Keskustelut Metsänhoito Tyvitervas levisi länteen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
  • Tyvitervas levisi länteen

    Tuolla otsikolla löytyy metsälehdestä (21/2015) mikko riikilän (joka erehtyi samaan rotanloukkuun myyrätuhovastaava henttosen kanssa) kirjoittama juttu, joka jatkuu:

    ”Männiköiden pahin lahottaja valtaa lisäalaa”.
    Alan erikoisasiantuntija timo silver (metsäkeskus):
    ”Tämä oli odotettua, koska tyvitervasta aiheuttavan juurikääpäsienen itiöt leviävät satoja kilometrejä”.

    Erikoisasiantuntija tuula piri (luke):
    ”Juurikäävän itiöt tartuttavat jopa 3-5 sentin kantoja. Tiheissä taimikoissa sieni voi levitä viereisiin taimiin. Mielestäni männyntaimikot kannattaisikin harventaa lämpötilan ollessa nollan alapuolella”.

    Teksti jatkuu: ”Kantokäsittely ei puhdista jo sairastuneita metsiä. Myöskään kantojen nosto tai hakkuualojen kulotus ei tuhoa sientä. Kannoissa sieni voi elää jopa 50 vuotta.
    Männyn tyvitervaksen saastuttamia metsiä kannattaa, jos kasvupaikan ravinteisuus riittää, uudistaa koivulle”.

  • mehänpoika

    Jotta ei mäännyn taimikoita tarvitsisi taimikkovaiheella harventaa, pitäisi mäntykin kuusen tapaan uudistaa istuttamalla.

    Korpituvan Taneli

    Anton onko Sinun pakko sekoittaa joku myyrätuhovastaava piikittely tälläiseenkin asiaan. Heikennät omaa uskottavuuttasi sekoittamalla asioita keskenään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Ihan hyvä idea mehänpojalla, mutta kun ainakin meillä karummilla mailla tulee aina runsaasti luontaista mäntyä mukaan, jota on pakko jokatapauksessa harventaa pois…

    tamperelainen

    Antonin viesti on tärkeä.On hyvä että ML puuttuu metsiämme uhkaavaan syöpään.Samasa lehdessä oli myös Jurikkalan kirjoitus maannousemaongelmasta.Pahimmatkin juntit uskoo Juurikkalaa.
    En tunne esim tuota energiapuukorjuuta-tehdäänkö niissä yleensä kantokäsittelyä?Onkohan viime viikkoina päätehakkuissa tehty kantokäsittelyä?

    Anton Chigurh

    ”…itiöt leviävät satoja kilometrejä… …itiöt tartuttavat jopa 3-5 sentin kantoja…”

    Kyseessä on selkeä haavaloinen.

    VMI10 kertoo, että hirvituhoja on miljoonalla (1000000) hehtaarilla (seitsemän (7) vuoden uudistusalat). Ja ne tuhot ovat eriasteisia haavoja. Ja lähes kaikki männyissä.

    Nyt niitetään holtittoman sorkkaeläinladunnuksen satoa. Ja tämä on vasta alkusoittoa.

    tamperelainen

    Ainakin nuo hirvien kuusen,männyn ja haavan runkojen järsiminen aiheuttaa näihin puihin selvän lahon.Hämmästyttävä,että tätä vahinkomuotoa moni mestsästäjä ja metsäsnomistaja ei edes tunnista.
    Kyseessä silloin haavainfektio.
    Männyissä on paljon hirvien pieniä vaurioituksia,jotka tulevat esille vasta taimikossa hitaasti kävelemällä.Mahdollisesti nämäkin kuorivaurioitukset avaavat portin sieni-infektiolle

    Ammatti Raivooja

    Tuollaisen rehevämmän MT uudistamisessa koivunkylvöllä on yleisesti kyllä aika helppoa. Nuo täyttyy koivulla melkein itsestäänkin. No jokatapauksessa, pohjois-savossa uudistettiin 1ha koivunkylvöllä 2014. Kysymys mehänpojalle ja Anttonille: Pekka Sahlman alkaa kitketettämään pohjois-savon kuusikoita, jolloin sinne ei jää kasvamaan koivuja, pihlajia, haapoja, ei mitään mitä hirvi voisi syödä, jolloin hirvet hyökkäävät vähäistenkin koivikoiden kimppuun lehtipuiden nälissään. Lisäksi kun kitkentäkoneen vaikutuksia kuusenjuuriston sotkemisella ei tiedetä niin tiedetä niin tehdäänkö pohjois-savossa oikeanlaista toiminnanohjausta ja lisäksi onko kitkennällä tarkoitus vankistaa kuusenistutus bisneksen asemaa? Voitte miettiä miten paljon pienempi siivu tuollasesta kylvötouhusta tulee kun hehtaarikustannus kaikkinensa on vain n. 400e.

    jees h-valta

    Tänään taas uutta ja aiheeseen sopivaa havainnointia. Nyt kun oli lämmin ja sateinen päivä ja kuljin kolmisen vuotta sitten hakatun alan ojan vartta. Huomio kiinnittyi outoon pieneen pöllähdykseen ojasta.
    Siinä katseen hakiessa syytä ikäänkuin pieneen savupöllähdykseen tuli seuraava ja se tuli moton ojaan sylkäisemän kuusenlatvan sieltä vahvemmasta päästä. Se oli varmasti paljon ollut ojassa veden alla ja alkanut ”muhia”. Nyt se oli kuivilla jo varmaan kotvasen ollutkin mutta siitä pöllähteli rikki sienimäisiä alle sentin kokoisia pallukoita. Jostain sieni-itiöiden levittämisestä varmaan siinäkin oli kyse?

    tamperelainen

    Metsälehden artikkelista ilmeni että tyvitervas tarttuu myös kuusee ja koivuun.Haasteteltu mo mietti että mitähän metsään yrittäisi istuttaa,kun koivutkin kuolevat
    Ovatko nämä nykyajan hyväpohjaiset metsämaat tulevaisuuden mahoja kitumaita ??Sienitautien saastuttamia metsänpohjia ??

    jees h-valta

    Laitoin hybridihaapaa tyvitervasalalle joten se tulee nyt sitten testattua kuinka toimii.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)