Keskustelut Metsänhoito Tykkytuhon korjuusta/latvat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Tykkytuhon korjuusta/latvat

    Tykkytuhoja on tullut ja ne pitää korjata. Koivikosta latvoja poikki ja jätettävä on myös tällaisia muutamia pystyyn tiheyden säilyttämiseksi. Mikä tämän latvan vaikutus on puun kasvuun/laatuun? Latvoja poikki noin 1-2 metrin pituisesti.

    Kuusitaimikon latvat myös poikki, mutta vähemmän, miten nämä latvat uusiutuvat vai…?

    Havaittavissa on se, että männyt ja koivut poikku, kuusia huomattavasti vähemmän, Taimikot yleensäkin kestäneet hyvin.

    Itse ajattelin 16-vuotisen koivikon harventaa noin 500 runkoon, jolloin siitä voisi saada jopa tällä hetkellä terveen tuolle tiheydelle.

  • kuusessa ollaan

    Juu, puumarkkinat on alueella olleet jo muutenkin sekaisin. Tosin näin laajat lumituhot ovat nyt poistaneet tehokkaasti riskiyksilöt. Lisäksi kun kuviot harvenivat, tuulen puhdistava vaikutus on tehokkaampi. Kuvissa on näkynyt aika tiheitä ja riukuuntuneita alueita. Eli onko 2000-luvun hoitorästit nyt olleet osasyy tuhoihin?

    Ja korjuu on hidasta…etenkin kun sielläpäin on maassakin paljon lunta. Kyllä tilannetta varmasti voi verrata aika kovan myrskyn aikaansaannoksiin.

    Sitten tulee kevään taimikkotuhot. Hiukan hankea korkeammissa taimissa on nyt iso kova lumipaakku, kun keväällä lumi alkaa sulaa sen alta, napsahtaa taimen latva poikki.

     

    Kyllä eilen huokasin syvään, kun huomasin omilla tiluksilla metsien puhdistuneen.

    Apli

    Juttelin eilen Tornatorin kaverin kanssa ja pari päivää sitten metsähallituksen miehen kanssa, molemmat yhtiöt omistaa paljon maita kainuussa ja pohjois-karjalan tykkytuhojen alueilla, ja aikovat keskittää nyt sinne paljon hakkuita/korjuukalustoa, hommat jatkuu siellä lähes juhannukseen asti, jotenka kuitupuuta tulee sieltä paljon markkinoille.

    Tolopainen

    Mistä sitä ylimääräistä kalustoa löytyy Kainuuseen sehän vähentää hakkuita muualta eikä kokonaishakkuumäärä kasva yhtään päinvastoin vähenee. Uuden metsäkoneen toimitusaika on vuosi.

    pikkutukki

    MH innoissaan kun saa syyn hakata keskenkasvuisia . Kuusi taimena ollessa ottaa uuden latvan . Jos vain latvakasvu poikki voi valita ja auttaa ylimmästä oksakiehkurasta yhden uudeksi latvaksi . Oksa , jossa sivukasvuja , ei ole asiallinen uudeksi latvaksi , silloin latva pitäisi saada tulemaan rungon silmusta eli taimi pitäisi olla poikki jostakin yläosista .

    kuusessa ollaan

    Yleensä se lumipaakku jää kiinni kahteen viimeiseen oksakiehkuraan ja katkaisee latvan niiden alapuolelta. Useimmiten sitten kuusi kasvattaa kahdesta tai kolmesta oksan päästä uudet rungot, eli tulee käänteinen pöydänjalkaversio…

    Rane2

    Tykky on mediaseksikäs nimitys.

    https://yle.fi/uutiset/3-10027145

    Tuottoa metsästä

    Haittaako keskiläpimitta 24 cm (rinnankorkeudelta) järeys jos latvaa katkennut pari metriä. Kuinka nopeasti lahoaminen alkaa? Vaikuttaako ylensäkkään jos tavoitteena kasvattaa vielä 5-8 vuotta?

    Sahapukki

    Hihtelin pyhäaikana petäjäkankaita, joista vuoden 2013 tammikuun tykky katkoi latvuksia. Semmosetkin petäjät olivat kelottuneet,  joihin jäi n. puolet vihreistä oksista.  Ehyenä säilyneet puut ovat oikoneet uskomattomia mutkia -12 vuoden kasvun kohdalta. Hauskoja katella, mutteivat taida sahatukeiksi kelvata..

    kuusessa ollaan

    Viime viikolla harventelin suokuviota, jolta en ehtinyt kerätä lumituhoja 2010 ja 2012. Komiaa tikkakeloa on pystyssä, männikkövaltainen kuvio muuttui harvaksi männikön tukkirunkojen ja alikasvoskuitukuusten sekoitukseksi, hoystettynä hieskoivuilla.

    Kuviolla jätän kaikki kelot pystyyn ja harvennan kerrasta uudistusasentoon. Jonkinlainen tappio on kyseessä, kolmannes männyistä on nyt biodiversiteettiä monipuolistamassa, meidän kiintiö täyttyy sen kuvion ansiosta…jännää on ollut huomata, että suokuvion puolikuolleista männyistä ei ole tuhohyönteisiä lähtenyt liikkeelle, vastaava kangasmaan kuvio sai siitäkin kaupan päälle osansa. Pahimpia ovat pariksi vuodeksi kitumaan jääneet yksilöt, niissä tyvikuoriaista tosi paljon. Nyt lähteävät aina kun muutkin lumituhot.

    A.Jalkanen

    Kartasta näkyy ruskealla värillä riskialueet ja punaisella metsänkäyttöilmoitukset joissa lumituho mainittu hakkuun syynä.

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005597259.html

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)