Keskustelut Luonto UPM ja SE

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 190)
  • UPM ja SE

    UPM sulkee paparikoneen Raumalla. SE sulkee Kiteen sahan, lomautta kaikkien sahojen työntekijät. Lomauttaa myös Inkeroisten paperitehtaan työntekijät, käytännössä on alku koko tehtaan sulkemiselle (vrt. Kiteen sulkemisen perustelut).

    Kaikki nämä ovat upeita päätöksiä yhtiöiltä. Metsien hakkuut vähenevät, liikenteen päästöt vähenevät (puu- ja kemikaalirekat). Kymijoen saastuttaminen vähenee.

    Kiinalaiset alkavat järkiintyä ja unohtavat Euroopan perukoille rakennettavat tehtaat.

    MG tehdashankeet tulevat saamaan melkoisen valitustsuman vastaansa.  Toivottavasti Rauman sahahanke kaatuu järjettömänä. Kemi sellutehdas unohdetaan ja vanha tehdas suljetaan muutaman vuoden kuluttua.

  • Kumikettu

    Uskon tällä kertaa katsomattakin. Näin siinä käy, kun täällä ovat vehkeet vanhoja ja uusia ei tehdä. Jenkkien tiellä ollaan eli tuho tulossa. Pannaan petäjäistä puolet.

    Apli

    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/suomen-toiseksi-suurin-sahkontuottaja-on-todellinen-yllatysnimi/738bd1b7-4d1a-3205-a98e-2fe6873ae176

    Jos Olkiluoto 3 rupeaa alkuvuodesta tuottaa ekat sähköt ja toukokuussa täysi teho kun nyt näyttää siltä niin,  UPM on myös merkittävä sähkön myyjä suomessa.. Todella vanhoja painopaperikoneita sillä on esim Kaipolassa Jämsässä, nämähän on tunnetusti todellisia sähkösyöppöjä.

    Tolopainen Tolopainen

    Tulikin mieleen,  kun UPM:n liiketoiminnasta puolet on bullshittiä,  joka katoaa lähivuosina, yhtiön pitäisi etsiä uusia liiketoiminta -alueita. Kun niitä ei metsäpuolelta  riittävästi miljardeille ole. Ei noita sellutehtaitaakaan enää Etelä-Amerikkaan tervita ja tuo viimeinen investointipäätös on jo aika kyseenalainen, onko edes markkinoita.UPM voisi purkaa kassaan kertyviä  miljardeja vaikka  ydinvoimalaan. Fennovoima tarvisee  merkittävän suomalaisen rahoittaja, jolla ryssät ostettaisiin hankkeesta ulos. UPM voisi heittää miljardin tuohon henkkeeseen.

    Puuki

    Ainakin aiempina vuosina UPM:n tuottavin osa on ollut juuri puuperäinen energiantuotanto. Ei paperin eikä sellun myynti.

    Viime vuonna metsäfirmojen sellun tuotannon tulos suunnilleen kaksinkertaistui .

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä noin voi päätellä, kun UPM:n tulos tehdään pääosin muualla kuin Suomessa, ei noilla vanhoilla tehtailla voi enää merkittävää tulosta tehdä, joita Suomessa on jäljellä.

    Visakallo Visakallo

    Aivan yksittäisistä tuotantolaitoksista Viron Otepään vaneritehdas on ollut pitkään UPM:n kannatavin laitos. Tämän hetken tilannetta en tiedä. Metsäliiton uusi vaneritehdas on puolestaan Pärnussa, jonne Suomessa sorvatut viilut toimitetaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Saattaapi olla, mutta UPM ei ilmoita tehdaskohtaisia lukuja ja niitä on konsernissa vaikea laskea. Vaikka  vaneritehdas tekisi puolet voittoa liikevaihdostaan, se ei olisi kovin merkittävä osuus 1,5 mrd€ liikevoitosta. Sehän tulee isojen tonnimäärien myynnistä, kun sellua tehdään halvalla Etelä-Amerikassa ja laivataan Kiinaan.

    Puuki

    Pitkäkuituisen sellun hintakin nousi niin paljon, että myös Suomen sellutehtaiden kannattavuus nousi.  Olisi kummallista, jos ei olis tulosta tullut niillä sellun hinnoilla mitä oli , kun kotimaisen puun kantohinnat ei  nousseet samassa suhteessa. Kuitupuun hinta tosin on melko pieni osa tuotannon kustannuksista mutta silti on silläkin jotain vaikutusta.  Eikös se Äänekosken uusi tehdaskin ole jo hankkinut hintansa yhteen kertaan, kun sattui sopivaan saumaan käynnistys.

    UPM:n julkaisemista tilastoista muistan lukeneeni tuon energian tuotannon hyvän kannattavuuden joitakin vuosia sitten.   Aika korkeat ne on investointikulutkin etelän maiden sellutehtailla, kun kaikki pitää aloittaa suunnilleen nollasta. Vai lahjoittaisikohan ne maat puun kasvatusmaat ja tontit ym tarvittavan ihan ilmaiseksi siellä päin maailmaa ?

    Tai voi se ollakin jossakin niin, että maata voi ostaa puoli-ilmaiseksi . Mutta sen maan entinen omistaja ei oikein tykkää (kuulemma) siitä hommasta .

    Scientist Scientist

    Kummallinen firma tämä UPM kun mikään ei kannata ja silti firmalla menee hyvin myös Suomessa.Kyllä erikoispaperit ja erää puukuitutuotteet ovat hyvin kannattavia. UPM:lle sitä on tarralaminaatti (mm. viinipullojen etiket) ja Ahlström-Munksjölle moninaiset puukuituotteet (suodattimet, sairaalatuotteet, erilaiset kuitukangastuotteet ). Viimeksimainittu firma hyötyy sellun hinnan laskusta, koska sillä ei ole omaa sellun tuotanto

    Uusmetsäläinen

    Tolopaisella menee UPM.n kohdalla pahasti sekaisin liiketoiminta-alueet ja markkina-alueet.

    UPM:n liikevaihdosta markkina-alueittain tulee 20 prosenttia Aasiasta. Euroopasta tulee kolme kertaa enemmän eli 62 prosenttia.

    Tuotannon (eli liiketoiminta-alueiden) sijoittumista  voi kuvata esimerkiksi henkilöstön sijoittumisella. Suomessa on henkilöstöstä lähes 40 prosenttia. Kiinassa on alle 10 prosenttia.

    Yleensä UPM:ää pidetään tuloskunnoltaan parhaimpana suomalaisista metsäyhtiöistä eikä strategiaakaan ole juuri moitittu. Kasvun ”keihäänkärkinä” ovat korkean jalostusarvon kuitutuotteet, erikoispakkausmateriaalit ja biotuotteet.

    Vastoin Tolopaisen käsityksiä en pitäisi mitenkään huonoina paperipuolen tuloksia viime vuodelta: erikoispapereissa sijoitetun pääoman tuotto oli 10 prosenttia ja suurimmassa liiketoiminta-alueessa eli graafisissa papereissa 15 prosenttia. Koko yhtiön oman pääoman tuottotavoite on 10 prosenttia ja viime vuonna toteutui 12.9 prosenttia.

     

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 190)