista? Ehkäpä halutaan pitää raaka-aineet ja markkinat omassa hanskassa ja estää uusien toimijoiden ”vapaa mellastus”. Pohjoisen Suomen metsien päätyminen ”kiinalaisten” reservaatiksi olisi paha takaisku kotimaiselle metsäteollisuudelle ja sen tulevaisuuden hankkeille.

     

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    UPM vetäytyi pohjoisesta finanssinero waalruusin käskystä. Sama jäpikkä väitti, että äänekoskea lukuunottamatta kaavaillut sellu- ja muut hankkeet jäävät piirustuslaudalle.

    Kyörälle metsä tarkoittaa hirvenmetsästystä. Puoli vuotta (vuodesta) harrastaa päätoimisesti erilaisia metsästysaktiviteetteja. Ei oikein näe metsää puilta. Taitaa olla peräti UPM:n hallituksen puheenjohtaja. Rahan tekoon ei paljon järkeä vaadita.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Puusta,etenkin kuidusta tulevaisuudessa tulossa entistä halutumpi,etenkin jos osakin suunitelluista investoinneista totetuu.Kulisseissa kolme suur-metsäfirmaa kyllä tekee kaikkensa,että muiden suunitelmat uusista investoinneista vesittyisivät.Metsäteollisuus elää uutta kukoistusta,UPM;velaton ensikertaa sataan vuoteen.Lyhyt jänteistä osin firmojen toimet menneinä vuosina olleet,mutta se on sitä kuuluisaa jälkiviisautta.

    Edellä kommentoitiin Tornatorin maan hankintaa,heille semmoinen taimikkopalstakin kelpaa,koska heillä on aikaa ja varaa 10-15v antaa kasvaa oston jälkeen.Niin silloin taimikko on muuttunut kuituharvennusmetsäksi ja arvokasvuvaiheeseen.

     

    Apli

    Ensiajatuksena UPM ja Tornatorin aktiivisuus tuntuu hyvältä,  muta sitten kun puhutaan muiden hankkeiden torppaamisesta, hmmm.. Kemijärven pojathan syyttää siitä eniten Metsäliittoa.  Tulee mieleen ajatus että onkohan sittenkin UPM itse mukana jossain näissä uusissa suomen selluhankkeissa? Aika näyttää..

    harrastelija harrastelija

    UPM löi jäihin Kainuussakin puun oston, kun lopetti 4 paperitehdasta ja möi sahan. Pohjineen metsän myynnissä jostakin syystä sijoitusasiakkaiden kanssa sitten teki ”pakkosopimuksen” puun ostosta ja hoidosta! Suurin sijoittajan ostama ha-määrä osui silmiini 25 000 ha. Sille kun on etuosto-oikeus, niin alkaa kannattamaan! Kajaanin kaupungillakin oli enimmillään n. 8 000 ha ja sopimus UPM:n kanssa. Nyt Prikaatin harjoittelualueeksi on mennyt pari tuhatta ha ja kaupunki kilpailuttaa markkinat.

    Oli varmaankin hölmön hommaa, että laman aikana UPM möi ensin metsiään kelle vain, nyt tilanne on muuttunut. Aikoinaan Kajaani OY:llä olimetsää (yksityisiltä vuosisata sitten puoli-ilmaiseksi tai ilmaiseksi ”ryöstetty” n. 270 000 ha. Kymi Kymenen fuusion myötä koko metsäkiinteistö meni pelkästään Kainuussa reilusti yli 300 000 ha:n. Sillähän olisi jo ruokkinut mahdollisesti tulevan Kaicellin!

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)