Keskustelut Metsänhoito tyvitervas

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • tyvitervas

    Merkitty: 

    männyn  tyvitervas   vaivaa   usein  kuivilla  kankailla ja  kuivattaa  puita  pystyyn usein   puulajin  vaihto hakkuun jälkeen  ei  ole  mahdollista  kun mänty  valtaa alueen  luontaisesti  ja  koivulle  ja  kuuselle  on  liian  karuamaata  liekö kukaan  tutkinut  häviääkö  vaiva  uudentaimiston  myötä  vaiko  paheneeko  vaan  ja   uudistaminen  epäonnistuu   ja  onko  uudistamiselle   vaihtoehtoja

  • Kumikettu

    Selvitäpäs Jätkä, miten eqyptinparrun teko on tehnyt männylle tyvitervastaudin? Juuret pyrkiytyvät syvempään, kuin kuusella. Vai kuusenko vaurioitumisen kautta on tauti siirtynyt mäntyihin?

    akkli

    Pitää paikkansa parrunveistolla on ollut suuri merkitys saimaan ympäristössä metsien tyvitervastautiin.Parruthan vestettiin sulanmaan aikana ja myös osa hakkuista tehtiin kesäaikana tai käytetään termiä niinkuin aikoinaan lämpöisen aikana tehty hakkuu ,eikä kantokäsittelyjä tunnettu.Valmiit parrut kuljetettiin proomuilla saimaankanavan kautta merelle ja laivoilla edelleen.

    Puu Hastelija

    Itselle jäi käsitys paikallisen (Itä-Suomen) vanhemman ostomiehen puheista, että tuo tauti muhisi ja leviäisi tuon hajoavan kuorikarikkeen mukana. Lähinnä varoitteli, että rantamänniköt voivat olla aika lahoja ko alueella tuon kuorinnan peruina.

    akkli

    Ei se lahota suoraan puuta,vaan pihka täyttää solukon ja virtaukset estyvät ylöspäin.Eli tyvi leikkuupinta on tervaksinen kuin myös runko ylöspäin ja tietenkin kanto myös.Veistoa tehtiin muuallakin kuin rantametsissä eli syvemmällä metsässä.muistan hyvin niitä ns.”liistekasoja”tai nehän monesti laitettiin kotamaisesti pystyyn kuivamaan ja käytettiin polttopuuna myöhemmin ja taisi joku jäädä metsään lahoamaankin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lehtikuusi voisi olla kelpo vaihtoehto mutta ei liene täysin immuuni taudille.

    Lehtipuuvaihe voisi olla väliaikainen ja sitten uudistus männylle. Pitäisi vain tietää milloin tauti on puhdistunut pois. Kantojen nostolla ja niiden kuivuttua tapahtuvalla poltolla veikkaisin saatavan aika hyvää tulosta, mutta käytännön kokeiluja pitäisi tehdä. Leviääkö kuivuvista kannoista ehkä itiöitä ympäristöön?

    Kumikettu

    Tottakai leviää, koska Saharan hiekkakin lentää Kanarialle. Jos olisin tällaisen kuvion omistaja, hoitaisin siihen 200 v. Lehtimetsää, jossa vähän havua joukossa. Jos lopulta havu on tervettä, silloin uudistus havulle. Viestiä hakattava johonkin kiveen asiasta, että säilyy aikojen yli.

    Itselläni on 6-tien laidassa tyvitervasalue, mutta sekapuustolla nyt. Siitä vissiin saa ainakin kuusta ja koivua.

    akkli

    Tää on monipiippuinen juttu ;tyvitervas.Et saa kaikkia kantoja /kannonosia pois maasta ,juuret katkeilee.VT:llä muitten puulajien kasvu heikkoa ja männyllä taas tauti vaivana. Itsellä useampi kohde päätehakkuu juuritervaksesta johtuen tehty,uusi mänty sukupolvi  jotenkin ylitiheänä osittain kasvatettu eh-vaiheessa viimeistään alkaa aukkoisuutta tulla.Taimikonhoidossa kokeiltu voimakasta harvennusta ,jolloin saisi voimakkaamman kasvulisäyksen ei tepsi sekään.Hankala tauti vähän niinkuin korona,ettet tiedä oikeaa hoitotapaa.

    Menninkäinen

    Meillä pahimmat paikat on missä aikoinaan puita on kuorittu. Koivutkin tuntuu ottavan lahon joten ei koivun kasvatuskaan autuaaksi tee.

    metsänkasvattaja

    joskus  näkee  missä  on   tyvitervas  tautia  että  alueella  olisi   poltetu  tervaa  ainakin  pienempiä  kaivantoja  olen  löytänyt  liekö  sillä  mitään  tekemistä  asiassa?

    Kumikettu

    Ensin ollut tauti ja sitten poltto? Tervainen tyvi, paljon tervaa poltossa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)