Keskustelut Puukauppa UPM pettää puukaupassa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 116)
  • UPM pettää puukaupassa

    Mielenkiintoista keskustelua UPM:n omilla nettisivuilla osoitteessa:

    https://www.facebook.com/Metsamaailma/

    Lainaan tähän osan omalla nimellään (Toivo F. Hyvärinen) kirjoittajan jutun:

    ”UPM:n omilla nettisivuilla UPM PUUKAUPPA –otsikon alla kirjoitetaan mm näin:
    …”Onnistunut puukauppa alkaa yhteydenotolla UPM:n metsäasiakasvastaavaan”…
    Monivuotisena UPM:n osakkeenomistajana uskaltauduin kerrankin luottamaan UPM:n lupauksiin ja myin leimikkoni UPM:lle. Hakkuu tapahtui nyt kevättalvella 2016.
    Kun tuli tilityksen aika, niin vaikka puumäärä oli kasvanut noin 1400 kuutiosta yli 1600 kuutioon, niin rahaa oli kuitenkin tulossa vähemmän kuin metsänhakkuusopimuksessa oli arvioitu. Epäilykseni heräsivät.
    Kun ryhdyin selvittämään asiaa, niin siitä vasta alkoikin UPM:n edustajien kiemurtelu, venkoilu ja jopa muistin menetys. Ns motolistoja ei tahtonut löytyä millään käyttööni.
    Olen hankkinut kahdelta ulkopuoliselta taholta toisistaan riippumattomat selvitykset siitä, miksi hakkuu on mennyt metsänomistajan kannalta huonosti. Syy on männyn ja kuusen katkonnassa. Selvää tukkia on mennyt kuitupuupinoon. Loppulausunnoissa todetaan, että UPM:n katkonta on ollut törkeän huonoa leimikossani.
    Erittäin maltillisten laskelmieni mukaan, jotka olen tehnyt yhteistyössä MHY:n kanssa, tappioni on 10.400 euroa. Tämän summan olen vaatinut UPM:ltä maksuun.
    UPM:n edustajat eivät halua neuvotella eikä millään lailla sovitella vaan kylmästi vetäytyvät ”huonomuistisina” suuren pörssiyhtiön siipien suojaan, vaikka vastapuolena on luottamukseen perustuvan puukaupan myyjäosapuoli, joka on vielä UPM:n pitkäaikainen osakkeenomistaja. Kannattaako pörssiyhtiön pitää palkkalistoillaan asiakaspalvelutehtävissä ”huonomuistisia” henkilöitä? Luottamus ja sen menetys on huono asia myös pörssiyhtiölle. Vai mitä siellä UPM:ssä ajatellaan?”…

  • kuusessa ollaan

    Motokuski ei saa nykyisin päättää katkonnasta, sen tekee metsäyhtiön luoma aptitaulukko, joka ohjaa hinta- tai mittaluokittaista katkontaa. Jos apti on luotu sellaiseksi, ettei sillä saada kyseisestä metsästä kaikkea tukkia talteen, vika on aptin tekijässä, eli yhtiön konttorilla. Aptia ei saa kuljettaja edes muuttaa, kielto on joillakin firmoilla ehdoton. Muutoin katkonta tuottaisi mittoja, joita sahat eivät voi hyödyntää.

    Jotta kuski voisi ”tehdä tahallaan kuitua tukista”, olisi hänen jatkuvasti laadutettava tukkiosuutta yksittäin napinpainalluksin kuitupuuksi. Tällä laatunapilla kuski voi mutkan tai muun vian kohdalla ohittaa apteerausohjelman päätökset.

    pihkatappi pihkatappi

    Ja kun ostomies sanoo nimenomaan, että kaikkia pituuksia käytetään, että saadaan tukkiosa tarkasti talteen ja totean paikan päällä että nyt vaan tehdään kahta kolmea mittaa ja tukkiosa loppuu 17 senttiin, niin silloin se asia muuttuu, tai hakkuu loppuu. Ostomies ei tuota apteeraus matriisia tee, mutta se on se henkilö jonka kanssa asia pitää käydä läpi, että katkonta tehdään niinkuin hyviin tapoihin kuuluu ja miten kauppakirjasta liitteineen asian helposti ymmärtää. Ei mitään pienellä kirjoitettuja tarvi alkaa lukemaan, asiat pitää olla näkyvillä selkeästi ja niistä lipsumisesta pitää huomauttaa.

    Horjumaton Horjumaton

    *** Kyllähän näillä kolmelle suurelle tukit on pelkkää pakkopullaa. Tai ongelmajätettä kuten Osuuskunnan ostomies loihe lausumaan. Kiima on sellunkeittoon hirmuinen ja siihen pitää raaka-ainetta haalia kiihtyvään tahtiin ja jo valmiiksi halpaan hintaan eli siihen samaan nimellishintaan kuin 35v sitten. Teollisuuden tavoite on pitää kaikkien puutavaralajien hinnat mahdollisimman alhaalla , tottakai.

    Sellufirmat elää kuidusta ja piste.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitäisi olla semmoinen systeemi että näitä paikan päällä kyttäämisiä ei tarvittaisi. Ei sinne kaikki kerkiä kuitenkaan.

    Metsuri motokuski

    Yleisellä tasolla hieman:

    – ostomies ei tiedä apteerauksesta mitään. Hän tietää kyllä pituudet mutta ei pituuksien painoarvoa. Painotukset tehdään aina sen päivän tilanteen mukaan joka tehtaalta pyydetään. Nämä toimitetaan sitten koneelle ja kuskit eivät saa tehdä muutoksia muutoin kuin firman suostumuksella.
    – motokuski ei tosiaankaan muuta tukkia kuiduksi kuin laatuvian johdosta. Korjuuyritys ei saa erillispalkkiota tukeista eikä kuiduista vaan moteista ja keskitilavuuksista
    – kun tukista on ylitarjontaa tehtaalle. Tukkien laatuvaatimuksia korostetaan ja laatuvikaista tukkia ei siedetä yhtään. Usein ensimmäisenä blokataan pikkutukit ja lyhyet mitat.
    – pystyssä olevista puista ei voi määrittää tukkiprosenttia. Leimikon tukkiprosentti ennen hakkuuta on vain arvio. Itsekkin olen montakertaa todennut että pystyssä olevasta metsästä tukkiprosentti menee pieleen melko usein. Oksat piilottavat laatuviat kivuttomasti.

    Näitä huonomuistisia ostomiehiä on kaikilla yhtiöillä jopa sahoilla. Ihan kuin autokaupassa. Täyty muistaa että motit ja tukkiprosentit ennen hakkuuta ovat vain arvioita.

    Horjumaton Horjumaton

    Anneli ; Pitäisi olla semmoinen systeemi että näitä paikan päällä kyttäämisiä ei tarvittaisi. Ei sinne kaikki kerkiä kuitenkaan.

    *** Kovastihan sitä nykyään hehkutetaan kuinka ollaan siirrytty uuteen aikaan ja kaikki alkaa käydä sähköisesti ja etänä. Se että esim. hakkuuta voisi seurata reaaliaikaisesti omalta tietsikalta olisi varsin helppo toteuttaa muutaman webbikameran avulla. Ja tottakai ihan niinkuin motokuski voi tulostaa milloin vaan kesken hakkuun tulosteen kertymistä, pitäisi se olla toki mahdollista myös sille jonka omaisuutta käsitellään. Halua vaan jostain syystä tällä saralla tuntuu toteuttavalla taholla puuttuvan.

    Jätkä

    ”Väärin katkottu”. Se on harvinaisen yleinen harmin aihe.
    Jo kauppakirjaan sovitut sallitut pituudet ja mahdollisesti vielä paksuusluokat kytkettynä niihin, mukaanluettuna se, että alle 4: metrin pituutta saa käyttää vain poikkeustapauksessa, yleinen minimipituus on 43 dm ja kaiken kukkuraksi pitkät mitat on poistettu listalta!
    Kun paremmat sahatavarakauppiaat myyvät vieläkin 60 dm pitkiä soiroja, niin esim. juoksevasta puusta on voitu tehdä kaksi sellaista, eli 12,2 metriä tukkia.
    Nyt firman ohjelmoima kone teettää vaikkapa 46 dm pituista tavaraa kaikkein mieluimmin. Tukkia tulee siis 9,2 metriä ja kolme metriä hyvää – arvokasta tukkia menee kuitupinoon.

    Näin tekee Osuuskauppaväki näinä aikoina.
    Usein tehdäänkin kolmen tukin puusta vain kaksi tukkia, koska ”kone käskee”.

    Noiden hölmöjen katkontojen takia meillä hakkuukoneen käyttäjäksi opiskelevia laitettiin koko koulutuksen ajan MANU – hakkuuseen opettelemaan tukin Apteerausta.
    Jotkut olivat sahahommissa vain muutaman päivän, mutta kovapäisimmät viikkokausia, eivätkä he silti oppineet.
    Apteeraus on taitolaji!

    Visakallo Visakallo

    Tässäkin tapauksessa kiinnostavinta on se, miten tarkasti leimikon puumäärä ja muut tiedot oli ennen puukauppaa selvitetty.
    Onko esim. metsäsuunnitelman tiedot olleet ajan tasalla?
    Onko hakattu kuvio aivan saman muotoinen ja kokoinen kuin suunnitelmassa?
    Onko ostaja nostanut tarjouksessaan tarkoituksella tukin määrää suuremmaks jotta tarjottu summa kasvaisi?
    Onko leimikosta saatu muita tarjouksia, mihin voisi ko. asioita verrata?
    Onko puusto ollut normaalia tiheämpää, jolloin mottimäärä on ollut suurempi, mutta tukkiprosentti samalla pienempi?

    pihkatappi pihkatappi

    Ennenkaikkea tarvittaisiin kaikista tukkipuista pölkyttäinen lista. Sitä ne ei anna kirveelläkään, kun siellä se tieto on että 17 senttiin loppuu tukkiosa vaaltaosassa runkoja ja pituuksia on käytetty lähinnä kahta tai kolmea. Mitä sillä keskijäreydellä tekee, kun olisi olemassa tarkempiakin listauksia.

    Metsuri motokuski

    Eihän se kerro apteerauksesta mitään jos ei päästä aina minimiin. Sehän vain kertoo siitä että metsä on ollut sellainen että automaatti apteerausta on jouduttu muuttamaan. Jos moto annetaan avoimesti automaattiapteerata päästään aina poikkeuksetta minimimittaan.

    On paljon eri tekijöitä mikä estää automaattiapteerauksen eikä se aina ole kuskin vika. Nuo jätkän herjat ovat todella herjoja joita voi vain katkeroitunut moottorisahapuolen ex- opettaja viljellä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 116)