Keskustelut Metsänomistus Ummikkona metsään

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)
  • Ummikkona metsään

    Niin kävi että kaupunkilaisesta tuli metsänomistaja moninaisten vaiheiden kautta. Tuli akotuttua ja sitä kautta osakkaaksi jakamattomaan perintömetsään. Muilla osakkailla ikää sen verran, että kaksien lasien läpi kestää katsella vanhoja hakkuukuvia. Mustavalkoisia. On tullut googletettua jos ja vaikka mitä. Itse työmatkaa kuljen Porvoo – Espoo välillä julkisilla. Kevään ajan jokainen matka mennyt metsäasioita tutkiessa. Heinäkuussa alkaa loma ja olisi tarkoitus mennä tutustumaan metsäomaisuuteen oikein ja kunnolla. Palsta on Kerimäen suunnassa. Onko hyviä neuvoja miten tulisi edetä? Olisi halu ensimmäisenä saada selville missä tilan rajat kulkevat. Minkälaista metsää on ja onko minkä verran harvennukselle tarvetta entä onko rahaksi muutettavaa metsää minkä ja verran. Googlen mukaan pitäisi ottaa yhteyttä metsämaailma.fi, storaensometsä.fi, lahienergia.fi, metsäforest.fi, mhypuukauppa.fi, metsakeskus.fi, jne jne………
    Näiltä sivuilta löytyisikö ihan käytännön apua? Kuka ihminen tietäisi mitä pitäisi nyt tehdä?

    Avusta enemmän kuin kiitollinen.

  • Tolopainen

    Oho, taisi nyt mennä eurot ja mummonmarkat sekaisin. Juuri tuossa eilen katselin metsäverkosta kuvioiden puuston arvoja ja täytyy sanoa, että ei metsällä enää rikastu ainakaan puuta myymällä. Metsät olisi kannattanut myydä pois jo 70-luvulla, jolloin niiden realihinta oli paljon korkeampi kuin nykyisin. Tietenkin metsiä on monenlaisia ja erot etelä-Suomen hyväksi kasvussa ovat huomattavat. Metsää ei Jyväskylän pohjoispuolelta kannata sijoitusmielessä ostaakaan. Suomessa muutenkin pohjois-Suomi joutuu elättämään pääkaupunkiseutua ja pohjoisen metsänomistajat tuottavat halpaa puuta etelä-Suomen hyvinvointiin. Siellä on vain huijareita ja veronkiertäjiä, jotka muka harrastavat metsänhoitoa, eiköhän kyse ole paljolti rahanpesusta.

    jees h-valta

    Aika pitkälti samaa mieltä Tolopan kaas, ei rikastu ei. Vaikka täällä aika Lounaan kantilla ollaankin. Täällä toki muitakin ongelmia eli saasteet ja varsinkin kuusipuun hiljainen kuolema joka tietysti syö kannattavuutta kun on pakko siirtyä nyt vielä huonommin tuottavaan lehtipuuhun niillä rehevillä mailla.

    Puuki

    Ei se metsän kasvu katkea Jyväskylän korkeudelta ylöspäin vaikka keskimääräinen kasvu tietysti pieneneekin. Palstojen oston kannattavuus on enemmän kiinni niiden hinnasta ja muista tekijöistä kuin maantieteellisestä sijainnista.

    Rahanpesijäjobbareitakin saattaa olla ja onkin muuallakin kuin pohjoisen palstojen ostajissa. Aika paljon on rahastot ostaneet esim. UPM:n suuria palstoja Kainuusta ja muualtakin.

    Jätkä

    Luotettavan tuntuinen esimerkki metsänomistamisen kannattavuudesta / kannattamattomuudesta on se, että isotkin metsäyhtiöt ovat myyneet omistamiaan – hyväkuntoisiakin metsiään.

    Jos esim. UPM:llä ei osata laskea sitä, mikä kannattaa ja mikä ei, niin miten ihmeessä se on tahkonnut vuodesta toiseen miljardiluokan voittoja?

    Suomen pohjoisosissa on kuitenkin puun lisäkasvu niin hidasta, että monikin metsänomistaja vain omistaa työpaikan metsässään, varsinaista pääomatuloa ei sieltä juurikaan heru.

    Maaperän viljavuus ja lämpösumma antaa jopa moninkertaisen kasvun Etelä-savon ja Päijänteen laakson metsissä verrattuna vaikkapa Oulun korkeuden metsiin.

    Pohjanmaallakaan ei puu paljoa kasva, maaperässä on seisova vesi ja pilvet laahaa maanpintaa – kasvata siinä sitten puuta.

    harrastelija

    UPM aivan luonnollisesti on myynyt 2-3 %:n tuottoiset palstansa Kainuusta sen jälkeen, kun lopetti Kajaanin jalostuslaitokset – 4 paperikonetta ja sahan. Samalla se on saanut niskoiltaan ay-järjestöjen ajamat ylipalkkaiset työntekijät.

    UPM näkyy saavan sijoittajilleen jatkuvasti yli 10 %:n tuoton globaalilla jalostustoiminnallaan.

    Näätä

    Jopas jotain. Toisessa ketjussa puolustetaan perinteisten metsänhoitomallien kannattavuutta ja toisessa ketjussa manataan, että metsän omistaminen ei kannata. Olisiko kuitenkin olemassa tarvetta vaihtoehtoisille metsänhoitomalleille 😉

    Joku tuossa aiemmin määritteli maagiseksi rajaksi Jyväskylän. Jos metsää nykyään vapailta markkinoilta ostaa, niin yleisesti ottaen omat kokemukset ovat, että sen pohjoispuolelta ne kannattavimmat palstat löytyy. Toki yksittäisten tilojen hinnat vaihtelevat ja joka paikassa tulee vastaan niin yli- kuin alihinnoitteluja. Mitä etelämmäksi tullaan ja etenkin lähelle kasvukeskuksia, metsäpalstojen kysyntä ylittää reilusti tarjonnan, mikä näkyy hinnoissa.

    UPM:n myymiä palstoja olen seurannut. Myyjä on tässä tapauksessa sellainen taho, joka tietää metsänsä arvon erittäin hyvin. Mitä olen laskelmia tehnyt niin sellaista 1-2 % tuottoa UPM:n myymistä palstoista voisi saada, jos haluaa edes osittain harrastaa metsänhoitoa itse. Ymmärrän hyvin miksi he laittavat metsänsä lihoiksi ja sijoittavat pääomat paremmin tuottaviin kohteisiin.

    Kenenkään ei kannata laittaa sijoitusmielessä munia samaan koriin eli hajautusta peliin, oli se sitten osakkeita, rahastoja, asuntoja, metsää jne. Pääsääntö on, että mitä nuorempi henkilö on kyseessä, sitä enemmän riskiä kannattaa sijoituksissa ottaa. Metsä tarjoaa vakaata sijoitusmuotoa, ei sieltä äkkirikastumisia tule, mutta toisaalta jos ei ylihintaa sorru maksamaan palstaa ostaessa tai ei tee kannattamattomia hoitotoimenpiteitä, on sieltä kohtuullista tuottoa mahdollista saada. Mutta en suosittele, että kukaan 100 % sijoitusvarallisuudestaan sitoo metsään.

    Puuki

    Pitkä kasvatusaika tekee nykyisillä puun hinnoilla metsänkasvatuksesta monin paikoin lähinnä hyväntekeväisyyttä ja harrastustoimintaa.  Mutta onhan niitä kalliimpiakin harrastuksia olemassa.

    Jos keskikasvu on jossain Kainuussa esim. 4 m³/a ja toisaalla (kuten E-Savossa) 6 m³/a , niin onhan se iso ero, jota voi yrittää kuroa kiinni kustannuksia karsimalla.

    Jos pystyy säästämään uudistus-ja kasvatusketjussa vaikka 750 € /ha ja saa sille summalle 5%:n r-koron , joka on vielä melko yleinen korko pitkäaikaiselle sijoitukselle, niin esim. 60 vuoden puunkasvatuksessa puuta pitäisi saada n. 350 m³ enemmän 40 € keskikuutiohinnalla laskettuna, jotta päästäisiin samaan lopputulokseen. 2 kuution vuotuinen kasvuero antaisi vain 120 m³ lisää puuta.

    Mutta monet eri tekijät vaikuttaa lopputulokseen eikä esim, sijoitusten riskitasokaan ole sama, joten asioita kannatta tarkastella useammalta kantilta. Jatkuvakasvatuskaan ei ole mikään patenttiratkaisu monien puutteidensa takia kannattavuusongelmaan vaikka sitä jotkut kovasti siihen  suositteleekin.

     

    Metsuri Holopainen

    Homma etenee nopemmain kuin arvata saattoi. Nyt on jo kaksi osakasta ilmoittanut luopuvansa korvausta vastaan metsänhoidosta. Yksi on ulkomailla ja aika huono liikkumaan. Sähköpostilla on yhteyttä pidetty ja elokuulle on tulossa Suomeen. Vaikuttaa siltä että kohta ollaan ”akan” kanssa  kunnolla metsätilallisia. Vanhoja papereita katsellessa tilan arvoksi on määritelty 545.000 mk. Osuuden hinta karkeasti 115.000 markkaa. Valuutan muutos huomioiden varmasti 450.000 euroa tarvitaan että saa tilan omiin nimiin.
    Puuta siellä on paljon, joka liikkunut Punkaharjun harjualueella niin sen näköistä se on. Kuivaa kangasta ja isoja mäntyjä. Suomi24 sivuston mukaan hehtaarilla voi olla 500 kuutiota. Siinä mielessä koko metsää ei tarvitse hakata lunastuksen yhteydessä.
    Mitenkähän tarkkoja nuo hehtaarikohtaiset arviot ovat, mitä Suomi24 sivuilla on?
    Sitten siinä olisi yhden osakkaan toinenkin irrallinen metsäpalsta jäämässä käsiin. Sehän näyttää siltä että kohta ”akan” kanssa omistetaan lähemmäs 300 hehtaaria metsää. Olen lukenut melkoisen määrän metsäkirjoja ja netistä kaikki metsäuutiset. Kun asiat varmistuu täytyy ottaa asiaksi käydä tapaamassa näitä metsäyhtiöiden ja metsänhoitoyhdistyksen miehiä ja naisia. Voi olla että apua on tarpeen vielä.

     

    Metsuri motokuski

    Pidä nyt kuitenkin järki päässä kun kuuntelet näitä asiantuntijoita. Olen sen huomannut että ne ovat kavereita niin kauan kuin hakattavaa riittää. On sitten mhy tai varsinkin metsäyhtiön asiantuntijoita. Hyvä niitä on kuulla ja sitten eri asiantuntijoiden jälkeen muodostaa oma mielipide. Ihanteellinen ratkaisu olisi jos metsä mensisi kolmasosa jaolla. Silloin myytävää riittäisi ja tuottoja tulisi tasaisesti.

    Jätkä

    Myös verottaja on tehnyt omat arvionsa metsäomaisuudesta. Siinä on huomioitu kaikki. Jos sillä arviolla saatte ostettua, niin ei muuta kuin ”kättä päälle ja käsirahaa”.

    Tällä hetkellä ei vielä ole välttämättä paras aika myydä hulppeaa tukkimännikköä, ellei se ole kipeästi harvennuksen tarpeessa.Väljennys / harvennushakkuut voivat olla enemmän tarpeen, ja vanhat kuusikot, jos hinta on ”sopiva”.

    MHY:n lakisääteinen tehtävä on auttaa ja neuvoa metsänomistajaa metsien käsittelyssä ja puukaupoissa. He eivät saisi tehdä omiin nimiin puukauppaa edes Metsäliiton / MG:n kanssa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)