Keskustelut Metsänhoito Tyhmin tekoni metsäasioissa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 54)
  • Tyhmin tekoni metsäasioissa

    Menestystarinoita on jo tullut täällä käsiteltyä, mutta omat tyhmyydet tahtoo jostain syystä jäädä vähemmälle huomiolle.
    Nyt rohkeus palkitaan, kuka kertoo kaikkein tyhmimmän tekonsa metsäasioissa?
    Saa niitä olla useampiakin!
    Olen jo aikaisemmin kertonutkin, että uskoin nuoruudessani jatkuvaan kasvatukseen, mutta viisastuin.
    Kuusen kylvö oli myös hyvin tyhmä teko.
    Kerran jätin uudistusalalta ojat kaivamatta!

  • jees h-valta

    LMP on tutustunut metsäfirmojen puolen tarjontaan?
    Minulle ainakin siirtyminen oli selvää kun tutustuin metsäfirmojen paketoimiin palvelupaketteihin. He jopa vastaavat tekosistaan. Ihan takuulla. Ja kun saa kaiken ja ilman murehtimisia. Mitä lähes tulee mieleen pyytää. Vaikka kuusisataa metriä autoilukelpoista tietä pystymetsään.

    LMP

    Noh, meillä ovat metsät ja kaupat niin pieniä, että 600 m tietä pitäisi miltei tehdä lenkiksi. Eikä tarjousten hintaeroilla lennetä etelään. Mutta mhy:n ammoin junailemista puukaupoista mieleeni jäi lähinnä se, että keltanokalle väitettiin kahden eri yhdistyksen alueella että pitää tehdä mahdollisimman isot kaupat ja sopia siksi myynnistä samaan aikaan naapurien kanssa. Ja isoin myyjä sitten käytännössä tietysti päätti kenelle myydään. Jälkiviisaana tiedän että vikaan meni.

    Uudistamistyössä taas oli selkeästi käytetty paikalle sopimattomia menetelmiä eikä minkäänlaista neuvontaa koskaan perään tarjottu. Pahin moka oli kunnostusojituksen tarpeen ”unohtaminen”. Kosteikkoon jopa upotettiin kuusentaimia. Tapaukset ovat tietysti vanhoja ja yksittäisiä ja johtunevat suuresti henkilöistä. Mutta minusta silloinen touhu teki metsänhoitoyhdistysten vastustajan eikä päätäni enää kukaan käännä.

    Hyvää koko touhussa oli vain se, että kun vuosien mittaan huomasin miten väärin kaikki meni, innostuin itse hoitamaan metsiä ja puukauppoja. Ja aikani alaa monin tavoin opiskeltuani olen päätynyt hoitamaan muidenkin metsiä.

    satapii

    Onhan noita jälkikäteen ajatellen muutamia tullut tehtyä

    1.Istutusta pottiputkella (600kpl) kesäkuun puolella muokkaamattomaan maahan.(n.50-100 tainta kuivui heinäkuussa kun oli kuiva jakso)
    myöhemmin täydennysistutin alueen tammella.

    2. En lähtenyt metsäkeskuksen tiehankkeseen mukaan, kun runkotietä perusparannettiin.(olisi tehty uutta tietä 300m ja kääntölenkki mailleni samalla, osallistuin vain runkotien perusparannukseen)

    3. Yhden istuttamani kuvion taimikon kitumista seurasin pari vuotta liian kauan kunnes lannoitin alueen boorilannoitteella.

    4. Taimikonhoidossa tuppaa jäämään liian tiheitä taimikoita.(esim. kuusentaimikkoon liikaa koivuja täydennykseksi)

    5. Yhden kuvion ojitusmätästys oli pieni järkytys, kun menin lohkolle istutuspuuhiin(ohjeistus ja valvonta petti). Pääoja oli kaivettu niin syväksi että kun siihen meni seisomaan ei 180cm miehestä edes pää näkynyt penkan yli.(ei tarvitse traktorilla yrittää päästä yli, vettä ojan pohjalla vain n.10-30cm, virtaa hyvin). Taimikko kyllä kasvaa nyt tosi hyvin.

    Puun takaa

    En raaskinut nuorempana raivata ja harventaa koivikoita alkuunkaan tarpeeksi kovalla kädellä.
    Enpä ole vielä näillä vuosilla nähnyt yhtään liikaa harvennettua koivikkoa. – eikä juuri muitakaan liikaa harvennettuja metsiä.

    suorittava porras

    Istutukset olisin voinut tehdä aikoinaan vuotta tai paria aikaisemmin . Raivauksissa sorruin monen muun tapaan kemera-ansaan ja odottelin liian kauan vesakon vahvistumista. Kerran tein hommat kuitenkin vahingossa etuajassa . Manasin raskaasti , kun en saanut kemeroita. Myöhemmin kuitenkin olin tyytyväinen siihen, että olin saavuttanut taimikon kannalta paremman lopputuloksen. Sopiva ajoitus oli paitsi säästänyt vaivaa , myös alentanut työkustannuksia niin , että kemeroiden ohella oli säästynyt jopa omaakin rahaa.

    Harvennuksia olen myös tehnyt turhan varovaisella kädellä . Nyt alkaa vihdoin löytyä sopiva taso siinäkin. Luonto opettaa , kun pitää silmät auki.

    Suurin virheeni , joka on pakko tunnustaa , lienee se , että ehdotin runsas 10 vuotta sitten ”väärässä seurassa” energiapuuleimikoiden puutteessa korjuun ulottamista nuorten metsien kunnostuskohteille.
    Itse totesin varsin pian , että homma ei ole millään muotoa järkevää . Iso pyörä oli kuitenkin lähtenyt pyörimään vauhdilla väärään suuntaan. Hoitamalla taimikot ajallaan , voidaan tuokin työmuoto (nuoren metsän kunnostus) heittää lähes tarpeetomana romukoppaan.

    jees h-valta

    No niin, joutuihan se suorittavakin tunnustamaan jotain väärin funtsineensa. Meinaan nyt vain lipiteltiin ympäripyöreitä eikä lainkaan uhottu EU:n lopettavan e-puun tuet ja tekemisen.
    Kas kun ei sinnepäinkään jonka hän varmaan jo on huomioinutkin. Saamme sitäpaitsi kemeraa jatkuvasti yltäkyllin vaikka pitäisi olla taantumakin kimpussa. Nytkin patistellaan käyttämään vanhoja alta pois kun uuttakin tyrkätään miljoonatolkulla. Ei ottanut oikeen yksiin suorittavan paasaamisen kanssa.

    Korpituvan Taneli

    Pahimmin on jäänyt jurppimaan kun istutin rauduskoivua pellolle. Ei si mitään suopeltoa ollut, mutta ei vain oikein kelvannut raudukselle. Ympäristössä kasvaa ”villinä” vai hiestä. Sitten tulivat apuun vielä myyrät ja hirvet.
    Raudusta EI SAA istuttaa kuin sellaisella alueella, jossa sitä kasvaa ”villinäkin”.

    Toinen töpäys oli kun en ottanut onkeeni kun naapuri tarjosi isoa metsäpalaa, kun oli tilaa pojalleen luovuttamassa. Olisi ollut edullinen.
    Lohduttaa se että kun se jäi lopulta sille pojalle, niin hän on hoitanut metsäänsä hyvin ja aktiivisesti. Tehty myöhemmin yhteisiä tiehommia yms.

    Tietysti on tullut laiminlyötyä raivauksia yms hoitoa, niinkuin melkein kaikki meistä, mutta kaikki eivät kehtaa tunnustaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras

    Kumpikos on tärkeämpää , mahdolliseti saatava tuki vai , että metsä tuottaa? Tuntuu tuo Jesse painelevan pelkkien tukien perässä , kun laput silmillä ravaava hevonen. Kun lasket energiapuiden(keppien) kasvatuskuluihin ennakkoraivauksen mukaan (1-2pv/ha a` 250 €/päivä)ja maksat korjuusta täyden hinnan on taimikon pilaamiselle kertynyt hintaa jo ihan riittävästi. Kemeratkaan eivät riitä viemään tulosta plussalle.

    Ne tuet , mitä nyt on saatavilla , tulee toki käyttää metsien kunnon kohottamiseen ja parantamaan kasvua. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä , että niihin tukiin ei tulevaisuudessa tarvitse turvautua .

    Puun takaa

    6 / 2013 Metsälehti Makasiinin sivulla 48 kuva, joka nostattaa varmasti tunteita.
    Olisi mielenkiintoista kuulla Jessen kommentti ylemmästä kuvasta!

    jees h-valta

    Ei vaan molemmat. Varhaisperkauksella saadaan kelvolliset ”puintiolosuhdanteet” joita silloin voidaan tehdä sopivaan aikaan että saadaan tuettu maks.hyöty. Täysin sallittua ja juuri sitä metsän tuottoa jota ei liikaa nuoresta metsästä tipu. Kannattaa ottaa kaikki pois.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 54)