Keskustelut Metsänhoito Tykkytuhon korjuusta/latvat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Tykkytuhon korjuusta/latvat

    Tykkytuhoja on tullut ja ne pitää korjata. Koivikosta latvoja poikki ja jätettävä on myös tällaisia muutamia pystyyn tiheyden säilyttämiseksi. Mikä tämän latvan vaikutus on puun kasvuun/laatuun? Latvoja poikki noin 1-2 metrin pituisesti.

    Kuusitaimikon latvat myös poikki, mutta vähemmän, miten nämä latvat uusiutuvat vai…?

    Havaittavissa on se, että männyt ja koivut poikku, kuusia huomattavasti vähemmän, Taimikot yleensäkin kestäneet hyvin.

    Itse ajattelin 16-vuotisen koivikon harventaa noin 500 runkoon, jolloin siitä voisi saada jopa tällä hetkellä terveen tuolle tiheydelle.

  • Pete

    Jos koivusta on latva katkennut niin se ei montaa vuotta pysy edes hengissä. Parempi vaan laittaa pinoon. Yksittäiset koivut kannattaa jättää tuottamaan sitä paljon kaivattua monimuotoisuutta.

    Jätkä

    Kun kuusen latva on jo muutaman sentin paksuinen katketessaan, alkaa lahoaminen, joten ei sellaisia kannata kasvamaan jättää. Mänty kestää lahamista vastaan parhaiten, koivu kehnoimmin.

    500 tervettä koivua, joiden pituus on jo kymmenisen metriä, kasvaisi aika mukavasti ja jo 15 vuoden kuluttua voisi jopa tukkileimikon saada aikaan.

    Timppa

    Mänty katkeaa useimmiten latvuksen alapuolelta, joten ei ole mitään kasvavaa oksistoa.

    Kuusi katkeaa vähän mistä sattuu.  Meillä katkesi kerran pihassa suuren kuusen latva.  Ihme kyllä se puu kasvatti uuden latvan.   Espoossa näkyy ikkunasta kuusi, joka menetti latvastaan aika paljon muutama vuosi sitten.  Vielä on vihreä, muttei ole uutta latvaakaan saanut aikaan.  Vähän latvojen tilasta ja kuusikon tiheydestä sitten riippuu kaadattaako kuusen  heti vai myöhemmin.

    Sellaista koivua, josta latva on katkennut en ole koskaan Keski-Suomessa nähnyt.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Hyvä kasvuinen kuusi tekee oksista uuden latvan useimiten ja kasvu jatkuu .Lahoa ilmenee,mutta usein oletettua vähemmän. Omakokemukseni talvikatkoista,ennenmin kannattaa kasvattaa,kuin kaataa puusto vajaatuottoiseksi  vahingoittuneet poistaen.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuusessa katkeamisesta seuraa latvanvaihto ja kasvava välilaho. Katkenneita ei kannata kasvattaa. 200metriä mpy yleinen vaiva ja toistuu muutaman metrin välein rungossa .  Runko on katkottava monesti kokonaan lahokasaan .

    Harmittavasti se katkennut mäntykin on valmistettava kuiduksi . Runko halkeilee katketessaan pitkittäissuunnassa päreiksi . Niistä vahingossa valmistetut sahapöllit voivat aiheuttaa vakavan työturvallisuusriskin sahalla.

    kuusessa ollaan

    Kuusen kohdalla en olisi kovin skeptinen selvitymisen suhteen. Nyt kun olen väljennellyt 2010 lumituhometsiä ja yleensäkin löytänyt vanhempia latvakatkenneita järeitä kuusia, on usein vain latvakuiduissa lahoa, ei tukkiosassa asti. Ja näitä siis on löytynyt 20 vuotta vanhojakin. Mielestäni jos latvakadon kokeneen, tukkikokoiden kuusen poisto synnyttää aukon, se kannattaa jättää. Jos kaksikin tyvitukkia selviytyy, on se nollaa parempi tulos. Tiheissä kohdissa kannattaa ottaa pois.

    suorittava porras suorittava porras

    Pitää muistaa myös tuhohyönteisvaara , jos /kun pirstoutuneita puita on paljon.

    kuusessa ollaan

    Ilman muuta se on huomioitava, oksattomat tyvitumpit ja vain vähän eläviä oksia sisältävät kituvat männyn rungot ovat todellisia hyönteiskeräimiä 🙁

    Tolopainen Tolopainen

    Vielä äsken niitä lahopuita oli metsässä liian vähän ja nyt niitä sitten onkin liikaa. Suurin osa katkenneista rungoista tulee kuitenkin jäämään Kainuun korpiin, koska eniten katkeaa kuitenkin puuta joka ei ole vielä edes kuitupuun mitoissa. Eikä noita puita muutenkaan kannata lähteä korjaamaan kun siitä tulee lisää vaurioita ja kuluja. Maassa on metri lunta ja alla roudaton maa. Kun metsäkoneella ajetaan maastoon tulee syvät veitset raiteet ja runkovaurioiden lisäksi vaurioituivat vielä pystyssä olevien puiden juuret. Tuhot tulevat vähentämään huomattavasti puun tarjontaa markkinoille lähivuosikymmeninä Kainuusta. Tykkytuhot eivät kuitenkaan tähän talveen pääty tuo alue on Suomen lumisinta seutua.

    mehtäukko

    Nythän luontojärjestöjen täytyisi ilosta kiljua, kun ötökät lihovat

    Niin viime myrskyistä kuin näistä tykyistä metsiin jäävät puumäärät ei lotkauta viherhörhöjen kehuja.

    Eikös kuntun 20m3/ ha päännousema ala olla tapissaan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)