Keskustelut Puukauppa UPM lupaa hyvää.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 128)
  • Koivunkaataja2

    Perkon (P/E) tuotossa taitaa olla sama vika kuin naapuriviljelijän yheksänkympin tuntiansioissat kehumisissa.En alkanut epäillä niitä vaan kysyin kertyykö tunteja,vastasi etteipä monta.

    Oon nähnyt visan metsiä ja kateeksi käy.

     

    .

    jees h-valta

    Voin omasta puolestani myös uskoa näkemättä että Visan metsät tuottaa. Vaikka P-Hämeessä tuppaa helposti juuri nuo kokonaiskuutiot lisääntymään eniten hakkuun jälkeen on kuitenkin selvää että vuosien seuranta antaa osviittaa hyvästä osaamisesta metsän jaksollisella kasvatuksella.

    Timppa

    Paljokos se  Timpan  pääoma tuottaa  (P/E  )per vuosi?   Et vastannut kun kysyin.

    Taitaa olla n 0,15.  Miksikö noin pieni.  Ostohinta vuonna 1927 oli nykyrahassa alhainen.   Tuloa tulee nykyään hyvin.

    P/E ei todellakaan sovi metsätalouden kannat<tavuuden tarkasateluun.

    Perko

    Peliriipuvaisilla on tappion kohdatessaan  taipumusta valehdella jopa itselleen mönkään menneet sijoitukset ja kaupat.  Näköjään sitä samaa on nuo mainokset vaikuttanet aukkohoitajiinkin.

    Metsässä on kuulemma suuri omaisuus, no mitä sitten kun sitä ei siedä myydä? Millä luvuilla Timpan mielestä tulisi vertailla tuottavuutta?

    A.Jalkanen

    Jos halutaan metsätilojen vertailuun yksi luku, miten olisi yksinkertaisesti vuotuinen puuston kasvun arvo per puuston arvo? Vuotuinen kasvu riippuu puuston ja kasvupaikkojen rakenteesta, joten ne sisältyvät mukaan. Ongelmana tässä on se, että yleensä kasvulukuja ei tiedetä tarkasti, joten vertaillaan mieluummin hakkuutulojen ja kulujen erotusta per puuston arvo. Kulut vaihtelevat paljon metsänomistajan tilanteen (mm. omatoimisuus, lainat, vähennykset) mukaan, joten tuo laskelma on jokaiselle erilainen. Jos on tuore tila-arvio tai metsäsuunnitelma olemassa, silloin kasvuarvio on ainakin hetken verran melko tarkka. Vai ovatko nykyiset metsäsuunnitteluohjelmistot jo kasvuarvioiden suhteen uskottavia?

    Planter

    Timppa, ei P/E luvun laskennassa käytetä esihistoriallista ostohintaa vaan nykyhintaa.

    Jos metsiesi hehtaarihinta (jos myisit) tänä päivänä on vaikka  4000 €/ha ja hehtaarituotto 200€/ ha, niin P/E olisi 20.

    A.Jalkanen

    Jos Planterin hehtaarituotto tarkoittaa kasvun arvoa, bruttotuotto olisi 200/4000 = 5 prosenttia. Jos se taas tarkoittaa nettotuloa hakkuista kulujen jälkeen, silloin se on nettotuotto.

    Visakallo

    Perko: ”Peliriipuvaisilla on tappion kohdatessaan taipumusta valehdella jopa itselleen mönkään menneet sijoitukset ja kaupat. Näköjään sitä samaa on nuo mainokset vaikuttanet aukkohoitajiinkin. Metsässä on kuulemma suuri omaisuus, no mitä sitten kun sitä ei siedä myydä?”

    Voisiko Perko hieman avata tuota purkaustaan. Mitä ja ketä sillä tarkoitat? Mitä tuo viimeinen lause tarkoittaa?

    Timppa

    Totta kai, kun lasketaan oikeasti käytetään osakkeiden nykyarvoa pääomana.  Toisaalta nykyään lasketaan myös omaisuusarvojen muutokset tulokseen.  Esim Tornator tekee näin.   Me emme.

    Oikea tarkastelutapa on mielestäni laskea tuottoprosenttia.  Siis esimerkiksi liikevoittoa verrattuna puuston arvoon.   Tämäkin vaihtelee kuitenkin paljon riippuen maapohjan kasvuominaisuuksista, puuston iästä ja puumäärästä.  Ei ole siis mitään selvää tapaa arvioida metsätalouden kannattavuutta, kun puuston hintaa ei voi ennustaa 100 vuoden päähän.

    Joskus  hankinta tuottaa loistavaa tulosta aikanaan.  Joskus ei.  Tämän tiesi jo Aleksis Kivi, joka kertoi Jukolan saaneen jaossa suuren pinta-alan, jossa oli vähän puuta, mikä tietysti kasvoi myöhemmin arvometsäksi.  Sama on tämän meikäläisen puuhamaan laita.  Ostajat ostivat 1927 melkein raiskioksi hakatun tilan, jonka metsistä piti saada vielä puristettua rahaa kauppahinnan maksamiseen.  Tuli vaikeuksia.  Puukauppa pysähtyi käytännössä kokonaan 6 vuodeksi, kun Stalin aloitti  vankityövoimalla tuotetun sahatavaran polkumyynnin Eurooppaan.  Saivat kuitenkin hoidettua velvoitteensa ja nyt voidaan laskea millaisia P/E-lukuja huvittaa.

     

    Planter

    ”Oikea tarkastelutapa on mielestäni laskea tuottoprosenttia. Siis esimerkiksi liikevoittoa verrattuna puuston arvoon.”

    Lasket siis kuitenkin P/E-lukuja, sillä tuottoluku (tuottoprosentti) E/P on P/E luvun käänteisluku.

     

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 128)