Keskustelut Metsänomistus Työ- ja elinkeinoministeriön mielipide

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Työ- ja elinkeinoministeriön mielipide

    ”TEM ei usko uuteen sellutehtaaseen

    Kuitupuun kysynnän jarruksi on muodostunut kuiduttavan teollisuuden kapasiteetin loppuminen kesken. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ei kuitenkaan usko, että Suomeen rakennetaan uutta sellutehdasta.

    Puuvarojen puolesta tänne mahtuisi uusi sellutehdas. Sellutehtaat eivät yksinkertaisesti niele kaikkea harvennuspuuta. Myös havusellun hyvä kysyntä ja hinta puoltaisivat sellaisen rakentamista.

    Vielä muutama vuosi sitten tilanne nähtiin eri lailla. Paperiteollisuuden ahdinko oli niin suuri, että yhtiöt sulkivat paperitehtaiden lisäksi sellutehtaitaan. Monet tosin pitivät jo tuolloin Stora Enson Kemijärven ja Metsäliiton Kaskisten sellutehtaiden sulkemista lyhytnäköisenä ratkaisuna ja olivat siinä ilmeisesti oikeassa.

    ”Maailma oli silloin toinen. Näin jälkikäteen katsoen tehtaiden sulkeminen oli virhe”, sanoo tutkimuspäällikkö Erno Järvinen MTK:sta.

    Nyt ääni kellossa on vaihtunut ja sellutehtaista trimmataan lisätonneja. Metsäteollisuus on muutenkin pärjännyt taantumassa muuta vientiteollisuutta paremmin, ja hallitus hakee biotaloudesta tosissaan kasvun kiihdyttäjää.

    ”Tehtaita on suljettu, mutta paljonko puun käyttö on vähentynyt? Vastaus on, ettei yhtään”, sanoo johtaja Sixten Sunabacka työ- ja elinkeinoministeriöstä.

    Sunabackan mukaan metsäteollisuus on kasvattanut puun käyttöä investoimalla jäljelle jääneisiin tehtaisiin.

    ”Jos energiapuu lasketaan mukaan, kotimaisen puun käyttö nousi viime vuonna uuteen ennätykseen.”

    Metsäteollisuuden synkät näkymät johtuvat Eurooppaa vaivaavasta painopaperin ylitarjonnasta. Muuten uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävän metsäteollisuuden näkymät ovat valoisat.
    ….

  • raivuri

    Esimerkiksi sellun kysyntä kasvaa tasaisesti. Sunabacka ei kuitenkaan usko, että sen varaan rakennetaan Suomeen uutta maailmanluokan sellutehdasta.

    Sunabacka myöntää, että puun tarjonta on parantunut. Hän ei silti pidä sitä riittävänä vaan vaatii puukauppaan rakenteellisia muutoksia.

    ”Nykyjärjestelmä ei tue puukauppaa riittävästi”, sanoi Sunabacka Metsätehon järjestämässä tilaisuudessa viime viikolla Helsingissä.

    Järvisen mukaan puuntarjonnan lisäys nykyisestä edellyttää entistä yrittäjämäisempään metsätalouteen siirtymistä.”
    MT, 2.4.2014

    raivuri

    Tämäkö on TEM:ön tehtävä? Jakaa tyrmääviä lausuntoja mahdollisista uusista työpaikoista ja hankkeista?
    Ja taas kerran: puupula nousee esiin. Kasvu on reilusti hakattua suurempi, ostajat eivät soittele ja kaikkialla ei edes kuitu tai energia enää edes kelpaa.

    Luulin, että työ- ja elinkeinoministeriö olisi edistämässä suomalaista työtä, elinkeinoja. Heidän tehtävä olisi tukea hankkeita, ei lytätä. Eivätkö firmat muka itse osaa tehdä laskuja puun riittävyydestä?

    jees h-valta

    Kyllä tällaiset lausunnot ovat sieltä mihin aurinko harvakseltaan paistelee ja syvimmältä sieltä. Tuollaiset virkamiehet ulos moisesta toimesta ja nopsasti.

    raivuri

    Ja jos puu loppuu niin eikös sitä saa naapurista vaikka kuinka halvalla. Tai on saanut ainakin tähän asti.

    Sillä lailla: http://www.metsakoneet.fi/keskustelu.php?&cat=&showmsg=250768

    MaalaisSeppo

    Metsähallituksen puukaupan yhtiöittäminenhän avaisi mahdollisuuden perustaa Suomeen uusi sellutehdas. Perustettava yhtiö voisi lähteä osakkaaksi sellutehtaaseen ja saisi näin paremman tuoton kuin raakapuun myynnistä. Tätä kai Snubakkakin pelkää. Uuden sellutehtaan puuhuolto olisi varmaa. Muut yhtiöt joutuisivat nostamaan hintoja.

    TEM kai pelkää, että sen määräysvalta lipsuisi, kun uusi yhtiö olisi ehkä kytköksissä useinmiten Kepun halinnoimaan MMM:öön.

    Hiluxmetsuri

    http://www.kyamk.fi/folders
    /Files/KT_palvelut/KT-palvelut/
    Metsän%20ja
    %20puun%20kurssit/
    Puutuotealan%20seminaarimateriaali
    /Sunabacka_2.ppt

    Siinä lisää UPM Sunabackaa…

    Rane

    Niin,ilmeisesti kyseessä on sama Sunabaska joka oli päätekijä kun UPM sopi puun hinnoista kilpailijoiden kanssa kartelliaikoina.
    Ehkä miehen kannattaisi puhua vähän varovaisemmin puukaupasta noin virkamiehenä.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)